Aangemeerd in de haven van Oude Tonge

Zaterdag 12 mei 2018

Walstroom

De accu’s zijn ongeveer 20 % afgenomen na onze aankomst en zonder walstroom. We hebben tijdens het koken generator gedraaid. De buurman van de WR8 zegt echter tegen Adri dat er wel een 10 Amp. aansluiting is op de stroomkast Adri gaat naar de havenmeester en die zegt heel sullig dat ze daar niet aan gedacht had. De vaste ligger voor ons plekje komt zondag echter terug, zo horen we, dus dan moeten we de boot verplaatsen. We besluiten meteen de koe bij de hoorns te vatten en maken de landvasten los. De passanten die achter ons lagen zijn vertrokken en wij trekken de boot een stuk naar achteren en leggen hem daar vast. De walstroom pluggen we in bij zelfs een 16 Amp. aansluiting. Nu kunnen de accu’s weer worden geladen en het menu kan ook worden aangepast. Vanavond gaan we barbecuen. In het winkelcentrum bij de haven is een keurslager en daar haal ik wat vlees. De rest van de boodschappen doe ik bij de AH supermarkt in hetzelfde winkelcentrum. Daar zit ook nog een Kruidvat, Aldi, een witgoedzaak, een slijterij, een bloemenzaak en een kledingzaakje. Aan het plein bij de haven voor het oude raadhuis is een Hotel-restaurant en een snackbar. De eigenaar van het Chinees Thais restaurant is met pensioen staat op de voorruit. In de Voorstraat zijn nog twee cafeetjes zie ik als ik ’s middags een wandeling ga maken.

De jachthaven van Oude Tonge
De jachthaven van Oude Tonge
Watersnoodramp

Oude Tonge is op 1 februari 1953 op Goeree Overflakkee het ergst getroffen door de watersnoodramp. Totaal waren er op het eiland 490 mensenlevens te betreuren waarvan 304 in Oude Tonge. De mensen werden hier in de slaap overvallen en veel slechte arbeidershuisjes zijn door het water ingestort. Vlak bij de havenkom is een begraafplaats boven op een dijk waar alle slachtoffers bij elkaar zijn begraven. Het monument, Moeder met kind, ter gedachtenis aan de ramp staat bij de ingang. Daar ligt ook een gedenkplaat voor de militair die door een noodlottig ongeval tijdens de reddingswerkzaamheden is gesneuveld. Twee lange rijen vierkante stenen vermelden de namen met de leeftijden van de slachtoffers. Bij een aantal stenen staat er “onbekende vrouw, onbekende jongen of meisje”. Triest om te zien. In 2003 was hier de nationale herdenking van de watersnoodramp met koningin Beatrix en een directe uitzending op de landelijke televisie. De begraafplaats wordt netjes bijgehouden. Bij sommige stenen staat zelfs een beeldje of een bosje bloemen.

De begraafplaats Watersnood ramp 1953 Oude Tonge
De begraafplaats Watersnood ramp 1953 Oude Tonge
Kerken van Oude Tonge

Via de Voorstraat loop ik naar de Hervormde kerk van Oude Tonge. Dit is een monumentaal gebouw waar de huizen in een ring om heen staan. Door de hoge bomen heb ik geen vrij zicht op de kerk. De kerk is niet open voor een bezichtiging. Misschien dat we morgen gelegenheid hebben om binnen rond te kijken. De andere kerk in het dorp is de roomse O.L.V. Hemelvaart Kerk aan de Nieuwstraat. Deze kerk is eind 19eeeuw gebouwd en vandaag ook gesloten.

De ingang van de Hervormde kerk Oude Tonge
De ingang van de Hervormde kerk Oude Tonge
Korenmolen ‘De Korenbloem’

Aan de Molendijk zie ik de wieken van de molen draaien. Een kleurrijk zeil is over de twee tegenoverstaande wieken gespannen. De molen is van het type grondzeiler en stamt uit 1748. Tot het jaar 1952 is deze molen in gebruik geweest. Na een grondige restauratie is de molen weer maalvaardig gemaakt. De molen heeft twee maalstenen maar wordt niet meer gebruikt voor het malen van koren. De deur staat open en waarschijnlijk kan ik wel even binnen kijken maar het trekt mij niet zo aan met dit warme weer. Ik loop nog even door naar de Zuiddijk en keer terug naar de haven.

De voet van Molen "De Korenbloem" in Oude Tonge
De voet van Molen “De Korenbloem” in Oude Tonge
Molen 'De Korenbloem' in Oude Tonge is een ronde stenen grondzeiler uit 1748
Molen ‘De Korenbloem’ in Oude Tonge is een ronde stenen grondzeiler uit 1748
BBQ op de Bahama’s

We waren van plan om met de cob te gaan barbecueën maar omdat we toch gebruik kunnen maken van de walstroom maken we het vlees klaar op de elektrische barbecue. We zitten heerlijk op het gemak aan de rand van het plein op ons achterdek. We vinden wel dat er veel verkeer langs komt. Het is tot laat aangenaam toeven op het achterdek maar de straatverlichting trekt veel muggen aan als het eenmaal donker is. We ruimen alles op en sluiten de tent voor vandaag.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *