Korenmolen 'De Vriendschap' met op de achtergrond 'De Eendracht'

Zaterdag 29 april 2017
Ik haal de noodzakelijke boodschappen bij de dichtstbijzijnde supermarkt. We kunnen tot en met maandag weer vooruit met het ‘Sonja Bakker Dieet’. We willen beiden wat kilo’s kwijt en met de recepten van Sonja is dat goed te doen. Door de variatie van eten en de bijzondere recepten is het geen straf. ’s Middags gaan we samen nog een wandeling maken voor het oude centrum van de stad. De voormalige Rooms Katholieke St.Laurentius kerk staat met een geknotte toren over de ‘kom’ uit te kijken. Eind vorig jaar is de toren ingestort vanwege een hevige brand.

De spits van de 'Laurentius Kerk' door brand getroffen
De spits van de ‘Laurentius Kerk’ door brand getroffen

Langs het water komen we bij de openstaande sluis naar de Vecht. Aan de overzijde staan de voormalige pakhuizen van de bierbrouwerij. We lopen over de oever van de Vecht naar de Lange Vechtbrug. Aan de andere kant van het water spiegelt het Torenfort Ossenmarkt in de omliggende gracht. Het fort herbergt een aantal cultuurhistorische bedrijven die via een houten loopbrug bij het fort kunnen komen. De schans ligt vlak voor de bocht in de Vecht. Van hieruit is het nog vier kilometer naar Muiden. Het fort maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Achter het eiland ligt er nog een brug voor de route naar Muiden. Watersport Vereniging Zeemeermin heeft hier een kleine haven.

Fort Ossenmarkt maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie
Fort Ossenmarkt maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie
De 'Lange Vechtbrug' geopend voor een varende vakantiewoning
De ‘Lange Vechtbrug’ geopend voor een varende vakantiewoning

We lopen terug naar het centrum en via de zuidelijke bastions lopen wij langs de schootsveldhuisjes aan de Utrechtseweg. Verderop aan deze weg staan twee molens langs de Vecht. De Vriendschap is een korenmolen die nog steeds op zaterdagen maalt. In de winkel kun je allerlei producten aanschaffen. De andere molen is een stuk kleiner en is van oorsprong een moutmolen voor de brandewijnstokers. Deze molen is gerestaureerd en verbouwd tot woonhuis.

Vuurlinie Utrechtseweg (schootsveldhuisjes)
Vuurlinie Utrechtseweg (schootsveldhuisjes)
Korenmolen 'De Vriendschap' met op de achtergrond 'De Eendracht'
Korenmolen ‘De Vriendschap’ met op de achtergrond ‘De Eendracht’

Dwars door de stad steken wij door naar onze ligplaats aan de Smalle Weesp. Het is vandaag lekker zonnig. Rond een uur of vijf worden alle honden uit de buurt op het grasveld naast de boot uitgelaten. We vermaken ons kostelijk als een zwart mopshondje er vandoor gaat met de tennisbal van een ander. Vier volwassen mensen proberen het minihondje te vangen waardoor het hondje nog enthousiaster rondjes rent. Op een gegeven moment mengt een half verlamde oude man op een scootmobiel zich in de jacht. “We gaan hem insluiten”, kraait hij en al hobbelend draait hij achter het hondje aan over de ongelijke graspollen. Een cocker spaniël wordt op het kleine mopshondje afgestuurd. Het kleintje wordt overlopen door de grotere spaniël en rolt over de grond maar komt weer op zijn pootjes terecht met het balletje nog steeds in de bek. Ik kan het niet meer aanzien en ga met Tess van boord met de slingerarm en een tennisbal. Zodra het kleine zwarte mormel ons ziet met een tweede bal valt haar bek open en het balletje op de grond. Snel pakt het baasje de bal en het is uit met de pret.

Eén reactie op “Toerist in Weesp”

  1. Haha prachtig verhaal Adrie en mooie foto’s weer!! Interessant om een huisje zo te zien vervoeren via de “waterbaan “

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *