Zwartewaterbrug bij Hasselt

Donderdag 01 augustus

Van Meppel naar Hasselt

Na ruim een week in Meppel te hebben gebivakkeerd vertrekken we vandaag en varen naar Hasselt. Eerst varen we een stukje over het Meppelerdiep waar we een duweenheid voorbij gaan die een grote woonboot voor de boeg heeft. We hebben deze op de helling gezien in Meppel. Voor Zwartsluis komen we nog een vrachtboot met containers tegen op weg naar de overslag in Meppel.

Transport van een woonark op het Meppelerdiep
Transport van een woonark op het Meppelerdiep
Containerboot op het Meppelerdiep
Containerboot op het Meppelerdiep

Via Zwartsluis gaan we nu linksaf het Zwarte Water op en zien we al snel Hasselt aan de horizon verschijnen. Hasselt, Zwartsluis en Genemuiden vormen tegenwoordig de gemeente Zwartewaterland met het gemeentehuis in Hasselt. We varen de afslag naar de jachthavens voorbij en willen eerst kijken of we aan de kade in Hasselt een plekje kunnen vinden. Het is dan wat minder ver lopen naar het stadje en we denken dat we makkelijker van boord op de kant kunnen stappen. De steiger langs de kade ligt echter al vol en aan de kade zelf zien we geen walstroomaansluiting. We varen terug naar de invaart naar Jachthaven Molenwaard waar nog een aantal kopsteigers vrij zijn waar we kunnen liggen. We lopen direct even naar het havenkantoor om de financiën af te handelen. De walstroomaansluiting is hier 10 Ampere en de drijvende steigers zijn redelijk stabiel. Rond de beschutte haven is voldoende groen om de hond uit te laten. Ook staan er flink wat recreatiehuizen en aan twee kanten wordt de haven omzoomd door scheepshuizen met een appartement erboven.

'De Werkplaats' aan de kade in Hasselt
‘De Werkplaats’ aan de kade in Hasselt
De Werkplaats aan de kade van Hasselt
De Werkplaats aan de kade van Hasselt
Verkenningstocht Hasselt

Na de lunch gaan we met elkaar naar Hasselt voor een eerste verkenning. Langs het water bekijken we nogmaals de aanmeerplekken langs de kade. Ter hoogte van de aanlegsteiger staat en oude fiets buiten tegen een lantaarnpaal met een bord erop bevestigt met de tekst ‘Open’. Nieuwsgierig gaan wij kijken wat er dan wel open is hier aan de kant van het water. We komen in ‘De Werkplaats’ met allerlei gereedschap aan de muur en machines voor het bewerken van hout aan de kant. In het midden van de ruimte staan tafels met stoelen rondom waar een man en vrouw aan de koffie zitten. We worden uitgenodigd om een kopje koffie mee te drinken. We maken kennis met de mensen van de Stichting Hanzestad Hasselt Marketing die Hasselt op de toeristische kaart willen zetten door allerlei evenementen en arrangementen te organiseren vanuit deze werkplaats. Ze vertellen dat er eens in de vijf jaar ‘Hassailt’ wordt georganiseerd en dat de binnenstad dan vol ligt met oude boten tot aan de kalkovens. Andere bezienswaardigheden worden ook genoemd. Maar het is niet ons eerste bezoek aan Hasselt en veel van deze dingen hebben we al gezien. We bedanken voor het lekkere bakkie koffie en vervolgen onze tocht door de stad langs het water van de gracht waar we volgens de mensen ook met onze boot kunnen aanmeren.

De gracht door de binnenstad van Hasselt
De gracht door de binnenstad van Hasselt

We moeten dan wel een uur van tevoren brugbediening aanvragen. Als we vlakbij de kalkovens zijn krijgt Adri een hypo. We hebben gelukkig dextro en sultana’s bij ons en we nemen even plaats op een bankje om wat te eten om Adri zijn bloedsuiker weer omhoog te krijgen. Een hele rol dextro en twee sultana’s doen hem nog niet opknappen. Het Eefcafe De Companie is bezig om de zaak te openen. We leggen de situatie uit en de eigenaar heeft wel wat zoetigheid voor Adri. Ze serveren altijd puntjes brownie bij de koffie en hij doet een dubbel portie bij de koffie. Ook daarmee is het nare gevoel bij Adri nog niet weg. Een tweede portie wordt aangerukt en daarmee gaat hij zich eindelijk weer wat beter voelen. De brownies komen bij Tasttoehasselt.nl vandaan, waren heerlijk en zijn te bestellen via het internet.

De vacht van Tess

Op het internet heb ik gekeken hoe de vacht van onze hond getrimd moet worden. Het komt er op neer dat je de tondeuse met de rondingen van de hond mee moet bewegen en met de haren mee scheren. In een ander instructie fimpje zie ik dat de ondervacht er met verschillende kammen en borstels uitgekamd wordt. Deze kammen heb ik ook aan boord en ik besluit het eerst met de kammen te gaan proberen. Eerst haal ik met een rechte kam de klitten uit de vacht en daarna ga ik met een gehaakte kam door de vacht. Als laatste gebruik ik de borstel om alle losse haren te verwijderen. De hond ondergaat het lijdzaam. Ze blijft goed staan alleen wordt ze na een uur kammen een beetje ongeduldig. Ik heb een hele berg wol op het dek liggen. De vacht begint weer te glimmen en ziet er al een stuk beter uit. Ik ga haar niet trimmen met de tondeuse maar ik ga haar over een weekje nogmaals te lijf met de kammen en borstels. Ze heeft al minder last van jeuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *