Een stuk van de kade van de Oosterhaven in Medemblik gereserveerd voor De Bahama's

Vrijdag 5 juli 2019

Vaartocht van Middenmeer naar Medemblik

Het is niet zover varen van Middenmeer naar Medemblik. We vertrekken rond een uur of tien om de tien kilometer op de Westfriesche Vaart te gaan varen. Tussen de akkers, bouwland en hoge kassen door varen we in zuidelijke richting. Vlak voor Medemblik hebben we nog een sluis te nemen. Het is de Overlekersluis om weer uit de polder omhoog te schutten. De sluismeester komt langs met de pikhaak om de lus van het touw boven op de sluismuur te bevestigen. Hij waarschuwt ons dat het water met kracht vanaf de zijkant ingelaten wordt.

Oude spoorbrug voor de Overlekersluis bij Medemblik
Oude spoorbrug voor de Overlekersluis bij Medemblik

Ik hang snel nog even een bolfender op de stootrand van de boeg. Het water komt inderdaad snel omhoog. Maar gelukkig hangen de fenders goed en kunnen we de boot goed op z’n plek houden. De oude geklonken ijzeren spoorbrug staat al omhoog. We kunnen alweer snel doorvaren. Aan de rand van Medemblik staan drie hoge woontorens die we niet kunnen herinneren van ons vorige bezoek aan de stad. Aan het kanaal na de sluis zijn veel watersportbedrijven gevestigd.

Woontorens aan de rand van de stad Medemblik
Woontorens aan de rand van de stad Medemblik

Bij de volgende sluis moeten we even dobberen. Als er wordt uitgevaren kunnen wij de kolk in. De bediening is op afstand en de luidspreker meldt dat er nog even gewacht moet worden op het openbaar vervoer. Als de bus over de brug is gaan de bomen dicht, de deuren en brug open en kunnen wij de Westerhavensluis uitvaren. We hebben een ligplaats gereserveerd in de Oosterhaven. Dit is de laatste haven richting het IJsselmeer. Een bordje geeft aan waar we kunnen aanmeren. We liggen tussen twee luxe zeiljachten van Contest, een plaatselijke jachtbouwer. We mogen hier de loopplank uitleggen wat ook wel nodig is. Om van de boot op de kade te komen moet je op twee dwarsbalken stappen voor je op de kant kunt komen.

Westerhavensluis in Medemblik
Westerhavensluis in Medemblik
Stadshaven Medemblik

We liggen op een druk punt in de haven vlak voor de brug. Het is de doorgaande route naar de Westerhaven en het achterland. De hele dag door passeren er komende en gaande boten. Soms ook grote zeilcharters die in de Westerhaven komen overnachten. We hebben er weinig last van. Het zorgt zelfs voor een levendig uitzicht. Ook van deining hebben we geen last op deze plek. De stroom en het water is bij deze haven inclusief en het huisvuil kunnen we kwijt in de container bij het havenkantoor. We betalen tot na het weekend.

Aangemeerd in de Oosterhaven van Medemblik
Aangemeerd in de Oosterhaven van Medemblik

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *