De muur op de zeedijk bij Scharendijke

Donderdag 24 mei 2018

Scharendijke

De oostenwind is wat toegenomen en de lucht is bewolkt. We gaan naar Scharendijke wandelen en nemen voor de zekerheid de paraplu mee. Links van de haven is een strandje met een paar speeltoestellen. Een aantal kinderen zijn er aan het spelen. We nemen het wandelpad naar een koepeltje wat uitzicht biedt over de haven en het Grevelingenmeer.

De aanmeerplaatsen bij de Brouwersdam in het Grevelingenmeer
De aanmeerplaatsen bij de Brouwersdam in het Grevelingenmeer

Een vissersboot ligt bij de mosselcultuur en is bezig met het een of ander. We blijven boven op de dijk lopen langs een lange muur. Deze muur staat er al meer dan honderd jaar en is ontwikkeld door Ir. Muralt als extra zeewering boven op de dijk. De muur wordt onderbroken door de haveningang van Scharendijke. Een lange houten steiger loopt het Grevelingenmeer is waar duikers het water in kunnen. Een aantal wrakken zijn hier voor de kust afgezonken en het is hier een geliefde duiklocatie. In de havenkom liggen hoofdzakelijk zeilboten en slechts een enkel motorjacht.

De jachthaven van Scharendijke aan het Grevelingenmeer
De jachthaven van Scharendijke aan het Grevelingenmeer

Vanaf de haven steken we de weg over en lopen het dorp in. Scharendijke is maar een klein dorpje met nauwelijks 1300 inwoners. Net als bij veel andere plaatsen in de buurt is het toerisme een grote bron van inkomsten. De grote kerk in het midden van het dorp is relatief jong. De oude kerk is met de watersnoodramp verloren gegaan. De nieuwe Betlehemkerk is daarna opgebouwd en vernoemd naar een nonnenklooster hier in de buurt. De grote Plus supermarkt aan de andere kant van het dorp heeft een veel groter aanbod dan de Spar in Brouwershaven. We doen nog wat inkopen en lopen dan op ons gemak weer richting boot voor de lunch.

Zicht op Scharendijke vanaf de zeedijk
Zicht op Scharendijke vanaf de zeedijk
Burgh-Haamstede

s Middags ga ik alleen op de fiets het achterland verkennen. Daarbij kom ik door het kleine Ellemeet en langs het mooie toeristische Renesse uit in Burgh-Haamstede. De omgeving is landelijk met veel akkerbouw. Bij Renesse en Burgh-Haamstede zijn er veel natuurgebieden met bossen en ruige vlaktes. Ik zie op een klein akkertje een oude Zeeuwse knol staan. Hij droomt een beetje voor zich uit en laat zich stilletjes door mij fotograferen. Verderop zie ik in de verte een koppel witte koeien weerspiegelen tegen een meertje. Het lijkt wel een fata morgana. Ik probeer er dichterbij te komen maar het natuurgebied waar ze lopen is afgescheiden van de weg. Ik kom wel een andere ras koeien tegen waar is wel dichtbij kan komen. Dan maar roodbruine koeien op de plaat vastleggen. Het zijn waarschijnlijk vleeskoeien. De kalfjes lopen er gewoon bij.

Zeeuws trekpaard staat werkeloos in de wei
Zeeuws trekpaard staat werkeloos in de wei
Grazende koeien in een natuurgebied nabij Renesse
Grazende koeien in een natuurgebied nabij Renesse

Burgh-Haamstede is een stukje groter dan de plaatsjes waar we tot nu toe geweest zijn. Veel toeristen lopen hier rond op de hoofdstraat met winkels, restaurants en ijssalons. De oude kerk ligt centraal in het plaatsje en ziet er imposant uit. Aan de hoofdstraat zie ik ook de poort naar het slot Haamstede. Op een bordje lees ik dat de familie van der Lek de Clercq het landgoed in 1981 aan De Vereniging Natuurmonumenten heeft verkocht onder voorwaarden van het gebruiksrecht van het slot en het bos. Het slot ziet er nog prachtig uit en is in 1973 voor het laatst gerestaureerd. Rond het slot staan oude dikke loofbomen en regelmatig worden er door Natuurmonumenten excursies georganiseerd waar je aan kan deelnemen. De batterij voor de trapondersteuning is inmiddels helemaal leeg en er rest mij nog een fietstocht van 9 kilometer terug naar de boot tegen wind. Het is dan ook half zes als ik bezweet weer aan boord stap.

De Johannes de Doperkerk van Burgh-Haamstede
De Johannes de Doperkerk van Burgh-Haamstede
De achterkant van Slot Haamstede
De achterkant van Slot Haamstede
Voorzijde van Slot Haamstede
Voorzijde van Slot Haamstede

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *