Zondag 28 mei 2017
Op advies van onze eigen predikant in Montfoort gaat Adri naar de samenkomst van de Christengemeente het ‘Lichtbaken’. Deze kerk wordt mede ondersteund vanuit Montfoort. Het is een kleine gemeenschap onder leiding van evangelist Albert van Bragt. Vanmorgen gaat emeritus dominee Budding voor. Ik luister naar de kerkdienst in Montfoort. Het is namelijk opnieuw erg warm en om de hond dan alleen achter te laten op de boot vinden wij niet verantwoord. Inmiddels varen de zeilboten de haven weer uit en komt er aan de kade ruimte vrij voor de Lucullus. Ik help ze met losmaken en zij verhuizen naar een plekje zo’n honderd meter voor ons.

De Koepelkerk in Hoorn
De Koepelkerk in Hoorn

’s Middags zoek ik ze nog even op om Pauline uit te nodigen om samen naar een Taizé-viering te gaan in de Koepelkerk. De Taizé gemeenschap is een internationale christelijke oecumenische kloostergemeenschap die is ontstaan in het Franse plaatsje Taizé. Veel van de liederen worden gezongen in het Frans of in het Latijn. Ik vind de liederen en de melodieën mooi. De liederen bestaan vaak uit één of twee regels tekst die meerdere malen worden herhaald. Een mooie gelegenheid dichtbij om het eens te onderzoeken. Pauline komt na een ogenblik bedenktijd melden dat zij ervan afziet en bedankt mij voor de uitnodiging. Om zeven uur baan ik mij een weg door de binnenstad over het oude marktplein naar de Koepelkerk. Bij de entree krijg ik een programma en een zangbundel. De liederen staan in wel twintig verschillende talen afgedrukt. De muzikale begeleiding is zich nog aan het voorbereiden. Een meisje aan de piano en een ander met een dwarsfluit. Om half acht wordt een grote paaskaars aangestoken. Een veertigtal mensen zijn naar de samenkomst gekomen en bereiden zich in stilte voor op de viering. We zingen twee liederen waarna er een stukje uit de bijbel wordt voorgelezen. Daarna volgt er een stilte van 3 minuten. Dan zingen we het lied ‘De noche’ gevolgd door een stilte van 10 minuten. Daarna zingen we twee liederen. De vrouwen naast mij in de bank zingen de laatste herhalingen tweede stem. Dan volgen de voorbeden afgewisseld met de regels van een gezang. We zingen nog twee gezangen. Het laatste probeer ik mee te lezen in mijn boekje maar ik zie dat de tekst niet overeenkomt. Ik kijk nog eens op het programma en zie daar de Nederlands tekst staan die wordt gezongen. Taizé Westfriesland heeft de bijeenkomst georganiseerd. Het is een oecumenisch initiatief PKN/RK. Het was een hele belevenis voor mij. De gezangen waren allemaal vreemd voor mij en de teksten moeilijk om uit te spreken. Het heeft mij niet aangesproken. Maar misschien kan het andere mensen die zoeken naar spiritualiteit en verdieping wat bieden.

De oude Noorderkerk van Hoorn
De oude Noorderkerk van Hoorn

Eén reactie op “Taizé-viering”

  1. Ha Adrie,
    Wat leuk dat je in Hoorn bent geweest! Jammer dat de Taizé-viering je niet aansprak. Ik hou erg van Taizé, inderdaad vanwege de melodieën die na een paar keer al mee te zingen zijn en de woorden die in zoveel talen beschikbaar zijn. Jammer dat het niet zoveel in een herkenbare taal was deze keer, waardoor het niet zo dichtbij je hart kon komen. Dan maar gewoon online naar de Taizé-muziek luisteren 🙂

    Goede reis verder!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *