zaterdag 14 april, Bunschoten/Spakenburg
Ik begin vandaag met een trainingsprogramma om in 9 weken tijd 5 kilometer te kunnen hardlopen. Dit doe ik met behulp van ‘runmusic’ op mijn ipod touch. De eerste week loop je 3 dagen, afwisselend 1 minuut hard en twee minuten wandeltempo. Daarna wordt het hardlopen langzaam opgevoerd. Ik loop tussen het water van het Eemmeer en de voetbalvelden van de plaatselijke clubs. De hele zaterdag wordt hier gevoetbald. Adri doet de boodschappen. De gewone zaterdagmarkt is er vandaag.
Het is redelijk zonnig vandaag. Dus ik besluit om de wassen te draaien en de boot eens flink op te ruimen. Het beddengoed hang ik over de reling te drogen. Het kleine goed droog ik na de wassen in de wasmachine/droger. Aan het einde van de dag kan alles de kast in. ‘s Middags ga ik ook nog even het dorp in. Omdat het museumdag is kan ik gratis het Klederdrachtmuseum in wat naast de kerk is gelegen aan de Spruistraat. Allerlei kraplappen, mutsjes, rokken en schorten worden getoond. Mofjes om aan de armen te dragen. Alles even kleurrijk en kunstig gemaakt. De mutsjes zijn gehaakt naar eigen ontwerp van de handwerkster. Soms wordt er wel 100 uur aan één mutsje gewerkt. Steeds minder mensen dragen het echter nog. Ongeveer 300 vrouwen dagelijks, waarvan de jongste in de 60 is. Over 20 jaar kun je het alleen nog in het museum zien. ‘s Avonds maakt Adri Spaghetti Fungi klaar met een lekkere salade.

Afbeelding vrouw in klederdracht
Vrouw in klederdracht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *