Dinsdag 15 september 2015

Een groot deel van de dag mijn regenpak aangehad. Het regende veel en het waaide hard. Een paraplu is dan niet zo handig als je de hond moet uitlaten. We zijn vandaag lekker op de boot gebleven. Alleen ’s middags zijn we nog even de stad in geweest voor een paar boodschappen. Adri heeft de watertank gevuld en ik heb de strijk gedaan. Nog even wat computerwerk gedaan. We ontvangen in deze haven een goed wifi – signaal.

Woensdag 16 september 2015

Vannacht is de wind helemaal gaan liggen. Jammer genoeg regent het wel. Dus maar weer het regenpak aan om Tess uit te laten. We liggen helemaal aan de buitenste steiger en het is misschien wel 300-400 meter lopen om aan de wal te komen. Om negen uur halen wij de stroomkabel aan boord en maken los. Als wij de haven uitvaren komen er twee ‘Pacific’s’ achter ons aan. Ze varen achter ons aan het Heusdens Kanaal in. Het zijn de ‘Sea Ling’ uit Oude Wetering en de ‘Gouden Leeuw’ uit Woubrugge. Deze laatste kennen wij van onze tijd in Woubrugge. Zij lagen bij dezelfde jachthaven als wij in 2013-2014. We hebben een praatje op marifoonkanaal 72. Zij waren op weg naar Leerdam maar voeren wat harder als wij. We laten ze passeren en pruttelen rustig door over de Afgedamde Maas langs; Wijk en Aalburg, Aalst, Veen, Poederoijen, Andel en komen zo bij de Wilhelminasluis.

De Wilhelminasluis in de Afgedamde- of Andelse Maas
De Wilhelminasluis in de Afgedamde- of Andelse Maas

Dit is de eerste keer dat wij hier varen. Het water is breed en er is weinig verkeer. Alleen bij de Wilhelminasluis is er een brug. Tussen Aalst en Veen vaart er een veerpont. We moeten even wachten bij de Wilhelminasluis. Als de deuren open gaan komt er een duwboot en wat jachten uit. Wij schutten alleen in deze opmerkelijke sluis. De sluismuren lopen schuinweg en aan beide zijde staat er een remming van bielzen met bolders. Het verschil is precies niets. De deuren achter ons zijn dicht en voor ons gaan ze weer open. Op de rechter oever zien we ‘Slot Loevestein’ verschijnen en daarachter schuiven de grote binnenvaartschepen heen en weer over de Waal. Links zien wij het stadje Woudrichem. Het decor van de Nederlandse tv-serie dokter Tinus.

Zicht op Gorinchem vanaf de Boven Merwede
Zicht op Gorinchem vanaf de Boven Merwede

We varen de Afgedamde-of Andelse Maas af en gaan links af richting zee. De Waal heet hier de Boven Merwede en is één van de drukst bevaarde rivieren van Nederland. Twee kilometer stroomafwaarts en we kunnen de Vluchthaven van Gorinchem invaren. We proberen de havenmeester van Jachthaven De Merwede te bellen voor een plekje maar er wordt niet opgenomen. We zien een vrije plek aan de buitensteiger en parkeren daar ‘De Bahama’s’. Het was geen lange vaart vandaag. Voor de lunch liggen we vast. Vanmiddag om 15.00 uur voorspellen ze weer flinke regenbuien. Ik ga Tess voor die tijd nog even uitlaten langs de Merwede. Ik verzamel drijfhout om een kunstwerk van te maken. Om drie uur zit ik weer warm en droog op ‘De Bahama’s’.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *