Zondag 12 juli 2015

Het waait flink en het is rond de twintig graden. Geen probleem om Tess alleen op de boot achter te laten als wij samen op te fiets naar de Protestantse Kerk fietsen. Het was wat zoeken maar klokslag tien uur arriveerde wij bij ’t Keerske of de voormalige Sint-Pieterkapel en het ambachtshuis kaarsgieters. Het kerkgebouw van de VPKB en de English Church. De dominee stelde zich juist voor toen wij een plaatsje zochten tussen de vijftig aanwezigen. De dominee kwam uit Dendermonde waar hij gevangenis predikant is. Het nieuwe Liedboek voor de kerken werd gebruikt voor de zang die werd begeleid door een pijporgel. De liturgie week niet veel af de Nederlandse gebruiken.

Aan de klavieren van het orgel in 't Keerske
Aan de klavieren van het orgel in ‘t Keerske

Na de dienst met een aantal gemeenteleden koffie gedronken en gesproken. Daar hoorden wij dat de gemeente actief bezig is in de samenleving en probeert zichtbaar te zijn. Ze doen mee met ‘open kerk’, organiseren sociale activiteiten en hebben één keer in de maand zondagschool. De dominee van de gemeente in Brugge wordt door de overheid betaald. Het salaris van de predikant komt van het ministerie van Justitie. De hoogte van het salaris is voor een persoon met een academische opleiding laag. Meestal vult de kerkelijke gemeente het salaris aan met vrij wonen en allerlei vergoedingen.

Als wij weer op de fiets stappen regent het zacht. We besluiten met een omweg weer naar de boot terug te gaan. Ook het noordelijke deel van de binnenstad van Brugge is de moeite waard om te bekijken. We ontdekken dat historisch Brugge veel groter is dan alleen het beroemde centrum rond de Markt en het Belfort. Op de stadswal aan de noord-oostelijke zijde staan een aantal molens die wij nog niet hadden gezien. Daar was ook een wijk rommelmarkt/picknick georganiseerd boven op de stadswal. We hebben de andere jachthaven van Brugge bekeken. Deze is gelegen in de Coupure. Een zijvaart vanaf de ringvaart de binnenstad in met aan beide zijden boten aangemeerd. De vaart werd door een hefbrug afgesloten. De auto’s rijden aan beide kanten langs. Op deze zondag is het een rustig plekje om aan te meren. Bij een volgend bezoek aan Brugge zouden we hier heel goed kunnen liggen. De middag en avond brengen we door aan boord. Het blijft hard waaien met af en toe regen. Ik hou mij bezig met het maken van een film voor de familie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *