Het strand bij het Oude Dorp van Urk

Zaterdag 13 juli 2019

Triatlon op Urk

Gisteren zijn er op de Staversekade frames van steigerpijp opgesteld. Het vormt een lange kapstok voor de triatlon die vandaag gehouden wordt. Als ik om zeven uur de hond ga uitlaten moet ik vlak langs de waterkant lopen om de mensen die verder aan het opbouwen zijn niet in de weg te lopen. Langs de kapstokken worden rode lopers uitgerold en op de kapstokken worden nummers geplakt.

De zwemmers van de triatlon komen de haven van Urk in
De zwemmers van de triatlon komen de haven van Urk in

 

De eerste zwemmers komen het water uit
De eerste zwemmers komen het water uit

Tegen negenen beginnen de sporters te arriveren. Racefietsen worden aan de bouwstelling gehangen en daaronder worden de sportschoenen netjes op volgorde van gebruik gezet. Om tien uur vertrekt de groep sporters die de kwart triatlon gaat afleggen vanuit het water voor het strand. Ze moeten 1 kilometer zwemmen rond de pier. Halverwege de aanmeerplekken langs de pier staan een aantal ladders in het water waarmee de sporters uit het water kunnen klimmen. Druipend rennen ze dan naar hun kapstok terwijl ze zich ontdoen van hun wetsuite. De wielerkleding hebben ze onder hun zwemkleding. Snel worden de wielerschoenen aangeschoten een droog shirt over een nat hemd en daar gaan ze weer.

Atlete kleedt zich om voor het onderdeel fietsen in de triatlon van Urk
Atlete kleedt zich om voor het onderdeel fietsen in de triatlon van Urk

Met de racefiets in de hand rennen ze naar de weg voor ongeveer 40 kilometer fietsen. Inmiddels zijn ook de zwemmers voor de achtste triatlon vertrokken. Zij zwemmen 500 meter en fietsen 20 kilometer. Daarna gaan ze nog tien en vijf kilometer hardgelopen. Ze fietsen in de Noord-Oostpolder en het hardlopen is in het Urkerbos. Aan de wedstrijd doen geen kinderen mee. Maar verder zie je mannen en vrouwen, jong en oud, dik en dun, klein en groot meedoen. Sommige heel fanatiek om een snelle tijd neer te zetten. Anderen doen het wat meer ontspannen en is het meedoen belangrijker dan een snelle tijd. We zien de laatste sporters om half twee finishen en hun spullen inpakken. Daarna gaan de vrijwilligers de stellingen weer demonteren en opruimen. De rode lopers zijn doorweekt en zitten vol met zand. Om drie uur is alles opgeruimd en is er van de wedstrijd niets meer te bespeuren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *