Woensdag 23 augustus
Het is vandaag lekker zonnig. We gaan naar het dorp Maurik wandelen. Dat is eerst een stuk over de uiterwaard naar de dijk en dan over de dijk naar het dorp. Hemelsbreed is het tweehonderd meter naar het dorp maar over de weg is het een kilometer. We lopen langs de molen en komen langs de etalage van een pottenbakker. De winkel is van de pottenbakker is genaamd ‘De vogelpot’ die zoals de naam al doet vermoeden alleen maar vogelpotten verkoopt in allerlei vormen en maten. De kerk is nu dichtbij en we gaan kijken of de kerk open is. Vorig jaar waren de ramen dichtgespijkerd vanwege restauratiewerkzaamheden. We zien dat er markt is op het kerkplein.

De St.Maartenskerk van Maurik
De St.Maartenskerk van Maurik

Bij een viskraam kopen we een lekkere lunch die we op een muurtje verorberen. De kleine markt bestaat uit een kledingkraam en verder nog brood en koekjes, groente, bloemen, kaas en een poelier. Tijdens de lunch zien we dat een gebouwtje bij de kerk open is en dat daar tweedehands kleding wordt verkocht. Misschien dat de mensen daar wel een sleutel van de kerk hebben zodat we even binnen kunnen kijken. We stappen er naar binnen. Twee dames zijn bezig om een kledingrek binnen te zetten. Ze zijn bezig met opruimen want ze gaan sluiten. Maar we mogen nog wel even rondsnuffelen. Het huis heeft boven verschillende kamers met kledingrekken. De zomerkleding is afgeprijsd naar € 1,- per kledingstuk. Ik zie twee korte broeken voor Adri en een rok en shirt voor mij. Deze winkel wordt geëxploiteerd door de Stichting Second Life en staat los van de kerk. De opbrengst van de kleding die wordt gedoneerd komt ten goede aan bejaarden en minder bedeelden. De dames werken er als vrijwilliger. Ze hebben geen sleutel van de kerk. Met een plastictas vol kleding zoeken wij de supermarkt op om nog wat boodschappen te doen.
Als wij bepakt en bezakt weer terugkeren naar de boot zegt Adri heel jolig dat hij is bevorderd van gewoon ezel naar pakezel.

Een B&B met theetuin aan de dijk van Maurik
Een B&B met theetuin aan de dijk van Maurik

Vanavond gaan wij de Cobb die ik van mijn zusje en zwager heb gehad uitproberen. We plaatsen het ding op de tafel in de deuropening van de tent en steken de stone aan. We hebben op youtube gekeken naar de gebruiksaanwijzingen. De steen zou snel heet zijn. We leggen er na een paar minuten drie gemarineerde kippenpoten op en sluiten het deksel. Adri stelt de timer op 15 minuten in en keert de poten. In de tussentijd maak ik een fusilisalade. Na een uur bakken proberen we de kippenpoten. Het vlees is gaar maar het vel is nog erg vet en niet knapperig. Bovendien smaakt het ook een beetje chemisch. We hebben een tweede lading kippenpoten in de Cobb gelegd en krijgen de indruk dat hij nu beter bakt. Volgens de verpakking van de stone zou je er 15 minuten tot 2 uur mee kunnen bakken. De tweede lading bakken we vijf kwartier en nu is het vel wel knapperig. De Cobb blijft nog een hele tijd heet. Met het deksel dicht kun je wel drie uur bakken. Bij de tweede lading kippenpoten die wij morgen opeten als pulled chicken proeven we geen chemische bijsmaak. We zijn blijkbaar te snel gaan bakken. We hadden eerst een kwartier moeten wachten tot de stone is uitgerookt en goed gloeit.

Aan de rand van de uiterwaarden de jachthaven van Watersportvereniging Maurik
Aan de rand van de uiterwaarden de jachthaven van Watersportvereniging Maurik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *