Vrijdag 17 juli 2015

Voor negen uur werd de brug geheven en konden wij de ‘Coupure’ uitvaren.

Deze brug hangt aan kabels die om een buis draaien als de brug wordt geheven
Deze brug hangt aan kabels die om een buis draaien als de brug wordt geheven

De brug van de Gentpoort werd ook snel gedraaid waardoor wij om negen uur de opening van de St. Katalijnepoortburg hadden. Wij kwamen weer langs de Jachthaven Flandria en voeren ten zuiden van Brugge weer op het Kanaal Gent-Oostende. We hebben best wel wat kilometers om af te leggen. Het stuk kanaal van Brugge naar Gent is erg mooi. Mooie afwisselende oevers en weinig verkeer op het water. We komen twee Nederlandse fietscruises tegen. Onderweg neem ik de hele boot af. Het dak is nog nat waardoor ik niet veel water nodig heb om het stof te verwijderen. Ik spoel de gangboorden uit en ‘De Bahama’s’ is weer netjes voor het weekend.

Het kanaal tussen Gent en Brugge
Het kanaal tussen Gent en Brugge

Bij sluis Evergem in de Ringvaart om Gent moeten we wachten op de stuurboordkolk. Hier komen wel een acht beroepsschepen uit, geladen en leeg. Wij schutten alleen in de gigantische kolk. Het duurt lang voordat wij weer kunnen uitvaren. Het verschil is 1,16 meter maar het neemt bijna een heel uur in beslag.

Sluis Evergem in de Ringvaart om Gent
Sluis Evergem in de Ringvaart om Gent

Na de sluis nemen wij contact op met de Jachthaven van Sas van Gent. Ze hebben plaats wij kunnen daar het weekend over verblijven. We kunnen kiezen tussen de haven in de stad of de haven bij het zwembad.

Vanaf sluis Evergem varen wij door een havengebied. We zien hier grote zeeschepen en binnenvaartschepen. We zien de grote toren van De Electrabel Centrale Rodenhuize en varen langs industrie en opslagtanks. Bij de grens in het Kanaal Gent-Terneuzen ligt aan de kant van België Zelzate met een flinke jachthaven. Over de grens in Nederland kom je al snel in Sas van Gent. De draaibrug Sas van Gent over het kanaal gaat draaien om een coaster te laten passeren. Wij steken echter eerst over en kiezen voor de jachthaven bij het zwembad om aan te meren. Wij hopen hier wat geen last te hebben van de zuiging van de beroepsschepen. De Watersportvereniging ’t Sas heeft een oude duwboot als clubgebouw waar een lange drijvende steiger voor de passanten voor ligt.

Aan de passantensteiger van WSV SAS
Aan de passantensteiger van WSV SAS

We maken vast en worden verwelkomt door Pierre die de honneurs van het havenmeesterschap waarneemt. Als wij aan de wal willen komen moeten wij over de duwboot ‘Savanne’ klimmen. Het is inmiddels 15.00 uur en Tess is er wel aan toe om naar de wal te gaan. We lopen over de drijvende steiger, trap op, door het gangboord van de Savanne, over de voorplecht, gangboord, loopbrug door het hek en we zijn aan wal. Het is wel een beetje een geklauter. Af en toe komt er een deining de haven inlopen van een passerende boot. Aan de overkant is een industrieterrein waar beroepsschepen liggen aangemeerd. De fabriek van Cargill is vol continu in bedrijf. Verschillende schoorstenen met witte stoompluimen zorgen voor een constant blazend geluid. Als de wind aan is of als er weinig wind is dat ruik je een vervelende lucht. Er wordt maïs verwerkt naar olie en meel en andere producten. We betwijfelen of onze keuze voor deze haven wel goed was.

We hopen dat we vannacht niet wakker blijven van de stank of de herrie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *