Sterke stroming in het Spui

Woensdag 02 mei

Stroming en golven

We besluiten om vroeg te gaan varen omdat het in de middag flink gaat waaien. We hebben best wel een aantal kilometertjes af te leggen naar Hellevoetsluis dus we vertrekken om een uur of negen. Het is prachtig helder weer en er staat een klein briesje. We varen terug naar het Brielse Meer oostelijk het verbindingskanaal over langs Zwartewaal, Heenvliet, Geervliet naar de Voornse sluis. Een zeiljacht vaart voor ons de sluis in en samen zakken we een klein stukje. De deuren gaan al weer snel open aan de kant van de Oude Maas.

Opening van de Botlekbrug voor een zeevarend containerschip
Opening van de Botlekbrug voor een zeevarend containerschip

Vlak voor de Oude Maas houdt het jachtje in en we zien dat de Botlekbrug omhoog staat. Een grote zeecontainerboot komt aanvaren. Zo’n kolos gaat sneller dan je verwacht en ook wij houden in voor wij de Oude Maas opvaren. We laten de grote jongen voor gaan en ook de Spijkernisse brug moet worden geheven om de boot doorgang te verlenen. Het zeiljacht sluit snel aan om ook door de brugopening te kunnen. Het kleine zeiljacht heeft moeite om rechtdoor te varen want het water stroomt alle kanten op achter het grote zeeschip. Voor ons is het ook lastig. Het stroomt als een gek tussen de brughoofden. De zeeboot loopt snel op ons uit. De getijden stroming op de Oude Maas is goed merkbaar.

Brugopening van de Spijkernissebrug over de Oude Maas
Brugopening van de Spijkernissebrug over de Oude Maas
Hoogbouw langs de Oude Maas bij Spijkernisse
Hoogbouw langs de Oude Maas bij Spijkernisse

We komen maar langzaam vooruit en passeren traag de hoogbouw van Spijkernisse. Uit de jachthaven van Rhoon komt een veerboot de Oude Maas op en gaat voor ons uit het Spui in. Ook hier merk je de stroming. Het riviertje De Spui is 18 kilometer lang en scheidt het zuid-hollandse eiland in Voorne Putten in het westen van de Hoeksche waard in het oosten. We varen eerst langs Oud-Beijerland waar het veerpontje aanmeert aan een aanlegsteiger in het Spui. Daarna komt Nieuw-Beijerland met aan de overzijde Hekelingen. Vlak bij het Haringvliet wordt het Spui ook wel Beningen genoemd. Het is inmiddels half één en de wind is hier goed merkbaar. We moeten de betonning nauwkeurig volgen want er zijn in het Haringvliet ondiepten. De wind komt uit het zuidoosten en dat is niet zo voordelig voor ons op de route naar Hellevoetsluis. We schommelen flink door de wind die in kracht is toegenomen tot een windkracht 4-5 met uitschieters naar 6 Bft.

Hellevoetsluis

We meren aan in de gemeentehaven van Hellevoetsluis met de boeg in de wind. De touwen zetten we flink schuin om ruimte te hebben voor het getijdenverschil van 35 centimeter. De boot steigert door de golven die de haven inlopen. Ik en de hond worden er misselijk van. Binnen in de boot hou ik het niet uit en achter op het dek is het niet veel beter. Dan maar de wal op. Ik ga met de hond een wandeling maken. De havenmeester biedt ons aan om verder het havendok in te gaan. We moeten dan door de brug en kunnen achterin aanmeren. Maar volgens de berichten moet de wind om vijf uur een stuk minder worden en gaan draaien. Als ik om half vijf terugkeer op de boot is het al een stuk minder ruig. We krijgen ’s avonds nog een regenbui maar om elf uur als ik de hond voor de laatste maal uitlaat is het water rustig. We hebben een rustige nacht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *