Liduina met in haar handen een rozenstruik en een crucifix

Zaterdag 21 april 2018

Als ik vanmorgen met de hond de groenstrook nader komt er net een familie ganzen aanstappen om wat gras te grazen. Ze toeteren wat tegen elkaar om elkaar te waarschuwen voor het zwart/witte gevaar bij hun in de buurt. De hond negeert ze echter met een air van als ik jullie niet zie dan hoef ik ook niet bang te zijn voor jullie. Eén gans breekt uit de linie en valt met naar voren gestrekte nek aan. Voor ze ons bereikt houdt ze gelukkig in en keert ze terug naar de Koppel. Zo vroeg in de morgen hoor je door gebrek aan andere geluiden allerlei vogelzang. Ondanks het vroege tijdstip geniet ik ervan. De bomen zijn in een paar dagen tijd in het blad gekomen. Door het mooie weer barst alles los. Halverwege de groenstrook hoor ik luid gesnierk. Het klinkt bekend in de oren. Even later wordt mijn vermoeden bevestigd. Twee grote groene valkparkieten hangen aan een voederpotje met pindakaas aan de gevel van een pand en doen zich tegoed aan het vogelvoer. De grote vogels zijn waarschijnlijk los gelaten en weten hier in de stad goed te overleven.

Ik heb de aardige havenmeester gevraagd of ik het klusvlot mag gebruiken voor het poetsen van de boeg van de boot. Ik kan de boeg niet bereiken vanaf de vingerpier. Het vlot is gemaakt van dikke spoorbielzen met een houten plaat erop bevestigd. Aan één kant zijn een paar stootkussens bevestigd. Als ik het vlot losmaak merk ik dat ik eigenlijk maar op een kant goed kan staan. De andere kant heeft niet voldoende drijfvermogen en zakt onder water. Ik trek mij voort langs de boot van de buren en maak het vlot vast aan een meerpaal. Vanaf de goede kant van het vlot kan ik de boeg van boven tot aan de waterlijn eerst goed reinigen en daarna in de was zetten. Het uitpoetsen van de was is een heel karwei waar ik tot halverwege de middag mee bezig ben. Het resultaat is echter zeer bevredigend. De boot knapt er geweldig van op.

Het beeld van Liduina de stadsheilige van Schiedam
Het beeld van Liduina de stadsheilige van Schiedam

Om drie uur ga ik met de camera nog even de stad in. Ik loop naar de Liduina basiliek omdat ik hoop dat deze op zaterdag open is voor bezichtiging. Ik tref het echter niet want de kerk is voor 15.00 uur en  na 17.00 uur open voor bezichtiging en het is net 16.00 uur als ik bij de kerk aankom. Ik kom niet verder dan de hal en de kapel. In de kapel staat echter het beeld van de stadsheilige van Schiedam. Liduina is de beschermheilige van de zieken, de armen en de schaatsers. In 1890 heeft de paus haar heiligheid bevestigd. Door de Schiedammers werd zij al eeuwen vereerd. Zij is de bekendste nederlandse heilige. Vanuit de kapel kan ik de kerk inkijken. De kerk is een ontwerp van architect Margry en gebouwd in 1878.

De Ludiunabasiliek van Schiedam
De Luduinabasiliek van Schiedam

Ik bezoek de winkelpassage in de binnenstad. Alle grote winkelbedrijven kom ik hier tegen. Ik vond het al vreemd dat ik ze niet in de binnenstad zag. Ik koop wat petunia’s voor in de ronde bak op de tafel. Thuisgekomen plant ik ze tussen de overgebleven hedera. Het ziet er fleurig uit. Als het meezit kunnen we hier lang plezier van hebben.

Manlief heeft de boodschappen in huis gehaald en zorgt op zaterdag voor het warme eten. We eten varkenshaas met cranberriesaus, gebakken aardappeltjes en tuinboontjes met uitgebakken blokjes spek.

Smakelijk!

 

2 antwoorden op “Tropi’schiedam”

  1. Wat leuk om foto’s te zien van de stad waar ik geboren ben. Op deze kerk hadden we van ons huis het uitzicht. Ook lees ik heel veel dingen over Schiedam die ik niet wist. Toch maar eens een keer terug gaan. Ik kom er nu achter dat het een bezienswaardige stad is. Goede vaart verder!
    Groetjes, Jannie

    1. jannie, daar had ik helemaal niet bij stil gestaan. Wij vinden het een prachtige stad en genieten met volle teugen.
      Groeten, Adrie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *