Stellingmolen 'De Verwachting' met winkel binnen de stadswal van Tholen

Zaterdag 30 juni 2018

Stadswandeling door Tholen

’s Morgensvroeg haal ik de boodschappen voor het weekend aan boord. Na alles te hebben opgeruimd vertrekken we met elkaar voor een wandeling door het stadje. Tholen is een stad op het eiland Tholen en maakt deel uit van de provincie Zeeland. Het Schelde-Rijnkanaal markeert de grens met de provincie Noord-Brabant. De stad heet zo omdat er vroeger tol geheven werd. De Tholensebrug is een van de hoofdverbindingen met het vaste land. Het Schelde-Rijnkanaal is een belangrijke vaarweg voor de beroepsvaart tussen Rotterdam en Antwerpen.

De Tholensebrug over het RijnScheldekanaal
De Tholensebrug over het Schelde-Rijnkanaal

Bij het stadhuis van Tholen staan we even stil en bewonderen de voorgevel. Het gebouw is uit de 15eeeuw en de familie Keldermans tekende voor het ontwerp. In de toren van het stadhuis hangt het oudste carillon klokje van Nederland eveneens uit de 15eeeuw. Vlakbij het stadhuis staat de voordeur van een pand uitnodigend open voor een kopje koffie of thee. Het is ook een inloophuis en als we binnengaan ontdekken we een ruimte met een grote tafel waar wat mensen aan zitten. Het is een particulier initiatief van een echtpaar die dit vanuit hun eigen huis zijn begonnen. Zij willen eenzame mensen een warm en gezellig plekje bieden. Een luisterend oor en ook een stukje ondersteuning. Ze werken met 14 vrijwilligers vanuit allerlei achtergronden en ze hebben ook mensen van de reclassering. Die komen bij hun socialiseren en werkervaring opdoen. De man geeft gitaarles en ze verhuren een appartement boven hun pand. Ze zijn niet verbonden met een kerkgenootschap en ontvangen geen subsidies. Ze leven van wat ze ontvangen. “De Heer zorgt voor ons” vertelt de vrouw. We zijn onder de indruk. Bij ons vertrek doen we een bijdrage in het busje wat op tafel staat.

Opmerkelijk waarschuwingsbord op de markt in Tholen
Opmerkelijk waarschuwingsbord op de markt in Tholen

Via de winkelstraat komen we op de markt. Bij het terras van een restaurant wijst Adri mij op een komisch waarschuwingsbord voor ‘sprintende serveersters’ en ‘overstekende obers’. Op het marktplein mogen helaas auto’s parkeren naast de muziektent en de travalje. Hier staan ook mooie oude gebouwen en hebben we zicht op de Grote-of Onze-Lieve-Vrouwekerk van Tholen. De kerk gaat om half twee open en we besluiten eerst nog even naar korenmolen ‘De Verwachting’ te lopen. Deze molen staat binnen de vest en is in 2009 grondig gerestaureerd. Eigenlijk is de molen toen weer opnieuw opgetrokken en hersteld, want er was weinig meer van over.  Naast de molen staat een molenaarswinkel ‘De Vlaswiek’ waar je allerlei producten kunt aanschaffen voor het bakken. In 2015 zijn we hier ook geweest en toen hebben we Smoutermix gekocht voor ‘drie in de pan’ een klein pannenkoekje met rozijnen. Die waren lekker. De dame in de winkel verkoopt het nog en we nemen een zak mee. De molen en winkel staan te koop maar we krijgen de indruk dat mevrouw daar helemaal niet blij mee is.

De andere stellingmolen op het bolwerk van de stad is molen ‘De Hoop’ uit 1736. Deze molen is maalvaardig en eigendom van gemeente Tholen. Een vrijwillige molenaar draait de molen nog wel eens en leidt de mensen rond.

De stellingmolen 'De Hoop' op de stadswal van Tholen
De stellingmolen ‘De Hoop’ op de stadswal van Tholen

Op de terugweg naar het centrum zien we koorleden de kerk uitkomen en zich bij de auto omkleden. Dan zien we ook het bordje wat vermeldt dat de kerk in verband met een CD-opname gesloten is. Wel jammer maar dan hopen we morgen binnen te kijken.

We lunchen met een broodje haring en een broodje garnalen. De firma Deurlo zit langs de haven en heeft een mooie viswinkel met een prima kwaliteit. We keren terug naar de boot.

Snuffelmarkt

’s Middags ga ik nog een stukje fietsen. Ik heb op het moment niets ontspannends te lezen en ik heb gezien dat er op de Energieweg een snuffelmarkt gehouden wordt. Misschien dat ik er een mooi boek kan scoren. De Energieweg is op een industrieterrein ten noorden van de Tholensebrug. Binnen een kwartier heb ik het gevonden en het blijkt een grote hal te zijn waar antiek en curiosa staat uitgestald. Altijd leuk om tussen te snuffelen maar ze hebben helaas bijna geen boeken. Een paar informatieve boeken over kunst en natuur maar daar ben ik nu niet naar op zoek. Op de terugweg fiets ik nog even door langs de haven tot aan de vluchthaven voor de beroeps. Daar heb je een uitkijkpunt waar je een heel stuk over het Schelde-Rijnkanaal kan uitkijken en de bedrijvigheid van de grote vrachtboten kunt gadeslaan. Sommige vrachtboten hebben erg zware motoren, die brommen zo laag en doordringend dat we ze zelfs aan boord van ‘De Bahama’s’ langs voelt komen op het Kanaal.

BBQ

We hebben op  het achterdek een paar uur gezeten om te barbecueën. We hadden ieder een lamskotelet, 2 kipspareribs en 2 procureurlapjes. Adri had een salade gemaakt van pasta, rucola, ansjovis en gekookte eieren.

Nieuwbouw achterin de haven van Tholen
Nieuwbouw achterin de haven van Tholen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *