Zondag 30 juni 2019

‘t Kruisanker

Den Helder heeft een heel aantal kerken waar ik uit kan kiezen. Ik ga om half tien op de fiets naar de CGK ‘t Kruisanker aan de Fazantenstraat. Ik kan de fiets achter de kerk ik een schuurtje zetten en neem plaats in de kerkzaal. Het orgel staat voor in de kerk en wordt al bespeeld. Vlak voor aanvang van de dienst komt er een oudere man met baard naar voren lopen die achter het orgel plaats neemt en verder gaat met orgel spelen. Niemand loopt weg dus ik neem aan dat er nu twee organisten achter het orgel zitten. De dienst vangt aan. De kerk zit goed gevuld. De beamer voor in de kerk geeft de teksten van de liederen weer en de schriftlezingen is uit de Herziene Statenvertaling. Ds. C. Affourtit spreekt vanochtend over vertrouwen. Twee organisten komen achter het orgel vandaan en nemen plaats in de kerk om te luisteren naar de preek. Het is de oudere man en een mongoloïde jongere man. Het is een bijzondere dienst vanmorgen. De voorganger vertelt dat ze voor de laatste keer in deze samenstelling bij elkaar zijn. Volgende week gaat de CGK gemeente samen verder met de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt. Ze zullen dan de ochtend- en avonddiensten afwisselend hebben in de Morgenster of in ’t Kruisanker.

Uittocht

Vanaf een uur of vijf is het een voortdurend geronk aan de overkant van het water van oude motoren die weer op huis aan gaan na het historisch weekend op Willemsoord. Vanaf ons achterdek zitten we eerste rang om het gebeuren gade te slaan.

Boekverslag; Van Migrant tot Naaste, plaatsmaken voor jezelf door René de Reuver, Dorottya Nagy e.a.

Dr. René de Reuver is scriba van de generale synode van de Protestantse kerk in Nederland. Prof. Dr. Dorottya Nagy is bijzonder hoogleraar missiologie aan de Protestantse Theologische Universiteit. Het boek is uitgekomen in 2018 in opdracht van de Protestantse Kerk in Nederland en geeft een christelijk perspectief op migratie. Zes persoonlijke verhalen van migranten staan in dit boek opgetekend. Daarnaast ook een zestal interviews met mensen die in hun dagelijks leven met migranten van doen hebben. Het boek wil migratie niet als een probleem zien maar als een uitdaging waarin migranten en niet-migranten vreedzaam samen leven als naasten. Dr. De Reuver schrijft de inleiding en het epiloog. Ik vond het een leerzaam boek. Het heeft mijn kijk op migratie verruimd en ik heb meer begrip gekregen voor de persoon achter de migrant.

Van Migrant tot naaste
Van Migrant tot naaste

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *