
Zaterdag 9 juni 2018
Klusjes aan boord
Ik heb besloten om vanmorgen eens goed schoon te gaan maken aan boord. Vanaf de achterhut poets ik tot in het uiterste puntje van de boeg. Alles wordt afgenomen met een natte doek. Daarna Stofzuigen en ondertussen wordt het steeds warmer aan boord. Ik ben blij als ik tegen de middag klaar ben. Adri heeft het eten alvast voorbereid en ik haal nog wat spullen die hij nodig heeft bij de supermarkt. Ik bak koekjes en halverwege de middag gaan we de 4 kilometer lange stadsontdekkingstocht door Zierikzee lopen.


Stadsontdekkingstocht
Over de kade van de Nieuwe Haven lopen we in de richting van de Molen De Haas vanwaar de stadsontdekkingstocht begint. Op de hoek van de straten dwars op de kade zijn gleuven gemaakt om met balken de straten van de stad af te kunnen sluiten bij hoog water. Bij de Vismarkt die op het binnenplein van het Sint Jacobshofje werd gehouden is een steen op 3 meter hoogte ingemetseld om de waterhoogte tijdens de ramp in 1953 aan te geven. We komen langs twee musea. Het Cameramuseum en het Stadhuismuseum. Het oudste huis ‘De Haene’ staat schuin tegenover het Stadhuis. Het woonhuis wordt ook wel het Tempelierenhuis genoemd. Vlak bij is het Plein Montmaertre. In de zomer worden er met regelmaat kunstmarkten gehouden rond de kikkerfontein en voor de muurschildering die op de zijgevel van een pand is aangebracht. We drinken wat op dit rustige pleintje en luisteren naar het geklater van de fontein. De Nobelpoort is een van de drie overgebleven stadspoorten van Zierikzee. De poort dateert uit het midden van de 14eeeuw. Hiermee is de Nobelpoort de oudste van de drie overgebleven poorten. Het Gravensteen is gevestigd op het adres Mol 25. In dit monumentale gebouw uit de 16eeeuw werden tot 1923 gevangenen opgesloten. Veel misdadigers werden voor het Gravensteen publiekelijk onthoofd en opgehangen, zoals Jan Rap. Bij deze executies kwam altijd veel publiek kijken.

We zijn inmiddels op het Havenplein aangekomen waar op donderdag een weekmarkt wordt gehouden. In 1651 werd er een beurs gebouwd met een Toscaanse zuilengalerij. Hier werden landbouwgewassen verhandeld. Boven de beurs is de galerij van de Gasthuiskerk. Oorspronkelijk was de kerk de kapel van het St.Elisabethgasthuis. De ingangen van de kerk zijn in het beurs gedeelte. De Hervormde gemeente van Zierikzee heeft er zijn erediensten.

Aan het einde van de Oude Haven zien we de Noord- en Zuidhavenpoort. De Noordhavenpoort heeft een binnenplein en wordt in de zomer wel als een expositieruimte gebruikt. Aan de voet van de Zuidhavenpoort staat een bronzen beeld met de Zierikzeese kunstenaar Ad Braat ter nagedachtenis aan de watersnoodramp van 1953. “Beproefd maar niet gebroken” staat op de sokkel. Op de Vissersdijk over de brug links is de stads- en commerciewerf. Dit zijn de loodsen en de restauratiewerkplaats voor de museumhaven. In de haven voor de werf liggen nog wat oude boten aangemeerd. Hier zijn ook wat bewoonde oude beroepsschepen bij. Aan de kade van de Nieuwe Haven ligt de mosselvloot van Zierikzee. Zeven schepen hebben hier aan de kade hun vaste ligplaats. De schippers varen op zowel de Oosterschelde als de Waddenzee. Mosselteelt is alleen mogelijk in zout getijdenwater waar een groot verschil is tussen eb en vloed. De mosselpercelen liggen in de diepe delen van de Oosterschelde tot ca. 30 meter diepte. We hebben genoten van de stadsontdekkingstocht langs de stadsjuwelen van Zierikzee.

Wat een misère met die ontploffende accu, heel verstandig dat jullie nu gel-accu’s hebben laten plaatsen. Hopelijk is de electra nu weer voor jaren in orde! Tess was natuurlijk ook van slag door die knal. We liggen nu nog in Almere en wilden eigenlijk naar Scheveningen varen waar we een huwelijksfeest hebben maandag 18/6, maar dan ligt de haven vol (Volvo Ocean Race). Afgelopen weekend zijn we naar Muiden gevaren bij de Koninklijke Roei-en Zeilvereniging met uitzicht op het Muiderslot. Nou, koninklijk was het zeker, we zagen de voormalige koningin 2x langs ons schip varen met de Gr Dr. ze stond aan het roer, heel stoer Dank voor jullie verslagen, we lezen ze met veel belangstelling. Hartelijke groeten van Hans en Paulien