De Oosterhaven van Medemblik

Maandag 8 juli 2019

stadswandeling Medemblik

De weerberichten voorspellen voor vandaag en morgen flink wat wind op het IJsselmeer. Voor woensdag moet het wat minder hard waaien. We besluiten om nog twee dagen langer in Medemblik te blijven en woensdag het IJsselmeer over te steken.

Op het havenkantoor hebben we een stapel folders meegekregen over Medenblik en daarbij zit ook bij de stadswandeling; ‘Medemblik, proef de sfeer en ruik de historie’. We laten de hond aan boord en gaan samen deze route wandelen. Adri fungeert als gids en leest voor uit de beschrijving en ik hanteer de camera.

De route loopt ook langs de Oosterhaven waar wij met de boot liggen aan het Achtereiland. We kunnen dus vanaf onze ligplaats starten met de route. We kijken tegen de achterkant van een groot vrijstaand huis. Het is gebouwd in 1862 door een kaashandelaar die graag burgemeester van de stad wilde worden. Het pand had goed kunnen functioneren als stadhuis. Of het ooit zover is gekomen vertelt het verhaal niet. Wij gaan aan de andere kant van de Oosterhaven lopen en bewonderen de oude monumentale panden met trap- klok- of schoudergevels. Veel van deze panden hebben een koekoek in de stoep. Dit is een constructie om daglicht en frisse lucht toe te laten in de kelder van het pand.

Aangemeerd tussen luxe zeiljachten in de Oosterhaven van Medemblik
Aangemeerd tussen luxe zeiljachten in de Oosterhaven van Medemblik

Via de gedempte Achterom komen we op de Nieuwstraat uit. Hier zijn de meeste winkels van Medemblik gevestigd in veelal monumentale panden. Bij de slager hangt een grote koeienkop prominent aan de gevel. Het bakkerij museum is ook aan deze straat gevestigd. Het ziet er aan de buitenkant aantrekkelijk uit. We ruiken dat er gestookt wordt en de geur van gebakken koekjes hangt er in de lucht. Aan het einde van de Nieuwstaat zien we uit op het stadhuis uit de jaren dertig van de vorige eeuw. Het is ontworpen door architect Kropholler die zich heeft laten inspireren door de Delftse School. Het is een opvallend hoog rood gebouw met trapgevel dat vanaf het IJsselmeer van ver is te zien.

Beeldhouwwerk van John Raedecker aan het stadhuis van Medemblik
Beeldhouwwerk van John Raedecker aan het stadhuis van Medemblik
Het stadhuis van Medemblik
Het stadhuis van Medemblik

De beeldhouwwerken op en aan de gevel zijn van de hand van John Raedecker. Naast het stadhuis staat het oude station van Medemblik uit 1887. Het is tegenwoordig eigendom van Museumstoomtram Hoorn-Medemblik en het maakt deel uit van de historische driehoek. Hierbij rijdt de stoomtram tussen Hoorn en Medemblik en vaart een museumschip tussen Medemblik en Enkhuizen en neem je de gewone trein tussen Enkhuizen en Hoorn. Aan de andere kant van het spoor sta je weer op de Westfriesche Omringdijk die hier grenst aan het IJsselmeer. Vanaf dit punt heb je goed zicht op het gemaal ‘Lely’ wat is gebruikt bij de drooglegging van de Wieringermeer.

De Weduwenhuisjes naast de Bonifatius-kerk in Medemblik
De Weduwenhuisjes naast de Bonifatius-kerk in Medemblik
Bonifatiuskerk

Langs de witgepleisterde weduwehuisjes komen we uit bij de Bonifatiuskerk. Fietsen bij de hoofdingang doen vermoeden dat de kerk vandaag wel open is. De deur staat inderdaad open en we worden verwelkomt door een oudere meneer die ons graag wil rondleiden. Hij weet veel over de historie van het gebouw. Hij vertelt ons over het houtsnijwerk aan de preekstoel van voor de reformatie. De gebrandschilderde ramen met onder andere een voorstelling van de ark van Noach. Het oude 17e eeuwse monumentale orgel wat gebouwd is door Pieter Backer. De kroonluchters en lampen die heel oud en kostbaar zijn. We bekijken alles met grote interesse. Na een half uur gaan wij weer verder met de route.

Detail van het gebrandschilderde raam in de Bonifatius-kerk van Medemblik
Detail van het gebrandschilderde raam in de Bonifatius-kerk van Medemblik
Het orgel van de Bonifatius-kerk in Medemblik
Het orgel van de Bonifatius-kerk in Medemblik
Overige bezienswaardigheden

Aan de achterkant van de kerk kijken vier arme weeskindertjes ons aan vanaf de Weeshuispoort. In 1575 werd het gereformeerde weeshuis van Medemblik ondergebracht in het voormalige Sint-Catharijnenklooster. Het is in 1919 gesloten. In deze buurt is ook het voormalige Bagijnhof en de Martinuskerk uit 1903. We kunnen alleen de kapel van de kerk bekijken. In dit deel van de stad staat ook Meelmolen De Herder in 1986 herbouwd op de plek waar eerder de Westermeelmolen stond. Het poortwachtershuisje van de Westerpoort staat er nog naast. Langs de Westerhaven sluiten we onze stadswandeling af. In 1797 is de Westerhaven aangewezen als scheepsbouwcomplex voor de Nederlandse Marine. Keizer Napoleon heeft de haven aangewezen als oorlogshaven in het jaar 1811. Dat is maar van korte duur geweest. De haven is ommuurd uit de tijd van voor de afsluitdijk toen kon er bij hoogwater balken in de openingen geplaatst worden om het water te keren. Sinds 1962 hebben pleziervaartuigen er hun ligplaats.

Meelmolen De Herder met het poortwachtershuisje aan de Westfriese Omringdijk in Medemblik
Meelmolen De Herder met het poortwachtershuisje aan de Westfriese Omringdijk in Medemblik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *