Vanaf de sluismuur de Parktuinen van Enkhuizen

Woensdag 31 mei
Na de middag maken we een stadswandeling. We kijken eerst even bij het oude station van Enkhuizen wat grenst aan de havens. Dan lopen we nog een keer door het Snouck van Loosenpark en bewonderen de fraaie sociale woningbouw die door de Goudse aannemer de Nederlandse Aannemersmaatschappij in het jaar 1897 is gebouwd voor een bouwsom van ƒ 293.443,- In het jaar 1983 is het hele park gerenoveerd en uiteindelijk is het verkocht aan een woningbouwvereniging onder voorwaarden dat het sociale woningbouw zou blijven. De gemeente heeft het onderhoud van het park op zich genomen. We komen langs de binnenhaven en steken door naar de winkelstraat bij de Westerkerk met het losstaande klokhuis.

Het Klokhuis bij de Westerkerk in Enkhuizen
Het Klokhuis bij de Westerkerk in Enkhuizen

Vlakbij het monumentale weeshuis, wat te koop wordt aangeboden, gebruiken wij een kopje koffie. Het is vandaag zonnig met weinig wind. We zitten lekker op het terras. Adri koopt een nieuwe korte broek. We lopen door tot aan de haven waar het binnenmuseum staat van het Zuiderzee Museum. We komen langs het oude Stadhuis en het Spuihuis waar nu het flessenscheepjesmuseum is gevestigd. Over de ophaalbrug van de binnenhaven komen we bij de zuidelijke toegangspoort van Enkhuizen de Dromedaris. Het bekendste gebouw van Enkhuizen. Vanaf dit punt heb je een mooi uitzicht op de Parktuinen. Het kleine museum van de Enkhuizer Almenak staat vlakbij de Dromedaris.

Vanaf de sluismuur de Parktuinen van Enkhuizen
Vanaf de sluismuur de Parktuinen van Enkhuizen

Langs de buitenhaven lopen we weer terug naar de boot. ’s Avonds maak ik op de fiets nog een tochtje door de stad. Ik fiets over de vestingwal en kom langs de Boerenhoek van de stad. Daar stonden de stadsboerderijen binnen de vestingwal. Enkele zijn nog als zodanig te herkennen. Op de terugweg blijf ik nog even hangen bij het andere bekende monument in Enkhuizen. De Zuider- of Sint-Pancraskerk. De toren steekt een heel eind boven de omgeving uit. Op het water is de toren het eerste wat je van Enkhuizen kunt onderscheiden.

De bekendste poort van Enkhuizen "De Drommedaris"
De bekendste poort van Enkhuizen “De Drommedaris”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *