
Zaterdag 25 mei 2014
Rondwandeling van ‘In zicht’ door Leiden
Het is nog rustig in de stad als wij om een uur of tien de stadswandeling door Leiden gaan doen. Het voert ons langs een aantal bezienswaardigheden van de stad Leiden. De rondwandeling die ik heb gedownload van het internet, bij de website Inzicht.nl. Deze website heeft mij al verschillende malen van een goede rondleiding voorzien. Adri fungeert als gids en ik volg met hond en camera. De route gaat van start bij het stadhuis. Dit imposante bouwwerk is in 1929 afgebrand. Het is weer geheel herbouwd in de oorspronkelijke stijl van ca. 1600. Schuin voor het stadhuis ligt er in het plaveisel van de straat een zeshoekige steen. Dit is het historische middelpunt van de stad en de plek waar vroeger de beul zijn werk deed. Langs het geboortehuis van de schilder Jan Steen, verschillende steegjes en hofjes komen we bij de Pieterskerk uit. Hier zien we de gedenkplaquette van de Pilgrim Fathers. Deze geloofsvluchtelingen uit Engeland reisden na een elfjarig verblijf in Leiden naar Amerika met het schip de Mayflower. Zij zijn van grote invloed geweest op de grondwet van de latere VS.

De Pieterskerk wordt tegenwoordig alleen nog maar gebruikt voor concerten en dergelijke. Het Pieterskerkhofplein is een van de mooiste pleinen van de stad. Vanochtend staan er foodtrucks in allerlei soorten en maten opgesteld. Vanmiddag vindt het evenement plaats. Wij lopen verder naar de Rapenburg en komen langs het Rijksmuseum van Oudheden. Hier zijn wij al eens binnen geweest. Rechts ligt het hoofdgebouw van de Leidse Universiteit, gevestigd in het voormalige Witte Nonnenklooster. Achter de poort ligt de Hortus Botanicus waar we nog even naar toe lopen. Het Van der Werffpark is aangelegd verderop aan de Rapenburg op de plek waar in 1807 een schip met 18 ton buskruit ontplofte. Burgemeester Van de Werff is in de Hooglandse Kerk begraven. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld tijdens het beleg van Leiden in de tachtigjarige oorlog.
De Hooglandse Kerk kun je het beste bekijken vanaf de 12de eeuwse Burcht op de in de 9de eeuw opgeworden aarden heuvel. Vanaf dit punt heb je een fraai uitzicht over de stad en zie je dat de Hooglandse Kerk mooi uittorent boven de omgeving. Op de warenmarkt rond de Koornbrug kopen we lekker gebakken vis voor de lunch waarna wij weer naar de boot terugkeren.

Singelpark Leiden
Een wandeling door het stadspark van Leiden voert je 6 kilometer langs de singels door de verschillende parken van de Leidse binnenstad. Het Ankerpark waar wij liggen maakt deel uit van deze route. Ik loop de route linksom de stad en loop eerst naar de Zijlpoort waar ik bij het Blekerspark kom. Vlak voor de Zijlpoort is een monumentaal toegangshek naar een Roomse Kapel en begraafplaats. Ik loop er even heen en ontdek een rustige beschutte begraafplaats die wordt onderhouden door een groep vrijwilligers. Ik steek de singel over om bij de mooie St.Josephkerk langs te gaan. Deze grote kerk in de stijl van de Amsterdamse School spreekt mij enorm aan. De kerk is helaas gesloten maar ik zou er graag eens binnen willen kijken. Via het Huigpark en het Energiepark kom ik aan bij de Lammermarkt. Hier staat de museummolen De Valk. Vanaf de molenomgang heb ik een aardig uitzicht over de omgeving.


Ik zie het nieuwe gebouw van het museum De Lakenhal aan de Lammermarkt. Binnenkort zal het worden geopend. Op het plein voor de molen staat een beeld van een groot varkentje van ijzer. Regelmatig nemen mensen plaats op het bankje onder het beeld voor een foto. In de molen draait een film over de verschillende molens en hun toepassingen in Nederland. Beneden in het woonhuis van de molenaar zie je de inrichting uit de vorige eeuw en foto’s van de familie Van Rhijn. De molenaarsfamilie van Rembrandt van Rhijn die hier in Leiden is geboren. Het volgende park op de route heet Park Put, naar molen De Put. Daar staat ook het Volkenkundigmuseum. Het is gevestigd in het voormalig ziekenhuis en gaat over allerlei menselijke thema’s zoals; rouwen, vieren, vechten, versieren in allerlei culturen. Dit museum wil ik nog wel een keer bezoeken als ik wat meer tijd heb.


Hier staat ook de Morspoort. Samen met de Zijlpoort de twee overgebleven poorten van Leiden. Over de hoge ophaalbruggen steek ik het Galgewater over en kom op het Rembrandtpark. Hier heeft het geboortehuis van de schilder gestaan. Een tekst op de gevel van een modern pand markeert de plaats. Op een pleintje staat een beeld van de jonge schilder aan het werk achter zijn schildersezel. Een favoriet fotoshoot punt voor de toerist.



Op de zuidwesthoek van de stad zit de Hortus Botanicus en het observatorium. De Boisotwal, de Van Houtwal en Plantsoen zijn de parken aan de zuidkant van de binnenstad. Grote oude bomen overschaduwen hier het wandelpad. Boisot en Van Hout zijn belangrijke mannen geweest in de tijd van Leidens ontzet. Een monument ter herinnering aan 350 jaar Leiden ontzet kom ik onderweg tegen. Ongemerkt ben ik van de route af gelopen en loop ik buiten de binnenstad en heb de singel aan mijn linkerhand. Het Katoenpark loop ik op deze manier mis. Ik neem mij voor om hier morgen nog even naar toe te gaan.
