De Beuze onder de galerij van de Gasthuiskerk in Zierikzee

Zondag 10 juni 2018

Gasthuiskerk

Het is prachtig weer deze zondag. Ik kan zonder jas naar de kerkdienst die om 9.30 uur begint in de Gasthuiskerk aan het Havenplein. Dr. R. De Reuver gaat voor in de dienst. Hij is de scriba van de generale synode van onze landelijke kerk. Daarvoor is hij predikant geweest in onder andere Boskoop en in die tijd heb ik hem al eens horen preken. Een begenadigd spreker en een fijne man om naar te luisteren. Hij draagt een toga met een mooie geweven veelkleurige stola over de schouders. Deze heeft hij gehad van een vrouwenvereniging in Ghana waar hij op bezoek is geweest, als teken van verbondenheid.

De preekstoel in de Gasthuiskerk van Zierikzee
De preekstoel in de Gasthuiskerk van Zierikzee

De Gasthuiskerk is in oorsprong de kapel van het voormalig gasthuis. In 1613 werd de Gasthuiskerk ter beschikking gesteld aan de groeiende Hervormde gemeente. De kerk was echter te klein om het steeds groter groeiende aantal kerkgangers te bevatten. Besloten werd om de Gasthuiskerk te vergroten. Aan de kant van het Havenplein werd de kerk vergroot met een galerij boven een beursruimte, waar beschut tegen regen en wind handel gedreven kon worden. De vorm van de kerk is daardoor niet zo traditioneel. Naar verhouding zijn er veel zitplaatsen op de galerijen. Het orgel staat, kijkend naar de preekstoel, links op de galerij. Het is van na de watersnoodramp en is gebouwd door de Deense firma Marcussen. Mijn buurvrouw vertelt mij dat de akoestiek in het gebouw niet zo goed is en dat de organist niet hun allerbeste is. Het zingen gaat wat moeizaam. De kerk is goed gevuld met jong en oud. Voor de kindernevendienst zijn er zelfs drie leeftijdsgroepen. Om 10.45 uur staan we weer buiten. Om 11.00 uur is de kerkzaal voor de Vrijzinnige Gemeente van Zierikzee. Daar gaat de bekende dominee Klaas Hendrikse uit Middelburg voor.

Het Marcussen-orgel in de Gasthuiskerk van Zierikzee
Het Marcussen-orgel in de Gasthuiskerk van Zierikzee

We hebben vannacht weer een zeilboot langzij gehad met Belgen. Ze vertrekken vlak voor de middag. Het is warm en zonnig. Met laag water liggen we in de beschutting van de kade en met hoog water vangen we weer een beetje wind. Ik maak ’s middags nog een wandeling met Tess rond de haven. Achterin de haven zijn er geen ligplaatsen. Een loswal bij een aantal bedrijven en een klein woonwijkje met de achtertuinen aan de haven. Het tweede hoge gebouw van Zierikzee staat hier aan de havenkom. Het is waarschijnlijk een voerfabriek geweest maar nu in staat van verval en leegstand.

De aanlegsteiger van de haven van Zierikzee met laag water
De aanlegsteiger van de haven van Zierikzee met laag water
Hoog water in de haven van Zierikzee
Hoog water in de haven van Zierikzee
Zicht op de Zuidhavenpoort met een carillon in de toren
Zicht op de Zuidhavenpoort met een carillon in de toren

’s Avonds ga ik naar de tweede dienst in de Gasthuiskerk. Dominee C.Bijman uit Arnemuiden gaat voor in de dienst. Hij is emeritus sinds 2014. De kerkdienst heeft nu beduidend minder bezoekers. De eigen predikant van de Hervormde Gemeente van Zierikzee is dominee De Graaf. Het is een man op leeftijd die volgend jaar met emeritaat hoopt te gaan. We hebben een fijne samenkomst met deze gemeente in Zierikzee.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *