Zaterdag 12 september 2015

Als ik om acht uur de hond uitlaat spreek ik de schipper van de ‘Jan Klaassen’. Zij willen vandaag vertrekken om weer op tijd in de thuishaven te zijn. Hij had de monteurs gesproken en zij zouden de brug om negen uur openen, half elektrisch en half met de hand. Hij ging snel een krantje halen en dan zouden ze vertrekken. Om negen uur was er echter weinig beweging in de brug. Het werd later en later. Ik ben boodschappen gaan doen en heb schoon schip gemaakt. Om één uur hoorden wij dat de brug open gedraaid zou worden en voorlopig open zou blijven staan. De gemeente sloot de brug af voor het verkeer zodat tijdens het evenement de boten binnen konden komen. Er werden grote betonblokken op de weg geplaatst en dranghekken. Om twee uur draaide de zware gietijzeren brug open. De hoge boten maakten snel los en voeren de haven uit. Een paar boten aan de wachtsteiger kwamen binnen. Waaronder de sleepboot van de havenmeester. Als wij maandag vertrekken kunnen wij zo weg varen zonder op een opening te wachten of de tent af te breken. Joepie.

De draaibrug voor de Buitenhaven is kapot er wordt open gezet
De draaibrug voor de Buitenhaven is kapot er wordt open gezet
Het Noordbrabants Museum in 's Hertogenbosch
Het Noordbrabants Museum in ‘s Hertogenbosch

Voor vanmiddag was er regen voorspeld. Ik wilde graag het Noord-Brabants Museum bezoeken om de schilderijen van Vincent van Gogh te gaan bekijken. Een prachtige gelegenheid om dit op een regenachtige zaterdagmiddag te doen. Toen ik om kwart over twee bij het museum aankwam bleek dat het ‘Open Monumentendag’ was en ik zonder entreegeld te betalen naar binnen mocht. Het museum heeft een mooie verzameling en goede digitale presentaties. Veel schilderijen van kunstenaars uit Brabant of die enige tijd in Brabant hadden gewoond. Daarnaast was er een expositie van ‘Botanische kunst’. Tekeningen en aquarellen van bloemen en planten. De schilderijen van Vincent van Gogh hingen allemaal bij elkaar. Het waren schilderijen die hij had gemaakt in het begin van zijn carrière als schilder in Brabant. Hij woonde toen bij zijn ouders in de pastorie van Nuenen. Op een beeldscherm draaide een presentatie over zijn schilderijen uit Brabant en zijn schilderijen uit Frankrijk over dezelfde onderwerpen. De schilderijen uit de Brabantse periode zijn donker in aarden tinten terwijl de schilderijen uit zijn Franse periode een en al licht zijn, sprankelend. Net of twee verschillende personen ze hebben gemaakt.

Het standbeeld van Jeroen Bosch op de markt van Den Bosch
Het standbeeld van Jeroen Bosch op de markt van Den Bosch

Het museum geeft ook nog een beeld van allerlei bedrijven die in Brabant zijn gestart en het geeft een overzicht van Den Bosch door de tijden heen. Alles op een leuke interactieve manier gepresenteerd.

Vanuit het museum kun je overlopen naar het Stedelijk Museum. Dit is een museum met moderne kunst. Interessant maar het heeft niet mijn voorkeur. Vanwege ‘Open Monumentendag’ werden op de patio mini concerten gegeven. Een blazersensemble en een Shanty koor lieten van zich horen. Door de regen en de drukte spoedde ik mij weer huiswaarts rond vijf uur. Adri had een heerlijke maaltijd bereid. ’s Avonds hebben wij lekker aan boord doorgebracht.

 

Zondag 13 september 2015

Doordat we onze tijd hadden verslapen moesten wij haasten om op tijd in de kerk te zijn. De protestantse kerk stond op 11 minuten lopen aan de Kerkstraat in de binnenstad. We waren ruimschoots op tijd. Sinds ons vorige bezoek was er heel wat verandert aan de kerk. Wij verheugden ons om het Bätz orgel van deze kerk te horen spelen. De orgelkast was echter leeg. Het orgel werd gerestaureerd. De preekstoel was ook nog afgedekt. Sinds twee weken was de kerk weer opnieuw in gebruik genomen. De vloer was vernieuwd. Het liturgisch centrum was nu in het midden van de kerk. De stoelen stonden er in een kring omheen. Tegenover het grote orgel stond op de begane grond een kabinetorgel. Dit orgel was reeds gerestaureerd en kwam uit de zeventiende eeuw en had in de Lutherse kerk gestaan. Het bracht een prachtig geluid voort. De kerk was redelijk gevuld met mensen van alle leeftijden. Na de dienst was er gelegenheid voor ontmoeting met een kopje koffie. We hebben iemand van de kerkenraad gesproken die ons wat kon vertellen over de restauratie van kerk en het orgel. De intentie van de kerk is duidelijk aanwezig zijn in de binnenstad van Den Bosch. Niet alleen voor de eigen gemeenteleden maar ook voor de hele samenleving. Het gebouw wordt regelmatig gebruikt voor concerten en andere culturele aangelegenheden en de kerk heeft regelmatig overleg met de overheid hoe zij van betekenis kan zijn voor de stad.

Weer terug op de boot drinken wij samen nog een kopje koffie en praten wat na over de dienst.

De honkbal-knuppel courgette is getransformeerd in een lekkere soep en met brood en kruidenboter hebben wij weer een fantastische maaltijd. Gedurende de dag lopen er verschillende boten binnen voor Den Bosch Maritiem. Wij houden verder de rustdag.

Aan de steiger van de Buitenhaven van 's-Hertogenbosch
Aan de steiger van de Buitenhaven van ‘s-Hertogenbosch

Eén reactie op “Toerist in Den Bosch”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *