Het Hinsz-orgel in de Bovenkerk van Kampen

Donderdag 08 augustus 2019

Van Hattem naar Kampen

Gisterenmiddag hebben we gebeld met de Bovenhaven in Kampen en een plekje gereserveerd. Onze ervaring is dat er in de havens van Kampen niet zoveel ruimte is. De boten worden vaak gestapeld en dat is voor ons met een hond aan boord niet handig. We varen nu de IJssel af met de stroom mee. Het landschap is hier mooi met wijdse uitzichten over de uiterwaarden. We varen langs het plaatsje Zalk en vragen ons af of daar misschien wel een museum zal zijn van Klazien uit Zalk. Zij was jaren geleden een bekende persoon in Nederland met haar huis-, tuin- en keukenwijsheden. Inmiddels is zij overleden en het zou ons niet verbazen als er iets rond haar persoonlijkheid is georganiseerd in Zalk voor de toeristen.

Het plaatsje Zalk aan de Gelderse IJssel
Het plaatsje Zalk aan de Gelderse IJssel

Op de andere oever zien we de bebouwing van het plaatsje Wilsum langs de dijk. Hier is ook een veerpontje voor fietsers en voetgangers en een kleine haven voor een paar motorbootjes.

De kleine haven van Wilsum aan de Gelderse IJssel
De kleine haven van Wilsum aan de Gelderse IJssel
Oever langs de IJssel met holen van de oeverzwaluw
Oever langs de IJssel met holen van de oeverzwaluw

We passeren de brug voor Kampen en na wat industrie zien we aan ons linkerhand de ingang van de haven van W.S.V. Bovenhaven. In een ver verleden hebben we hier wel eens meer gelegen. De haven is niet groot maar ze hebben een aantal langsplekken die groot genoeg zijn voor ons om aan te meren. Als we de haven binnenvaren wordt er naar ons gewenkt. “Heeft u gebeld?” wordt er gevraagd. “Ja we hebben gebeld”, antwoorden we. We krijgen een plekje aangewezen aan de hoofdsteiger tussen twee andere boten in. Achteruit varen we naar de plek waar de havenmeester op ons staat te wachten. “Hoe groot is deze plek” vraag ik. Met grote passen wordt de plek terplekke opgemeten. Twaalf grote stappen zet de havenmeester. Dat gaat niet lukken met een boot van vijftien meter. Bij de ingang ligt een boot met pech. Die zou weggaan vandaag maar kreeg de motor niet gestart. Ze hebben geen passende plek voor ons. Onverwachts moeten we verder en Adri stuurt de kleine haven uit de IJssel weer op.

De haveningang van W.S.V. Bovenhaven te Kampen
De haveningang van W.S.V. Bovenhaven te Kampen

Ik pak snel de havengids erbij en bel de haven van IJsselmuiden. Zij hebben plek voor ons aan de buitensteiger. We varen er heen en worden geholpen met aanmeren. Vanaf deze plek hebben we uitzicht op de Stadsbrug van Kampen. Tegenover ons aan de steiger ligt een mooie oldtimer met de naam Concord uit Deventer. Jammer dat we niet aan de walstroom kunnen in deze haven er wordt maar 6 Amp. aangeboden en dat kunnen wij niet afnemen. We zijn dus genoodzaakt om regelmatig generator te draaien voor de stroomvoorziening.

Aangemeerd bij W.S.V. IJsselmuiden boven de stadsbrug van Kampen
Aangemeerd bij W.S.V. IJsselmuiden boven de stadsbrug van Kampen
De jachthaven van W.S.V. IJsselmuiden met op de achtergrond de Bovenkerk van Kampen
De jachthaven van W.S.V. IJsselmuiden met op de achtergrond de Bovenkerk van Kampen
Kamper Ui(t)dagen

In de zomerperiode worden er in Kampen een aantal weken achter elkaar op donderdag de Kamper ui(t)dagen georganiseerd. Een ‘Kamper ui’ is een verhaaltje waarin de domheid van de bewoners en vooral van de bestuurders van Kampen belachelijk worden gemaakt. Het schijnt dat er een heel boekje is met allerlei kamper uien. Vandaag is er een braderie in de stad en daar gaan we eerst eens even kijken. De winkelstraat staat vol met marktkraampjes en eettentjes. In een ander deel van de stad is een kleedjesmarkt en er moet ook nog ergens kermis zijn. Als de dagen van start gaan wordt er een grote koe in de Nieuwe toren getakeld. We zien hem duidelijk hangen aan de balustrade van de toren. Het verhaal hierover is als volgt; De bestuurders van de stad hadden geconstateerd dat er gras boven op de toren was gaan groeien. Daar moest wat aan gedaan worden. Nu waren er in Kampen verschillende stadsboerderijen waar de koeien op stal stonden. Dus ze vatte het plan op om een koe naar boven op te hijsen en de koe het gras op te laten eten.

De Middeleeuwse kansel van kalkzandsteen in de Bovenkerk te Kampen
De Middeleeuwse kansel van kalkzandsteen in de Bovenkerk te Kampen
Het grote Hinsz-orgel in de Bovenkerk te Kampen
Het grote Hinsz-orgel in de Bovenkerk te Kampen
Bovenkerk Kampen

Over de braderie zijn we bij de ingang van de Bovenkerk aangekomen. Deze kerk heet van oorsprong de St. Nicolaaskerk maar toen het centrum van de stad verschoof naar de stadsbrug en de kerk protestants was geworden is men de kerk Bovenkerk gaan noemen omdat hij bovenstrooms staat ten opzichte van het centrum. Omdat we de hond bij ons hebben gaan we om de beurt de kerk bekijken. Vanwege de ui(t)dagen wordt er een klein orgelconcert gegeven op het grote Hinsz-orgel. Het werd gebouwd in 1742-1743 met gebruikmaking van pijpwerk uit eerdere orgels. De beeldenstorm uit 1580 heeft zijn sporen nagelaten in deze kerk. De kerk heeft een middeleeuwse kansel van kalkzandsteen waar beelden op stonden. Deze zijn vernield en na de reformatie vervangen door bijbelteksten. De kerk heeft 1250 zitplaatsen maar wordt helaas niet meer voor de zondagse erediensten gebruikt door de hervormde gemeente.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *