Donderdag 18 mei 2017
De zomerkleding had ik voor de winter in een vacuümzak gedaan. Daardoor nam het veel minder ruimte in beslag. Bij opening vond ik dat de kleding muf rook. Ik heb alles daarom maar gewassen en in de tent gedroogd.
Het is vandaag minder zonnig en warm. Vannacht heeft het geregend en het wasgoed heeft de hele dag nodig om te drogen.

Eén van de vele monumenten die Monnickendam rijk is met een gevelsteen
Eén van de vele monumenten die Monnickendam rijk is met een gevelsteen

’s Middags gaan wij een stadswandeling maken die ik van het internet afgehaald heb. Monnickendam heeft veel oude panden in het centrum staan met fraaie gevels. Vroeger bestonden er geen straatnamen of huisnummers. Daarom hingen er houten borden aan de gevel met de naam of het beroep van de bewoner zodat het huis te vinden was. Toen er geen houten huizen meer in de stad gebouwd mochten worden vanwege het brandgevaar hebben veel bewoners een gevelsteen laten inmetselen in plaats van de uithangborden. In Monnickendam zijn er nog tientallen bewaard. De huizen zien er ook goed uit. Vele zijn gerestaureerd en staan mooi in de verf. Alleen in het centrum bij de oude Speelklok en het museum zijn wat winkeltjes en restaurants. Verder zijn de oude panden gewoon woonhuizen.

Een jonge gevelsteen in Monnickendam
Een jonge gevelsteen in Monnickendam

Rond half vier zijn we weer op de boot. Voor morgen verwachten we veel wind op de Gouwzee. De weersverwachting heeft het over windkracht 6-7 rond tien uur morgenochtend. Dat is ons veel te gortig om het water op te gaan. We blijven daarom waarschijnlijk vrijdagnacht ook nog in deze haven. Voor morgen hebben we boodschappen besteld bij Albert Hein. Ze brengen het tussen 11.00 en 13.00 uur.

Een oude gevelsteen met recente aanpassingen in Monnickendam
Een oude gevelsteen met recente aanpassingen in Monnickendam

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *