Maandag 24 juli
Het heeft vannacht flink geregend. Als ik om kwart over zeven de hond uit ga laten regent het nog steeds. Dat ziet er niet goed uit. We willen om negen uur vertrekken en moeten de tent afbreken om onder de vaste brug door te kunnen. Om half negen is het gelukkig droog en Buienradar voorspelt de komende uren geen buien. We wagen het erop en samen ritsen we de zijkanten en de achterkant van de tent eruit. Dan de rits tussen de voor en de achtertent los en we kunnen de achtertent laten zakken op de Davits. We maken de drukknopen op de voorruiten los en laten de voortent voor de stuurstand zakken. Snel maken we los en varen naar het begin van de vaart waar de fietsers draaibrug voor ons neus wordt bediend. “Kunnen jullie er wel onder door?”; vraagt de brugwachter. “Als het goed is wel, maar je weet het nooit in Assen”; antwoord ik. De blauwe boog brug is 3,5 meter hoog en het past net. We hebben niet veel meer over boven de ramen en boven de geklapte mast. Vlak na de brug maken wij de boot vast aan een stuk damwand. We zetten de tent weer op en ritsen alles weer vast voor de volgende regenbui.

Het valt mee, als wij de Drentse Hoofdvaart opvaren schijnt het zonnetje weer en is het al snel warm en benauwd in de tent. Bij de eerste brug die voor ons moet draaien moeten we even wachten op de brugwachter. De bruggen worden hier vaak in combinatie bediend. Twee jachten verschijnen aan de andere kant van de brug en daar is ook de brugwachter mee gekomen.

We passeren het lintdorp Bovensmilde. In het plaatsje Smilde, wat daarna komt, meren wij vlak voor de draaibrug aan een solide steiger. Aan de overkant van het water zien wij een groot winkelcentrum met een parkeerplaats ervoor. Hier kunnen wij mooi nog een paar inkopen doen.

Na de lunch lopen wij gezamenlijk naar de mooie achtkantige koepelkerk langs de vaart. De kerk is helaas gesloten en er hangt geen beschrijving aan de muur. Gelukkig is er internet. De kerk is opgeleverd in 1788 als kerk voor de Hervormde Gemeente van Hijkersmilde-Kloosterveen. Het orgel is van veel latere datum. In het jaar 1841 heeft orgelbouwer P. van Oeckelen en zonen dit orgel gebouwd. Volgens kenners een van de beste orgels van de provincie. De laatste restauratie van het orgel is volgens de website juist afgerond en er worden weer regelmatig orgelconcerten gegeven.

Het regent vanmiddag regelmatig. Tegen de avond klaart de lucht wat op en maken we nog een wandeling in de omgeving. Op de terugweg kunnen we in een bushokje schuilen vanwege een stortbui.