Lekkere gebakken vis 'op Urk'

Zaterdag 14 mei
Voor dat de grootste drukte begint op straat doe ik snel nog even boodschappen. Om 11.00 uur gaan wij zonder de hond op stap. Bij de botterschuur is het druk. Binnen wordt er koffie met koek geserveerd en buiten wordt er zalm gerookt. Waar je ook kijkt je ziet overal wel mensen in klederdracht lopen.

Kijken en bekeken worden op de Urkerdag
Kijken en bekeken worden op de Urkerdag

Soms zelfs hele gezinnen. Het is een mooi gezicht. Vrolijke kleuren om je heen. Bij de kleine huisjes van het oude dorp hangen waslijnen vol met klederdracht. Veel kinderen lopen met oude kinderwagens met poppen in klederdracht. Zelf hondjes krijgen de klederdracht kleuren aangetrokken. De reddingsboot vaart rond met een aantal hard loeiende mannen met begeleiding van een accordeon. De rondvaartboot ‘De Zuiderzee’ vaart een stukje door de werkhaven en naar de Ketelbrug. Op de kade staan een paar oude motoren die met de hand aangezwengeld moeten worden.
Op de kade langs de haven staan een paar kraampjes met curiosa. Maar verder zijn het allemaal viskraampjes. Hoofdzakelijk vers gebakken vis zoals; kibbeling, gebakken schol of schol filet, gebakken rode poonfilet en gerookte paling of zalm.

Lekkere gebakken vis 'op Urk'
Lekkere gebakken vis ‘op Urk’

We laten het ons goed smaken en nemen twee mootjes gerookte zalm mee voor het avondeten. Museum; ‘Het oude Raadhuis’ is open en heeft een modeshow. Verschillende kunstenaars staan met hun werk op straat waaronder ook een knipkunstenaar. Dit was een vaardigheid die vroeger veel werd beoefend in de wintermaanden als er niet gevist kon worden. In het museum worden een aantal kunstwerken van ‘Jan de Knipper’ getoond. We lopen om de haven heen en overal is het gezellig druk. Aan de andere kant van de haven bieden verschillende marktkramen hun waren aan. De roeisloepen worden alweer uit het water getild door een grote kraan. De roeiwedstrijd is helemaal aan onze aandacht ontsnapt. Het is vandaag overigens wel een stuk kouder. Het waait hard en er zijn geregeld buien. Mijn winterjas die ik vanmorgen heb aangedaan verveelt helemaal niet.

Diving Support Vessel de 'Solution' wordt opgeleverd
Diving Support Vessel de ‘Solution’ wordt opgeleverd

Tegenover de pier waar wij liggen ligt een groot gloednieuw zeegaand schip. We zien er steeds drommen mensen op en hopen er zelf ook even op te mogen. Voor de loopplank staan dranghekken en we worden tegengehouden. De bezichtiging is afgelopen. Adri maakt een praatje met de man die bij de hekken alles probeert te controleren. Het schip is nog in de opleveringsfase. Verschillende dingen moeten nog worden getest. Het is een een ‘Diving Support Vessel’. Het wordt ingezet ter ondersteuning van duikers die o.a. bij boorplatforms werken. Het schip heeft zes schroeven die onafhankelijk van elkaar kunnen worden bediend. Via de gps kan het schip zo in een onstuimige zee op zijn plek gehouden worden. Zes motoren voor de aandrijving, één voor de havengenerator en één reserve voor de boegschoef die ook als thuisbrenger kan functioneren na ernstige calamiteiten in de machinekamer.

Rondvaart van de Zuiderzee met Urker dames in klederdracht
Rondvaart van de Zuiderzee met Urker dames in klederdracht

Om 16.00 uur maakt de rondvaartboot ‘De Zuiderzee’ nog een laatste rondje alleen met de dames in klederdracht. Een bont gezelschap. Al die dames op het voordek met mutsen en schorten uitbundig zwaaiend naar de toeschouwers op de kade.
Rond 17.00 uur zijn de kramen opgeruimd en is de grootste drukte weer voorbij. De rondvaartboot gaat weer terug naar zijn ligplaats. De wind is de hele middag hard geweest en nog steeds trekken er regelmatig donkere luchten over. In de gangboorden ligt een hele laag zand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *