Het Academiegebouw vanuit de Hortus Botanicus in Leiden

Donderdag 23 mei 2019

Klusjes aan boord

Wij willen het komende weekend in Leiden doorbrengen. Volgens onze gegevens is de supermarkt daar verder weg dan waar we nu liggen. Ik ga met de ‘Nel Schouten’ de boodschappen voor het komende weekend vast inkopen. We hebben al enige tijd een verzamellijst klaar liggen om op te hangen. Het is er alleen nog niet van gekomen. Nu heb ik in Katwijk wat ophangmateriaal gekocht. Alles is dus aan boord om de klus uit te voeren. Samen pakken we het beet en binnen een paar minuten hangt de lijst aan twee staalkabeltjes aan haakjes in de plint langs het plafond. In het midden achterop de lijst plak ik een stukje dubbelzijdig tape om de lijst te fixeren aan de wand. Als de boot schommelt dan zwaait de lijst langs de wand en dat willen we niet hebben.

Fotolijst opgehangen aan boord
Fotolijst opgehangen aan boord
Hortus Botanicus

‘Dus je was weer helemaal in je knollentuin; constateerde Adri toen ik enthousiast terugkwam van een bezoek aan de Hortus Botanicus in Leiden. Ik had het inderdaad prima naar mijn zin gehad in de oudste botanische tuin van Nederland. Deze is aangelegd in 1590 door Carolus Clusius die hier de grootste collectie tulpen van Europa kweekte. In de eeuwen die volgden is de hortus uitgebreid met soorten die Herman Boerhaave verzamelde en de collectie van ongeveer 700 onbekende planten uit Japan en China die Philipp Franz von Siebold aanbracht. De eerste tuin naar het idee van Carolus Clusius is gereconstrueerd bij de entree van de hortus. Daar staan ook de twee oudste bomen van de hortus in de luwte van de gebouwen. Het zijn een Tulpenboom en een Gouden Regen.

In de kassen staan verschillende belangrijke collecties. Vleesetende planten, tropische gewassen waaronder; kaneel, banaan, rijst, koffie en thee. In een andere afdeling van de kas staan allerlei orchideeën en varens. De beroemde Victoria amazonica, een hele grote waterlelie, groeit in een vijver in een hoge ronde kas. Daar zijn ook vlinders te bewonderen. De temperatuur en vochtigheid is zo hoog dat het een opluchting is om de kassen te verlaten.

De Reuzenwaterlelie (Victoria amazonica) is een eenjarige plant in de Hortus Botanicus van Leiden
De Reuzenwaterlelie (Victoria amazonica) is een eenjarige plant in de Hortus Botanicus van Leiden
De collectie orchideeën in de kas van Hortus Botanicus in Leiden
De collectie orchideeën in de kas van Hortus Botanicus in Leiden

De Van Siebold herinneringstuin is in 2000 aangelegd en herdenkt 400 jaar Japans – Nederlandse betrekkingen. Een borstbeeld van Von Siebold staat in deze tuin in Japanse stijl, die veel Japanse toeristen trekt.

De Japanse tuin is de 'Von Siebold' herinneringstuin in de Hortus van Leiden
De Japanse tuin is de ‘Von Siebold’ herinneringstuin in de Hortus van Leiden

Sinds een paar jaar is er in de Hortus een Chinese kruidentuin aanwezig. Hier wordt aandacht geschonken aan planten die een rol spelen in de traditionele Chinese geneeswijze.

De systeemtuin in de Hortus Botanicus van Leiden
De systeemtuin in de Hortus Botanicus van Leiden

De 4 ha. van de Hortus Botanicus, midden in de Leidse binnenstad, is verdeeld in allerlei verschillende onderdelen. Het ziet er keurig onderhouden uit en overal staan bordjes met namen en uitleg. Achterin de tuin staan de gebouwen van het in 2011 gerestaureerde oudste nog bestaande universitaire observatorium ter wereld. Sinds 1633 gebruikt de Universiteit Leiden de verschillende ruimtes voor onderwijs aan studenten.

Het observatorium in de Hortus Botanicus van Leiden
Het observatorium in de Hortus Botanicus van Leiden
Von Sieboldhuis

Het Japan-museum Sieboldhuis is eveneens gevestigd aan de Rapenburg vlak bij de Hortus Botanicus. Het museum is vernoemd naar Philipp Franz von Siebold (1796-1866). Deze arts heeft tussen 1823 en 1830 in opdracht van de Nederlandse regering een collectie van 25.000 verschillende voorwerpen verzameld in Japan. Hij verzamelde planten, dieren en zaden en allerlei gebruiksvoorwerpen en nam kunstenaars in dienst om dieren, voorwerpen en gebruiken op papier vast te leggen. Siebold verzamelde tijdens zijn uitstapjes ook zoveel mogelijk natuurlijk materiaal. Hij huurde drie jagers om bijzondere dieren voor hem te verzamelen. Planten die wij nu beschouwen als Nederlands heeft hij hier geïntroduceerd. Denk maar aan de Hortensia, Azalea, en Hosta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *