Aangemeerd bij het Ankerpark in de Zijlsingel van Leiden

Maandag 27 mei 2019

Van Leiden naar Cruquius

Bij het watertappunt op het brughoofd van de Schrijversbrug vullen we de watertank aan totdat onze munten op zijn. We hebben nu weer 700 liter aan boord waar we weer even mee toe kunnen. Als wij Leiden uitvaren gaan we linksaf de Spanjaardsbrug door, richting Kagerplassen. Wij zijn van plan om bij een vrije aanmeerplaats in ’t Joppe te gaan liggen. Het waait echter flink en we zien op de kaart dat er bij de kant ook veel ondiepten zijn. We hebben geen zin om op de klots te gaan liggen. We wijzigen onze plannen ‘en route’ en varen verder. Bij het Kaageiland waar de Mega Jachtenbouwer Van Lent zijn werf heeft gaan we bakboord uit de Ringvaart om de Haarlemmermeerpolder op.

De scheepswerf van Van Lent op het Kaageiland
De scheepswerf van Van Lent op het Kaageiland

Deze 60 kilometer lange ringvaart is ooit met de hand gegraven om de Haarlemmermeerpolder. Wij varen door Lisserbroek en Lisse, Hillegom en Beinsdorp, Bennebroek en Zwaanshoek, De Grip en komen dan aan bij Cruquis. We varen de afslag naar Haarlem een stukje voorbij en meren aan voor het golfterrein van de Haarlemmermeersche Golfclub aan een vrije aanmeerplek in de ringvaart vlakbij de Molenplas. We mogen hier 3 x 24 uur blijven liggen maar hebben geen stroom en geen water tot onze beschikking. De steiger waar we liggen is ongeveer 18 meter lang en heeft goede bolders om de boot aan vast te maken. Aan de overzijde staat een nieuw opgebouwde Vijzelmolen en liggen een aantal kleine motorjachten aangemeerd.

Het Stoomgemaal bij Cruquius aan de Ringvaart om de Haarlemmermeerpolder
Het Stoomgemaal bij Cruquius aan de Ringvaart om de Haarlemmermeerpolder
Fietsverkenningstocht in de omgeving van Cruquius

De middag is al half om als ik met de fiets op weg ga om nog wat van de omgeving te kunnen zien. Het is aardig weer maar het waait wel flink. Over het Golfterrein fiets ik naar het Haarlemmermeerse bos. Op de kaart heb ik gezien dat zich hier een piramide moet bevinden vanwaar je een mooi uitzicht hebt over de omgeving. Ik heb pech want het terrein waar de piramide zich bevind is afgesloten vanwege een evenement. De piramide is een overblijfsel van de Floriade die hier in 2002 is georganiseerd. Ik moet een stuk omfietsen maar krijg vanaf het liniepad toch nog een glimp van de piramide te zien.

De piramide vormt een mooi uitzichtpunt over de omgeving
De piramide vormt een mooi uitzichtpunt over de omgeving

Het liniepad loopt door tot aan het Fort bij Vijfhuizen. Het Fort maakte ooit deel uit van de Stelling van Amsterdam. Een verdedigingslinie rond onze hoofdstad. Nu wordt het complex beheerd door de Stichting Kunstfort Vijfhuizen. Bij Vijfhuizen liggen heel veel woonboten in de Ringvaart. Het dorp zelf heeft een bijzondere nieuwbouwwijk waar opvallende moderne huizen zijn gebouwd.

Het fort bij Vijfhuizen maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam
Het fort bij Vijfhuizen maakt deel uit van de Stelling van Amsterdam
Moderne woningbouw in Vijfhuizen
Moderne woningbouw in Vijfhuizen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *