Maandag 28 mei 2018

Panne met de accu’s

We willen de komende dagen nog een keer gebruikmaken van onze Grevelingenkaart en een paar dagen aan een vrije aanlegplaats liggen. We denken aan het kunstmatig aangelegde eiland de Mosselbank voor Bruinisse of bij de trailerhelling aan de Grevelingendam. Voor de komende dagen haal ik daarom nog wat boodschappen in huis terwijl Adri de watertank vult. Om half twaalf zijn we klaar voor vertrek en halen we de walstroom binnen.

“Het gaat niet goed met de stroom” zegt Adri even later. We constateren dat beide omvormers zijn gestopt. We hebben geen 230 volt en ook geen 24 volt netwerk meer. Het accupakket levert geen stroom zoals het zou behoren te doen. We starten de generator en die zorgt niet voor een oplossing. De stuurboordmotor wordt gestart en ook dat biedt geen oplossing. We leggen de walstroomkabel maar weer uit en zien dat alleen de master omvormer weer opstart. Door de generator wordt de ‘slave’ opgestart en staan beide omvormers weer aan. We hebben nu weer 220 volt en 24 volt via de omvormer. Het lijkt erop dat het accupakket leeg is of geen stroom meer kan leveren aan de omvormers. Hoewel Adri best verstand heeft van elektra gaat hem dit boven zijn pet. We maken de boot maar weer goed vast aan de steiger want voorlopig liggen we hier nog wel even.

We hebben overleg met Wisse uit Middelburg die in Brouwershaven bij ons aan boord is geweest. Die zit vandaag en morgen helemaal vast op een klus en kan onmogelijk naar ons komen. Ofke Teekens die voor ons de accu’s heeft geïnstalleerd kan aan het eind van de dag langskomen.

Pechhulp aan boord

Half vijf stapt Ofke, van Teekens Techniek,  bij ons aan boord. Hij heeft zijn laptop met Victron configuratiesoftware meegenomen om de instellingen van de omvormers te kunnen controleren en een zuurweger om de accu’s te controleren. Als hij bij de accu’s komt wijst hij meteen naar de eerste accu in de set waar bij de accupool een randje gesmolten lood zichtbaar is onder het contact. De accu’s worden doorgemeten en geven eigenlijk goede resultaten aan. De contacten worden losgemaakt en weer gemonteerd en op verschillende manieren getest.

Alles lijkt nu goed te zijn, ook de eerste cel. Het lijkt er op dat het contact van de eerste cel het circuit onderbroken heeft en voor de problemen heeft gezorgd. Na het eten proberen Ofke en Adri samen om het circuit weer operationeel te maken.

Ik sta in de keuken als er een grote knal klinkt achter in de boot waar Ofke en Adri bezig zijn. Ik snel mij naar achter en kom een verschrikte Ofke tegen op zoek naar een mogelijkheid om zich af te spoelen. De accu cel is ontploft en Ofke zat er vlakbij. Hij heeft accuzuur over zich heen gekregen en zijn oren tuten van de knal. Adri zegt; “onder de douche”. Maar we hebben geen stroom meer dus de pompen werken niet. Dan maar overboord, roept Ofke. Maar het is hier zout water. In Tess haar drinkemmer zit nog zoetwater en daar stopt Ofke zijn hoofd in. Ik giet de emmer over hem uit. Met een handdoek onder zijn arm gaat Ofke zich douchen bij de watersportvereniging. Het accuzuur is gelukkig niet in zijn ogen gekomen en met goed spoelen gaat het jeukende gevoel op de huid over.

Tractie accucel na de ontploffing
Tractie accucel na de ontploffing

De knal is niet onopgemerkt gebleven. Een buurman op de haven komt kijken. Hij is visserman geweest en heeft ook een aantal malen zo’n incident meegemaakt. Hij biedt zijn hulp aan. Maar eigenlijk is dat het enige wat we van de beste man kunnen verstaan. Hij praatte zo zwaar dialect dat het meeste van wat hij zei langs ons heen ging.

We moeten ons eerst samen beraden wat we moeten gaan doen.

Ofke komt in reservekleding terug naar de boot. Hij is weer een beetje van de schrik bekomen en we drinken eerst een bakkie koffie om even bij te komen en te overleggen. De kapotte accucel moet van boord en we moeten het accuzuur opnemen. Het gekke van accuzuur is dat het ijzer aantast maar dat plastic van vuilniszakken er tegen bestand is. Met de vacuümpomp van Ofke pompen we het restant van het zuur uit de accu en uit de lekbak. Met doeken nemen we de spetters weg. Daarna zetten we de kapotte accu in een vuilniszak in een plasticemmer en hijsen die van boord. Met soda zou je goed kunnen spoelen maar dat heb ik niet aan boord. Het wordt water met Biotex waar we mee spoelen. We pompen het met onze vacuümpomp uit de bilge.

De accu’s waren losgekopeld en er is geen kortsluiting gemaakt met een stuk gereedschap. De cel is spontaan ontploft. De accu maakt deel uit van een set van 12 cellen van 2 volt. Ze staan in een mechanisch geventileerde ruimte achter de betimmering van onze slaaphut. Waarschijnlijk zat er een defect in de accucel die het probleem heeft veroorzaakt en de ontploffing. Wij kunnen niets anders bedenken. Dat zou toch niet mogen bij een cel die twee maanden geleden is geïnstalleerd. De leverancier zou een nieuwe accucel kunnen vergoeden. Maar wij hebben geen enkel vertrouwen meer in deze accuset. Morgen gaan we in overleg met Daveco uit Werkendam die ons de set heeft geleverd. We gaan het incident ook melden bij onze verzekeringsmaatschappij.

Vannacht slapen we op het logeerbed zo ver mogelijk bij de accu’s vandaan.

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *