Zicht op de Watertoren van Sneek vanuit de binnenstad

Donderdag 16 juni
De brug over de Geeuw tussen IJlst en Sneek is vervangen door een aquaduct. We varen nu ongehinderd Sneek in, recht naar de beroemde Waterpoort. Deze waterpoort is nog de enige overgebleven waterpoort van Nederland. Vroeger vond de meeste handel in deze streek plaats via het water. De schepen voeren onder de poort door de stad Sneek in en kwamen zo op de stadsgracht bij de pakhuizen van de stad. ’s Nachts werd de poort gesloten. Sneek had nog vier andere waterpoorten en twee landpoorten. Deze zijn echter gesloopt. De kolk voor de waterpoort deed vroeger dienst als haven voor de export naar Holland en het buitenland. Voornamelijk voor de handel in kaas en boter. We willen er deze reis aanmeren maar de beschikbare plekken zijn al ingenomen en op een aantal plaatsen hangt er rood/wit lint ten teken dat deze plaatsen gereserveerd zijn. We varen voor de Waterpoort stuurboord uit door de geopende brug en komen op de stadsgracht rond het oude centrum.

De Harinxmabrug met de Sint Martinuskerk op de achtergrond
De Harinxmabrug met de Sint Martinuskerk op de achtergrond

Voor de mooie ijzeren ophaalbrug (Harinxmabrug) maken wij vast aan de ringen in de kade. Het heeft vannacht geregend. De plassen staan nog op de kade. Aan de overzijde van het water torent de katholieke Martinus Kerk boven de omgeving uit. Na de lunch gaan we met z’n drieën de stad verkennen. De Sint-Martinuskerk is ontworpen door architect Pierre Cuypers en gebouwd in 1872 maar nooit voltooid. Een toren ontbreekt. Het orgel uit 1891 is gebouwd door Maarschalkerweerd, orgelbouwer uit Utrecht. Bij de entree hangt een aankondiging van een concert door orgel en trompet wat vanavond gaat plaatsvinden. Wij zijn enthousiast over deze mogelijkheid om het orgel te horen. Als wij de kerkzaal binnengaan horen wij dat er op het orgel geoefend wordt en er is iemand bezig om een geluidsinstallatie op te bouwen. We vragen of we even rond mogen kijken en dat is geen probleem. Het orgel ziet er sober uit maar de klank is mooi. De kerk heeft mooie gebrandschilderde ramen. De kroonluchters zijn opvallend. Het lijnenspel van het gebouw, in de pilaren en het plafond vindt ik echter het mooist. Ik maak een aantal foto’s. Als wij het gebouw weer verlaten worden wij aangesproken door een vrouw die bij het orgel vandaan komt. Het blijkt de vrouw van de vaste organist van de kerk te zijn. Haar man is met de geluidsapparatuur bezig en voegt zich even later bij ons. Adri vraagt of het ook mogelijk is dat hij zaterdagmiddag wat op het orgel kan spelen. De organist en zijn vrouw wonen echter in Lemmer. Zij raden hem aan om het vanavond aan de pastoor te vragen die is namelijk ook organist en woont naast de kerk.

Het interieur van de Sint Martinuskerk te Sneek
Het interieur van de Sint Martinuskerk te Sneek

Verguld met deze kans vervolgen wij onze wandeling door de binnenstad. Aan de andere zijde van de binnenstad komen wij bij de protestante Martinikerk waar de klokkentoren los van de kerk staat. De kerk is gesloten. We hopen hier aanstaande zondag heen te gaan voor een dienst. Net buiten de gracht is een groot modern theater gebouwd. Het steekt boven de omgeving uit. Langs de waterpoort keren wij weer terug naar de boot waar wij op tijd moeten eten zodat Adri op tijd in de kerk kan zijn voor het concert.

Zicht op de Watertoren van Sneek vanuit de binnenstad
Zicht op de Watertoren van Sneek vanuit de binnenstad

Vrijdag 17 juni
Het is gelukt. Adri heeft de pastoor gesproken en zaterdagmiddag half twee mag hij langs komen om op het orgel te spelen. Het concert van orgel en trompet was niet helemaal in de smaak gevallen. Veel moderne muziek waar hij niet zo’n fan van is.
De schotelantenne die wij van het voorjaar hebben aangeschaft functioneert niet naar behoren. We hebben slechte ontvangst en de laatste weken kunnen we alleen maar de Engelse televisie ontvangen. Adri heeft met de importeur afgesproken om hem voor reparatie in Groningen te brengen. Met een gehuurde auto gaat hij vanmorgen heen en weer. Hij moet de schotelantenne achterlaten in Groningen. Vlak voor de middag is hij weer retour.
Het heeft vanmorgen een aantal malen flink geregend maar het weer knapt in de middag op. Ik doe het huishouden en hang de was ’s middags over de reling om te drogen. Ik doe een paar boodschappen in de stad en plaats een bestelling bij Appie. Die bezorgt namelijk in Sneek. Morgenavond wordt de bestelling bezorgd. Dat bespaart mij een hoop sjouwen. Adri zoekt zijn muziek alvast uit en bereidt zich voor op zijn orgelspel.

Eén reactie op “Sneek het centrum van de watersport”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *