Gezellige huisjes in Oosterend op het eiland Texel

Donderdag 27 juni 2019

In een ver verleden ben ik met een personeelsuitje wel eens naar het eiland Texel geweest. We zijn toen op de fiets het eiland over gegaan. Ik weet mij er niet veel meer van te herinneren.

Veerboot Texelstroom vaart tussen Den Helder en het eiland Texel
Veerboot Texelstroom vaart tussen Den Helder en het eiland Texel
Veerboot naar Texel

Vandaag lopen we van de boot naar de vertrekterminal. De boot naar Texel vertrekt op het halve uur. We kopen twee kaartjes in de automaat voor € 2,50 per persoon. De hond mag gratis mee. Met het kaartje kunnen we door een draaihekje in een ruimte komen waar we even wachten totdat het bijna half tien is en de boot gaat vertrekken. We staan tussen een grote groep mensen die met de fiets naar het eiland gaan. We spreken een mevrouw uit Den Helder die regelmatig naar het eiland gaat om lekker een dagje te fietsen. Voor € 5,00 mag je heen en weer met de fiets. Als wij de boot oplopen merken wij dat we vanaf het dek waar wij binnenkomen nog twee stijle trappen omhoog moeten nemen. Het zijn trappen met smalle gladde treden die voor de hond moeilijk te nemen zijn. We komen dan in een grote wachtruimte met comfortabele banken en zitjes waar je tijdens de reis kunt verblijven. Je kunt gebruik maken van het buffet en wat te drinken en of te eten halen.
Wij verbazen ons er over dat we ondanks de harde wind niets merken van deining of schommeling. We horen de motor van de veerboot bijna niet. We zoeven van Den Helder in een kwartier naar Texel. Halverwege varen we nog een marinevaartuig voorbij dat voor de kust achter het anker ligt. Bij aankomst zoeken we een lift op om met onze hond naar beneden te gaan om van de boot af te gaan. Het is hectisch met alle vertrekkende auto’s, vrachtwagens, fietsers en mensen die een fiets huren of een solex. Wij hebben bedacht om op de bus te stappen en voor vandaag een dagkaart aan te schaffen. Voor € 7,50 kunnen we gebruik maken van de vaste buslijn tussen de boot, Den Burg en De Koog. Als we naar een andere plaats willen dan kunnen we de Texelhopper bellen, een half uur voor tijd.

Denkend aan Texel...
Denkend aan Texel…
Den Burg

Als eerste stappen we uit bij halte Elemert in Den Burg de hoofdstad van het grootste Waddeneiland van Nederland. De bus rijdt verder en wij willen richting het centrum gaan lopen als Adri verschrikt opmerkt dat zijn rugtas nog in de bus ligt. Zijn portemonnee met paspoort, rijbewijs, vaarbewijs en bankpassen, waterflesjes en de spullen tegen een hypo zitten in de tas. De telefoon heeft hij gelukkig in zijn zak gestoken. Hij belt het nummer van de Texelhopper of zij de chauffeur kunnen bereiken. Dat lukt niet maar de bus komt over een kwartier weer terug uit De Koog en dan kunnen we hem aanhouden. Inderdaad verschijnt de bus na een kwartier weer bij de halte en de opluchting is groot als wij de zwarte rugtas nog op de zitplaats van Adri zien staan. Alles is nog aanwezig gelukkig.

Het orgel van De Burgtkerk in Den Burg is gemaakt door de orgelbouwer Johann Michael Gerstenhauer.
Het orgel van De Burgtkerk in Den Burg is gemaakt door de orgelbouwer Johann Michael Gerstenhauer.

In de winkelstraat van Den Burg zoeken we eerst een koffietentje op voor een bakkie koffie met wat lekkers om te bekomen van de schrik. Het is nog een beetje fris vanmorgen dus we gaan lekker binnen zitten.  Als wij na de koffie weer op straat stappen zien wij dat de centraal gelegen Hervormde Kerk open is en we lopen er op af om even binnen te kijken. Bij de deur zien we dat er een expositie in de kerk is en dat je entree moet betalen om de expositie te bekijken. Bij de ingang zit een mevrouw aan een tafeltje die ons ongevraagd meedeelt dat bijna niemand de expositie bezoek. Ze vindt het goed als wij twee stappen naar voren doen om het orgel te bekijken. Ze is een slechte voor haar werk. Ze heeft nog geen ticket verkocht. De moderne kunst die in de kerk staat opgesteld is vanuit de ingang ook te zien. We hebben een heel gesprek met deze gezellige rebbel die blij is dat ze eindelijk iemand spreekt. Na de kerk lopen we nog wat rond in het plaatsje. We bedenken dat het misschien wel leuk is om in een ander plaatsje de lunch te gebruiken. Dus Adri belt de Texelhopper of wij over een half uur een ritje kunnen krijgen van halte Akerbuurt naar Oosterend een plaatsje aan de Oostkant zoals de naam al doet vermoeden. Het is een probleem. De bus zit al volgeboekt. Wij kunnen pas over een uur opstappen bij halte Akerbuurt. De Akerbuurt is een buitenwijk van Den Burg en we lopen op ons gemak naar deze weg. Het is echter een flinke rondweg en de halte vinden we even buiten Den Burg bij een manege. We moeten echter nog zeker een half uur wachten voor de bus vijf minuten te laat arriveert. Met een rotgang worden we naar Oosterend gebracht.

De Texelhopper komt aan bij de halte Akerbuurt op Texel
De Texelhopper komt aan bij de halte Akerbuurt op Texel
Oosterend

Daar aangekomen zoeken we eerst een terras waar we rustig de lunch kunnen gebruiken. Tegenover het restaurant is aan de rand van het dorp een schuur waar rommelmarktspullen en handwerk wordt verkocht voor het dialysecentrum in het dorp. De dame vertelt dat de huisarts van het dorp het centrum aan het dorp heeft geschonken. Het is het enige dialysecentrum van het eiland. Het dorp Oosterend heeft ongeveer 1200 inwoners en ziet er wel aardig uit.

Straatje rond de Maartenskerk in Oosterend, Texel
Straatje rond de Maartenskerk in Oosterend, Texel

Vooral in het centrum staan kleine schilderachtige huisjes met leuke tuintjes. Oosterend wordt ook wel Jeruzalem genoemd. Dit vanwege de vele kerken die in het kleine plaatsje staan. Het zijn er zelfs zeven geweest. Wij kunnen bij een aantal even naar binnen. Door onze negatieve ervaring met de belbus besluiten wij halverwege de middag een ritje te bestellen voor de terugreis naar de boot. Dat was maar goed ook want de bus kan ons pas om 16.20 ophalen. We bezoeken nog een expositie van verschillende kunstenaars die in een voormalig kerkgebouw is opgesteld. We zitten onze tijd een beetje uit totdat we op de Texelhopper kunnen stappen. Met de boot van 17.00 uur varen wij terug naar Den Helder.

Nog een laatste blik op Texel vanaf de veerboot
Nog een laatste blik op Texel vanaf de veerboot

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *