Staphorster Langhuisboerderij

Woensdag 31 juli 2019

Adri brengt vanochtend eerst de auto weer terug bij het verhuurbedrijf. Na alles te hebben afgehandeld wordt hij weer netjes naar de boot teruggebracht.

Plaatsnaambord langs de weg
Plaatsnaambord langs de weg
Drie Staphorster Langhuisboerderijen achter elkaar
Drie Staphorster Langhuisboerderijen achter elkaar
Staphorst

Op de fiets ga ik vanochtend naar Staphorst. Dit bekende dorp ligt vlakbij Meppel en ik heb nu de gelegenheid om het te gaan bekijken. Het is bewolkt en een prima temperatuur voor een fietstochtje van een kilometer of acht. Op de heenweg ga ik over de landweggetjes richting Staphorst. Staphorst is een lang lintdorp met allemaal boerderijen. Deze hebben een typische eigen Staphorster bouw. Opmerkelijk is dat er soms twee of drie boerderijen achter elkaar aan de weg staan. Achter de boerderij van de ouders werd een boerderij voor de kinderen gebouwd en soms nog een voor de kleinkinderen en achterkleinkinderen. Zo zie ik regelmatig een aantal brievenbussen aan de weg naast elkaar staan en bordjes met een aantal huisnummers. Ik fiets de Oude Rijksweg af en zie veel Staphorster boerderijen met hun typische groene en blauwe luiken in de voorgevel. De daken zijn meestal riet gedekt met een wolfskap en een pluim riet tegen de vorsten aan. Als ik onder de A28 door rij, richting het centrum van Staphorst, zie ik dat er naast de HHK een evenement plaatsvindt. Een boerderijendag met verkooptafels en een rijtuig voor rondritjes. Ik parkeer mijn voiture bij het museum en loop even over de markt. In Staphorst zijn er nog 500 vrouwen die dagelijks in klederdracht lopen. Ik zie er een aantal op straat lopen en fietsen. Op de markt staan er ook een aantal in klederdracht achter de kramen. De fietsen hebben mooie kleurige jasbeschermers en zadeldekjes. Het Staphorster stipwerk wordt hier nog volop beoefend.

Drie paarden ingespannen voor rondritjes door Staphorst
Drie paarden ingespannen voor rondritjes door Staphorst
Damesfietsen met Staphorster handwerk
Damesfietsen met Staphorster handwerk
Bordje met huisnummers aan de Oude Rijksweg in Staphorst
Bordje met huisnummers aan de Oude Rijksweg in Staphorst
De brievenbussen aan de weg in Staphorst
De brievenbussen aan de weg in Staphorst
Lunchen op de markt

Als ik rond een uur of een weer aan boord stap voor de lunch wil Adri er ook graag nog even uit en we besluiten lekker op de markt in Meppel te gaan lunchen. Adri heeft een lekker broodje beenham met mosterdhoningsaus en ik heb een broodje biefstukpuntjes met ketjap saus met sesamzaadjes. We hebben elkaar weer het een en ander te vertellen over onze belevenissen. Adri had weer te maken gehad met een paar mannen met stokmaaiers die het vuil op de kade kwamen maaien. We hebben al een aantal maal meegemaakt dat de stenen dan tegen de boot aanzwiepen. Voor de mannen aan de slag gingen is Adri er even heen gelopen. Het waren mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die onder begeleiding aan het werk waren. Heel voorzichtig maaide ze het gras en onkruid langs onze boot af zonder dat er steentjes tegen de lak aan kwamen. Als beloning voor hun toewijding heeft Adri ze een fooitje gegeven voor een verfrissing. Dat werd beloont met een spontane omhelzing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *