De nieuwbouw van het project Waterfront Harderwijk

Donderdag 15 augustus 2019

Naar Harderwijk

We zien hier op de randmeren dat het wel een stuk drukker is met vakantiegangers. Ik bel daarom voor vertrek naar de haven van Harderwijk of we een plekje kunnen reserveren. De havenmeester zegt ons dat reserveren niet mogelijk is maar als wij tussen tien en elf uur arriveren er altijd wel plek zal zijn in de stadshaven. We varen echter pas om negen uur weg uit Elburg en het is ruim twintig kilometer naar Harderwijk. Harderwijk is al een paar jaar bezig met het project ‘Waterfront Harderwijk’. We verwachten dat de situatie ter plekke wel wat gewijzigd zal zijn ten opzichte van de vorige keer dat we er waren. We varen over het Veluwemeer en het waait best flink. Ik ben net te laat met het sluiten van de patrijspoorten. Het buiswater is al een beetje naar binnen gekomen. Ik neem het gelijk op om schade te voorkomen. Bij Harderwijk varen we door een betonde geul over het aquaduct langs Jachthaven ‘De Knar’ naar de haveningang van Harderwijk.

Een in het oog springend appartementengebouw bij de haveningang van Harderwijk
Een in het oog springend appartementengebouw bij de haveningang van Harderwijk
De nieuwe boothuizen voor het Dolfinarium in Harderwijk
De nieuwe boothuizen voor het Dolfinarium in Harderwijk

We zien een groot modern appartementengebouw op de oever in de vorm van een vuurtoren. Daarachter zijn een paar woonwijken verrezen met moderne grachtenpanden. Aan de andere oever, voor het Dolfinarium, staan een twintigtal boothuizen in verschillende kleuren. De Dolfinariumbrug wordt voor ons bediend en in de stadhaven is één plekje over waar wij kunnen aanmeren. We maken vast en zien dat het liggeld en de elektra hier worden geregeld door Aan/Uit netwerk. Hier hebben we al eerder mee gewerkt en dat is ons prima bevallen.

In de stadshaven van Harderwijk
In de stadshaven van Harderwijk
Eerste verkenning Harderwijk

Ik moet eerst nog wat schrijfwerk doen en Adri gaat alvast de stad een beetje verkennen. We liggen aan de Boulevard van Harderwijk vlakbij de Vispoort. Opmerkelijk is dat de stadsmuur van Harderwijk op veel plaatsen nog gewoon intact is. Bij de Vispoort zijn allemaal metalen visjes op het straatwerk bevestigd. Aan de Boulevard staan veel restaurants die hun terras op de boulevard hebben. Zo ook bij onze boot. We hopen dat we er geen last van zullen hebben. Morgen is er een Braderie op de Boulevard. Als je door de Vispoort loopt kom je op een gezellig plein overschaduwd door hoge bomen. Hier zijn verschillende goede restaurants gevestigd met hun terras op het plein. De twee straatjes genaamd; ‘Grote Oosterwijck’ en ‘Kleine Oosterwijck’ komen hierop uit. Links van het plein bevinden zich de winkelstraten van Harderwijk. Het oude vestingstadje aan de voormalige Zuiderzee ziet er schilderachtig uit met veel monumentale gebouwen.

De Vissershaven met het stadhuis
De Vissershaven met het stadhuis

De laatste tijd heeft het bestuur veel gedaan om Harderwijk aantrekkelijker te maken voor de watertoerist. Het Project Waterfront Harderwijk is daar een gevolg van geweest en nog niet helemaal afgerond. Veel industrie aan het water is verplaatst. De eerste keer dat wij hier kwamen was er nog een zand en grintoverslag bedrijf tegenover onze ligplaats met alle geluidsoverlast van dien. We hadden toen ook last van de bezoekers van het Dolfinarium die vlak langs de boot liepen en soms ook het gangboord inkwamen voor een foto. De gasten van het Dolfinarium lopen nu over de Boulevard naar het Dolfinarium en waarschijnlijk zullen we daar nu geen last van hebben. Als ik de brieven voor de familie klaar heb ga ik, nadat Adri weer terug is op de boot, nog even een brievenbus opzoeken. Ik loop langs de oude vissershaven waar de historische boten voor de scheepshelling en de oude Korenmolen De Hoop liggen. Helemaal achterin de Vissershaven ligt een rijtje woonboten tegenover gerestaureerde botters. Hier vind ik een brievenbus vlakbij het Stadhuis van Harderwijk. Ik loop er even binnen voor een stadsplattegrond en een toeristengids. Daarna ga ik weer aan boord. Vanmiddag hebben we regelmatig wat regenbuien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *