Donderdag 13 augustus 2015
Het dubbel liggen is met een hond aan boord niet ideaal. Ook als je een fiets wil gebruiken op de kant dan is het best wel lastig om aan de kant te komen. Gelukkig ging er een boot weg van de Handelskaai en konden wij losmaken en aan de steiger vastmaken nadat wij eerst de boot hadden gedraaid. Met de boeg richtiing de vaart kunnen wij wat beter de zuiging van de beroepsschepen opvangen. Wij zijn van plan om nog een nacht in Kortrijk te blijven. Gisteren hebben wij voor twee nachten inclusief stroom en water € 16,- betaald. Dat is erg voordelig. We pluggen de walstroom dan ook meteen aan en draaien vandaag een paar wassen. De weersverwachtingen voorspellen veel regen en onweer aan het einde van de dag. Het is drukkend warm. Adri gaat op de fiets wat boodschappen doen en zoekt een Proximus winkel op om ons tegoed voor het internet op te waarderen. Als hij weer terug is ga ik met de camera een rondje door de stad maken. Ik bezoek de ‘St.Michielskerk’ de ‘Maartenskerk’ en het ‘Belfort’ op de Grote Markt. De O.L.-Vrouwekerk bij de Broeltorens is helaas gesloten.

Het interieur van de Maartenskerk van Kortrijk
Het interieur van de Maartenskerk van Kortrijk
Het stadhuis aan de Grote Markt van Kortrijk
Het stadhuis aan de Grote Markt van Kortrijk
De middeleeuwse Broeltorens aan weerszijde van de oude 'Leie'
De middeleeuwse Broeltorens aan weerszijde van de oude ‘Leie’

De andere haven van Kortrijk ligt aan de andere kant van de ringvaart vanaf de Leie. Deze haven heeft meer ruimte maar is alleen te bereiken door onder een brug van 3,2 meter door te varen. Normaal gesproken kunnen wij daar niet liggen maar als wij de tent naar beneden doen en de ramen van de stuurstand naar beneden klappen klappen en de mast losmaken en plat op het dek neerleggen dan kunnen wij onder de brug door. Ik loop erlangs om een idee te krijgen voor eventueel een volgende keer.

Aan de ander zijde van de oude arm van de Leie, de passantenhaven aan het Gezelle pad
Aan de ander zijde van de oude arm van de Leie, de passantenhaven aan het Gezelle pad

Op het Buda-eiland zijn er ligweiden aangelegd waar mensen kunnen zonnen en picknicken. De hitte is vermoeiend en ik besluit om maar weer terug te gaan naar de boot. Daar aangekomen zien we de lucht in het zuiden aangroeien. In Noord-Frankrijk schijnt het al te stortregenen. We sluiten de tent, het dakluik en de ramen. Om 18.00 uur springen de straatlantaarn aan en het onweer breekt los. Het begint te stortenregenen. Het water spoelt de gangboorden uit. Doordat we de voorramen op de ventilatiestand hebben gezet krijgen we water binnen door het opspatten van de regen. We zien het pas als we gaan eten en we denken in eerste instantie aan lekkage. We kunnen echter geen druipsporen vinden aan het dak dus we nemen aan dat het via het openstaande raam is ingeregend. Bij een volgende bui de ramen verder sluiten en alles goed controleren. Na de bui stroomt het water in de Leie erg snel en het waterpeil is zeker een halve meter hoger dan toen wij kwamen. We liggen echter aan een drijvende steiger dus we kunnen ons niet ophangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *