Met een rijtuig door het historische centrum van Delft

Dinsdag 14 mei 2019

Binnenstad Delft

Vandaag een heldere zonnige dag. Prima weer om samen een stukje van de stad te bekijken.  Bij vorige bezoeken hebben wij de Oude en de Nieuwe Kerk van Delft van binnen en van buiten bekeken. Ik heb toen zelfs de toren van de Nieuwe kerk beklommen. Nu kijken we vanaf de markt nogmaals naar boven en moeten weer constateren dat het wel heel erg hoog is. We lopen naar de Maria van Jessekerk met haar twee torens. Een ontwerp van architect Evert Margry maar deze kerk is vandaag gesloten. De toeristen weten Delft het hele jaar door te vinden. We komen verschillende groepen tegen die door de stad worden geleid. Een rijtuig met twee paarden ervoor en een koetsier op de bok die eruitziet als Jack Sparrow maakt ritjes door de binnenstad. Wij verplaatsen ons te voet naar de andere kant van de binnenstad waar we de mooie oude watertoren van Delft zien met daar vlak bij het bedrijfspand van de Gist en spiritus fabriek. In deze hoek van de binnenstad staat ook de oude gerestaureerde windmolen ‘De Roos’, waar je op vaste tijden molenaarsproducten kunt aanschaffen. Hier moet ook ergens het eerste sociaal woningbouw project van Nederland zijn.

De oude watertoren in Delft
De oude watertoren in Delft
Agnetapark Delft

Dit park staat op de lijst van de 100 belangrijkste monumenten in Nederland. Daar kom je niet zo maar op neem ik aan. Daar moet iets zijn wat het bekijken waard is. In Enkhuizen hebben we een soortgelijk park bekeken, het Snouck van Loosenpark een sociaal woningbouwproject uit 1897.

In 1884 richtte Jacques van Marken, directeur van de Kon.Ned. Gist-en Spiritusfabriek de ‘NV Gemeenschappelijk Eigendom’ op. Het doel van de onderneming was: ‘Het bouwen en verhuren van gezonde woningen, kosthuizen, werkplaatsen, winkels, was-en badinrichtingen, op door haar te kopen gronden in het Agnetapark. Het complex is vernoemd naar zijn vrouw Agnata Matthes. Samen hebben ze ook op het park gewoond in de villa: Rust Roest. De uitvoerende architecten waren E.H.Gugel en F.M.L. Kerkhoff. De waterpartijen en het stratenpatroon werden door Louis Paul Zocher ontworpen.

Het oudste deel van het Agnetapark in Delft
Het oudste deel van het Agnetapark in Delft
Standbeeld van de oprichters van het Agnetapark
Standbeeld van de oprichters van het Agnetapark
Onderdeel van het Agnetapark in Delft
Onderdeel van het Agnetapark in Delft

In 1925 is het park uitgebreid in de stijl van de ‘Amsterdamse School’ naar een ontwerp van Jan Gratama. Hier spreek ik een inwoner die vertelt dat de woningen steeds meer worden aangeboden op de vrije markt. Het zijn lang niet meer alleen fabrieksarbeiders die de huizen bewonen. De rijtjeshuizen op dit rustige beschermde terrein worden nu verkocht voor veel geld. Maar wel allemaal met strenge regels voor wat betreft de beschermde monumentale status van het complex.

Visite, visite…

Vanavond hebben we Dicky en Anneke op visite. Meer dan eens hebben ze ons laten weten wel nieuwsgierig te zijn naar ons schip. Na de thee, die we op het achterdek gebruiken, geven wij ze een grand tour over De Bahama’s. Daarna is het te koud om nog buiten te zitten. De rest van de avond hebben we het gezellig met elkaar in de salon.

Zicht op 'De Kolk' in Delft
Zicht op ‘De Kolk’ in Delft

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *