Fort Spion aan de rand van de Loosdrechtse plassen

Zondag 7 mei
Kwart voor tien stappen we aan wal en lopen naar de grote kerk in het centrum van het dorp. De eigen predikant Ds. Nagel gaat vandaag voor in de kerkdienst. Zijn vrouw Dia komt naast ons zitten en zij ziet meteen de uiterlijke gelijkenis met mijn zus. Dia’s moeder is een tante van mijn moeder. Opnieuw wordt er gepreekt uit Johannes 21 maar nu over een ander tekstgedeelte. We hebben een goede samenkomst en na afloop is er koffie drinken in het koor achter de preekstoel. Mijn zus is er ook en we spreken verschillende kennissen van mijn zus en zwager. Mijn zwager is thuis gebleven. Hij voelde zich ziek.

’s Middags belt mijn zus of ik zin heb om nog wat te gaan wandelen. Op de fiets komt ze naar de boot en vandaar uit gaan we naar het bos van het landgoed ‘Vrede Rijk’ aan de overkant op Oud Over 4. Een paar jaar geleden is dit bos met landgoed gekocht door de oud ABN-AMRO topman Rijkman Groenink op voorwaarde dat het bos open gesteld wordt voor publiek. Het ijzeren hek op het loopbrugje verleent ons toegang onder voorbehoud van een aantal restricties die op een bordje aan het hek staan vermeld. Geen honden, geen rommel achterlaten, geen muziek en de rest ben ik vergeten. Het loopbrugje ligt een meter lager dan de weg. De eigenaar moest het bos openstellen voor publiek maar er zijn geen paden door het bos. We volgen een paar vage platgetreden sporen door de begroeiing. Een deel van het bos is afgesloten vanwege het broedseizoen. Een ander deel is om onduidelijke redenen afgesloten. We struinen nog even rond, springen over modderpoelen en balanceren op omgevallen boomstammetjes. De grond is overdekt met een tapijt van mos en allerlei wilde planten. Het ruikt hier naar vocht, bagger en bloesem.
We lopen via de Bloklaan naar de Watersport Vereniging aan dit eind van het Trekpad. We kijken uit op een jachthaven en er staan op dit deel van het Trekpad een rij recreatiewoningen. Met een kettingpont kun je ook hier oversteken naar een eiland waar leden van de watersport vereniging stukjes land of een ligplaats kunnen huren.

Fort Spion aan de rand van de Loosdrechtse plassen
Fort Spion aan de rand van de Loosdrechtse plassen

Een stukje verder op de Bloklaan komen we bij Fort Spion. We lopen het terrein op en zien dat het een natuurkampeerplaats is waar een aantal tenten kunnen worden opgesteld. In het fort zijn ook een aantal slaapplaatsen, toiletten en wastafels. Aan de andere zijde van het fort kijk je uit over het water en staat er één klein slaaptentje met een rugzak ernaast. We wandelen terug en drinken nog wat met elkaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *