Woensdag 15 juli

Van Oostende naar een vrije aanmeerplek in het Kanaal van Gent naar Oostende bij natuurgebied het Paddengat. Eerst bij Delhaize nog wat boodschappen gedaan. Mooie supermarkt met kwalitatief goede producten. Bepaalde producten zijn prijzig. De eieren kosten hier gemiddeld € 3,75 voor 10 stuks. Thee en koffie zijn beperkt en prijzig. Kapucijners en bruine bonen in blik zijn niet te koop. Artisjokken en bleekselderijharten zijn er daar en tegen wel en bij ons weer veel minder. Een ieder land heeft zo weer zijn eigen gebruiken. Het totaal aanbod is wel goed. De keuze is, net zo als in Nederland, ‘reuze’.

De driemaster "Mercator" in de gelijknamige haven in Oostende
De driemaster “Mercator” in de gelijknamige haven in Oostende

Om kwart over één roepen wij de Mercatorsluis op en wij horen dat wij mogen losmaken als een catamaran binnen is. Een twintig minuten later vaart deze de haven in en maken wij los. De brug in de haven staat nog open en sluit zich achter ons. De sluis ligt op ons te wachten en wij schutten alleen met weinig verschil naar buiten. Het is nat en druilerig vandaag. De zon laat zich niet zien door het dikke wolkendek. Ik heb een regenjas aan maar het is eigenlijk te warm. De volgende sluis; Demey heeft twee zware ijzeren spoorbruggen. De eerste is al weggedraaid als wij komen aanvaren en de deuren gaan voor ons open. Wij maken stuurboord vast aan verticaal gespannen touwen. Aan de bakboordzijde van de sluis is geen mogelijkheid om vast te maken. We schutten waarna de tweede spoorbrug wegdraait en de deuren voor ons worden open gedaan. De dubbele ophaal brug gaat ook snel voor ons open en de laatste brug bij de Doksluis laat ook niet lang op zich wachten. Het is in België zo verschillend hoe de bruggen en sluizen worden bediend. De ene persoon bedient de brug direct op je verzoek en is attent met zijn mededelingen over de marifoon. De ander laat je wachten tot er een hele lading boten in één opening door kunnen varen. Dan lig je soms wel een kwartier of een half uur voor een brug te dobberen.

Een peloton wielrenners langs het Kanaal van Gent naar Oostende
Een peloton wielrenners langs het Kanaal van Gent naar Oostende

Na de afslag naar het Kanaal Plassendale-Nieuwpoort komen wij bij de vrije aanmeerplek op kilometer raai 59,40. Het is hier lekker rustig. Geen andere boten. Geen toeristen. Boerenland om ons heen. Koeien in de wei. Genieten! Langs het kanaal hoge bomen en aan beide kanten een smalle weg waar veel wielrenners in groepsverband fietsen. ’s Avonds komen er nog roeiers langs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *