Zonsondergang bij Kampen

Zaterdag 10 augustus 2019

StedelijkMuseumKampen

Het museum opent zijn deuren op deze zaterdagochtend pas om 11.00 uur. Als ik er heen loop voor een bezoek zie ik dat er een marktkraam van het Stoepje en een groente en fruit kraam op straat staan opgesteld. Als ik straks nog wat tijd over heb kan ik gelijk nog wat inkopen doen. Ik kan met mijn museumjaarkaart in het museum terecht en ik kan met het kaartje ook de voormalige synagoge aan de IJsselkade bezoeken. Voor een euro extra kan ik een multimediatour meekrijgen met koptelefoon. Het museum is gevestigd in het voormalige stadhuis van Kampen met de schepenzaal waar sinds de middeleeuwen recht werd gesproken. Deze oude zaal uit 1535 is honderden jaren onveranderd gebleven.

Het oude stadhuis van Kampen met de schepenkamer
Het oude stadhuis van Kampen met de schepenkamer

De collectie van het museum is verdeeld over vier thema’s: water, geloof, rechtspraak en het Huis van Oranje. Bij de verschillende onderwerpen staan scanpunten waarmee ik de multimediatour kan aansturen voor de rondleiding van volwassenen of voor kinderen. De rondleiding voor de kinderen is erg leuk gedaan door een acteur die de toelichtingen op de verschillende onderwerpen erg humoristisch brengt. Ik vind het erg prettig om op deze manier het museum door te lopen. Ik hoef nu niet steeds mijn bril op te zetten om de bordjes te lezen. Ik leer dat Jan Voerman sr. In Kampen is geboren op een stadsboerderij. Kampen staat bekent om zijn sigarenindustrie. Verschillende merken werden hier geproduceerd. Waaronder ‘Oud Kampen’ en ‘Olifant’ bijvoorbeeld. Ook BK pannen werden hier geproduceerd. De grote uitgeverij Kok is hier begonnen en nog steeds actief. Ik hoor hier voor het eerst van een beroemde inwoner, de internist W.J. Kolff die in het jaar 1943 de kunstnier heeft uitgevonden. Hij is in 1950 naar de Verenigde Staten verhuisd waar hij aan allerlei andere kunstmatige organen heeft gewerkt. In de zaal over geloof hoor ik over een mevrouw Hendriks vertellen die veertig jaar evangeliste is geweest in Kampen. Haar zuster heeft een boekje over haar geschreven.
De zaal over de Oranje’s bevat allemaal levensgrootte schilderijen van de Oranjes op volgorde van tijd. De wisselexpositie werd ingevuld door de kunstwerken van Sibyl Heijnen die ook een expositie had in het Voermanmuseum van Hattem. Hier waren de kunstwerken voornamelijk op rubber gecreëerd. Om half één ben ik het museum rond en ga ik snel naar de boot terug voor de lunch. Het is prachtig zonnig weer en ik heb het met Adri te doen dat hij maar op de boot zit. Als ik even later bij hem aan boord stap stel ik voor om in de stad te gaan lunchen. Ondanks zijn pijnklachten is hij daar wel voor te porren.

Producten uit Kampen in het Stedelijk Museum van Kampen
Producten uit Kampen in het Stedelijk Museum van Kampen
Buitenkansjes in Kampen

We lopen over de IJsselkade langs de grote zeilcharters die hier liggen aangemeerd. Dit zijn de boten die vaak met groepen jongeren rondvaren over het IJsselmeer. Het geeft de skyline van Kampen een mooi authentiek beeld.

Zeilcharter voor de IJsselkade in Kampen
Zeilcharter voor de IJsselkade in Kampen

Met een hond heb je zo contact met de mensen op straat. Ze loopt naar iedereen toe die er maar enigszins toe neigt haar te willen aaien. De baas heeft ook behoefte aan contact en we vorderen langzaam richting de Buitenhaven van Kampen. Hier hebben we in het verleden wel eens overnacht. De haven ligt stampvol. De boten liggen op veel plaatsen dubbel.

Een stampvolle Buitenhaven in Kampen
Een stampvolle Buitenhaven in Kampen

Bij een snackbar op de hoek gebruiken we een lekkere snack voor wij weer teruglopen naar het centrum. De Buitenkerk heeft zijn deuren deze zaterdagmiddag open staan en we gaan er binnenkijken. De hond mag mee en we lopen een rondje door deze Katholieke kerk. Dit is de tweede parochiekerk van Kampen uit de 14e eeuw, gewijd aan Maria. De naam van de kerk is de O.L. Vrouwe- of Buitenkerk. In 1580 is de kerk protestants geworden en dit heeft tot 1809 geduurd. Daarna is de kerk door koning Lodewijk Napoleon weer aan de katholieke gemeenschap van Kampen teruggegeven.

De O.L.Vrouwe- of Buitenkerk in Kampen
De O.L.Vrouwe- of Buitenkerk in Kampen

Het orgel van de kerk is door A.A. Hinsz gemaakt in het jaar 1754. We krijgen een toelichting van de twee vrijwilligers die bij de ingang van de kerk staan. Ze weten veel te vertellen over de geschiedenis en het orgel. We hebben een leuk gesprek met elkaar. Ze willen wel graag een CD van het orgel aan ons verkopen maar de muziek staat ons niet zo aan. De organist op de CD is Bram Brandemann. Hij heeft ook een aantal opnames van het orgel op youtube staan.

De trap naar het orgel in de Buitenkerk van Kampen
De trap naar het orgel in de Buitenkerk van Kampen
Het Hinsz-orgel in de Buitenkerk van Kampen
Het Hinsz-orgel in de Buitenkerk van Kampen

Langs de Nieuwe toren vervolgen we onze weg door het centrum van Kampen. We zien de koe hoog boven ons hoofd aan de omgang hangen. Voor de toren staat ook nog een standbeeld van een koe wat herinneringen oproept aan een eerder bezoek aan Kampen met onze zwager en schoonzus. Bij de marktkramen kopen we nog wat lekkere dingen voor het weekend waarna we weer terugkeren naar de boot.

De koe aan de Nieuwe Toren van Kampen
De koe aan de Nieuwe Toren van Kampen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *