Aangemeerd in de kruising van vaarwegen bij Middenmeer

Woensdag 3 juli

Vaartocht van Kolhorn naar Middenmeer

Het is tegen tienen als Adri met de marifoon de sluis oproep. We treffen het volgens de sluismeester want hij is zojuist onze kant opgekomen en de sluiskolk ligt klaar voor gebruik naar de andere kant. We gooien de boot los en varen terug naar de sluiskolk. Als we bij de kolk aankomen zijn de deuren dicht en staat het licht op rood. We nemen weer contact op met de sluis. De sluismeester is aan het schutten met een boot waarvan hij dacht dat wij het waren. We moeten wachten tot de sluis heen en weer is. We liggen een half uur te dobberen. Samen met twee andere pleziervaartuigen kunnen we schutten. De sluismeester helpt even een handje door onze landvast om het glijtouw te halen. We gaan rustig 5,5 meter omlaag. We kunnen nu onder de vaste brug door aan het einde van de kolk.

Uitvaren bij de Westfriesche Sluis, Kolhorn
Uitvaren bij de Westfriesche Sluis, Kolhorn
De Westfriesche Vaart van Kolhorn naar Middenmeer
De Westfriesche Vaart van Kolhorn naar Middenmeer

Na de sluis volgt een lang recht kanaal. De Westfriesche Vaart tot aan een kruising van vaarwegen. We zijn aangekomen op de plaats van bestemming voor vandaag. Middenmeer heeft veel ligplaatsen langs de vaart aan beide kanten van het kanaal. We proberen de boot aan te meren vlakbij de kruising. Een vaste ligplaatshouder komt ons helpen. We komen echter niet bij de kant. We liggen met de boeg vast in de modder. Adri vaart een stukje terug en probeert het opnieuw. We kunnen nu met de kont bij de kant komen maar de boeg blijft nog in de modder hangen voor de kant. Voorlopig zijn we tevreden. We leggen de loopplank uit en kunnen goed aan de kant komen.

DEKAmarkt

De Brugstraat is de centrale straat in het plaatsje Middenmeer. Aan deze brede dubbele straat met gras en parkeervakken in het midden zijn de meeste winkels gevestigd. Een slager en een bakker, een bloemist en een paar kledingwinkels. Voor de vele poolse werknemers van de agrarische bedrijven in de omstreken is er ook een Poolse supermarkt met typisch poolse produkten. De ander supermarkt is een DEKAmarkt. In het reclameblaadje lees ik dat ze dit jaar hun 70 jarig bestaan vieren. De naam van de supermarkt is afgeleid van de initialen van de oprichter de heer Dirk Kat. Ze pretenderen de eerste zelfbedieningssupermarkt van Nederland te zijn. In 1949 is deze ondernemer begonnen met dit concept onder de naam Kijkgrijp in Velsen-Noord. Inmiddels wordt er samengewerkt met Dirk van der Broek. De meeste winkels van de Dekamarkt kun je vinden in Noord-Holland.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *