Het Noordzeestrand bij de Brouwersdam

Woensdag 23 mei 2018

Brouwershaven

Voor de verandering hebben we vanmorgen regen en niet zo’n klein beetje ook. Volgens de nieuwsberichten komen we er hier nog goed van af want in andere delen van Nederland is er zelfs wateroverlast geweest door de regen. Rond de middag moet het weer opklaren dus we besluiten om 12.00 uur te vertrekken. Nu we nog aan de walstroom liggen draai ik een paar wassen. Als het weer meewerkt kan ik het vanmiddag over de reling drogen.

Vissersboot bij de mosselcultuur in het Grevelingenmeer bij de Brouwersdam
Vissersboot bij de mosselcultuur in het Grevelingenmeer bij de Brouwersdam
Van Brouwershaven naar de Brouwersdam

Adri gaat op het havenkantoor afrekenen. De SEP-key, die we nodig hadden voor de stroom en het toiletgebouw, brengt hij terug. Om elf uur is het droog. Ik laat de hond nog een keer uit voor we vertrekken. Het lijkt wel of meer mensen gewacht hebben tot de regen over was want het is een uittocht van bootjes. Op het Grevelingenmeer valt het mee met de drukte. We zien dat er bij Kabbelaarsbank al een aantal bootjes liggen aangemeerd. In overleg gaan we langs Scharedijke en varen we naar het uiterste zuidwestelijke puntje van het Grevelingenmeer. Hier is een loswal en een paar steigers waar aan beide kanten kan worden aangemeerd. Het is een werkhaven geweest bij de bouw van de Brouwersdam. Twee bootjes liggen er aangemeerd maar er is voldoende plaats. We meren aan bij een de loswal waar we een mooie hoge afstap hebben voor de hond. Daar kan ze zelf van- en aan boord springen. We liggen vlak bij het fietspad en de autoweg over de dam. We merken in de loop van de middag dat dit een populair vakantiegebied is. Op de parkeerplaats staan een paar auto’s van duikers die zich naast de auto omkleden en dan naar het strand van de Grevelingen lopen. Fietsers en wandelaars passeren regelmatig.

Het Noordzeestrand aan de Brouwersdam
Het Noordzeestrand aan de Brouwersdam

Wij willen het Noordzee strand zien en gaan ’s middags door de tunnel onder de autoweg over de Brouwersdam door en komen dan al snel in een duingebied. Het is hier prachtig. Mooie begroeiing van helmgras en duindoorn. Het is jammer genoeg bewolkt. Het uitzicht over het strand en de zee is niet helemaal helder. De temperatuur is ook niet zodanig dat je kan gaan zonnen of zwemmen. Veel mensen wandelen langs de kunstlijn. Richting het noorden zien we mensen die aan het vliegeren zijn. Aan de zeekant van de dam ligt ook een parkeerterrein voor dagrecreatie. Er staan op het moment veel campers. Ik heb een windjack aan en we gaan lekker een stukje langs de vloedlijn lopen. Het zand is nog nat van de regen en we gaan richting het zuiden want daar zien we een aantrekkelijk strandpaviljoen op palen. Daar drinken we op een beschut plekje op het terras een kop koffie en genieten van de omgeving. Door de duinen kunnen we weer teruglopen naar de boot. De stappenteller registreert 2,0 kilometer. Niet zo’n lange afstand maar door de duinen en het zand loopt het een stuk zwaarder.

Strandpaviljoen tussen Scharendijke en Renesse
Strandpaviljoen tussen Scharendijke en Renesse

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *