Woensdag 03 Juli 2013
Vanmorgen weer vroeg vertrokken. Als het goed gaat komen wij vandaag aan het einde van het Mittellandkanaal. Het is echter erg druk op het water. Wij varen in een rij beroepsschepen die erg langzaam vooruit komen. Het kanaal wordt op allerlei plaatsen op de route beschoeid en de dijk wordt verhoogd. Dit zorgt ook voor oponthoud.

Afbeelding van een beschoeiing
De nieuwe beschoeiing, even voorbij Maagdenburg

Wij passeren gedurende de ochtend een stuk of zeven vrachtboten. Eerst varen wij langs de afslag naar de Elbe en dan varen wij via een kanaalbrug over het Elbedal heen. Officieel moet je deze brug in colonne nemen. Het is afwisselend één richtingsverkeer. Je moet via kanaal 10 van de marifoon onderling afspreken welke kant de brug oversteekt. Wij varen achter een beroeps aan die een 100 meter voor ons uit vaart. Hij reageert niet op onze oproep of wij met hem mee mogen varen, dus doen wij het maar gewoon. Wij zijn de brug net over als er alweer een grote duweenheid van de andere kant naar de brug vaart. Een jacht achter ons krijgt middels een scheepstoeter het ongenoegen van de schipper te horen.

Afbeelding van de kanaalbrug over het Elbedal
De kanaalbrug over het Elbedal

Om 11.15 uur meren wij aan de wachtsteiger voor sluis Hohenwarthe aan na ons eerst te hebben gemeld. Eén sluiskolk is kapot. Alles moet nu door de bakboord kolk. Er liggen al twee beroeps te wachten. Deze gaan voor de sport. Conny en Bertus komen met Broesder ‘Sweetspot’ bij ons langszij. Al de langzaam varende boten, die wij vanmorgen zijn gepasseerd, komen nu aan bij de sluis. Ook deze gaan voor. Om 16.15 uur mogen wij met een duweenheid, een duwschip en de verzamelde sportboten de sluis in. Deze is 225 x 12 m. en heeft een verval van 19 meter, omlaag deze keer. Wij kunnen voor en achter gebruik maken van een drijvende bolder. Naast ons maakt een kleinere boot zich aan ons vast. De hele middag hebben wij in de hitte dit moment afgewacht en we staan te wachten totdat de deuren van de sluis sluiten of de hemelsluizen open gaan. Een stortbui met onweer breekt los. Ik sta voor op de boot en geniet van een verfrissende douche. Na afloop heb ik echter geen droge draad meer aan mijn lijf. Na de sluis kijken wij bij het plaatsje ‘Burg’ naar een aanlegmogelijkheid. Het haventje is echter veel te klein en vol en de kade in het kanaal is alleen voor beroepsvaart. We komen bij de volgende sluis aan. Dit is sluis Zerben op Km. 345,2. We kunnen mee met het zelfde groepje boten. We schutten ook hier naar beneden zo’n 5 meter. We hadden aan de sluismeester gevraagd of we aan de wachtsteiger van de sport mochten overnachten. Dit mocht maar toen wij de wachtsteiger zagen hebben wij besloten toch nog maar even door te gaan. De steiger was heel erg laag en kort en dreef tussen twee meerpalen van de beroeps in. De sluismeester zei dat er een stuk damwand was richting Parey. Dit kwam inderdaad al heel snel. Een stuk damwand van 50 meter voor de sport om te parkeren, midden in de natuur. Heerlijk rustig maar wel veel muggen. Deze dag kwamen wij pas om 20.00 uur aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *