De invaart bij Muiden vanaf het IJmeer

Maandag 26 augustus 2019

Waterpomp Naarden

De waterpomp is nog niet helemaal in orde. De klem na de pomp zweet en midden in de nacht als er geen water wordt gevraagd slaat de pomp aan. Adri heeft er geen goed gevoel bij. De komende dagen kunnen we niet in jachthavens liggen en moeten we weer generator draaien. Als de generator aanslaat dan krijgt de waterpomp die op de generator staat een duw. We vermoeden dat daardoor de koppeling is gaan lekken. Ofke Teekens komt vanochtend vroeg naar Naarden om de pomp te verplaatsen zodat hij niet meer wordt beïnvloed door de generator. Hij monteert de pomp nu aan het plafond van de motorruimte. De klus is rond tien uur geklaard. Ofke gaat terug naar Reeuwijk en wij vullen de watertank voor vertrek.

De Hollandsche Bruggen naar de Flevopolder
De Hollandsche Bruggen naar de Flevopolder
Naar Weesp

Het is bladstil als wij de jachthaven verlaten. Tussen de betonning varen wij de Hollandse Brug onderdoor en zien het eiland ‘Hooft’ voor ons op het IJmeer. Hier zijn een aantal vrije aanmeerplaatsen. Voorbij het eiland worden wij opgelopen door een bekende boot. Het is de Luculus van Hans en Pauline uit Almere Haven. We hebben elkaar ontmoet in Hoorn. Middels marifoon hebben we even contact. Ze zijn onderweg naar Volendam. Wij buigen af richting Muiden waar we de zeesluis invaren om naar de Vecht te schutten.

Oude bekenden van de Lucullus uit Almere passeren op het IJmeer
Oude bekenden van de Lucullus uit Almere passeren op het IJmeer

De oude dubbele sluis is bij ons niet favoriet. Je hebt hier te maken met een onderstroom en het is er ook altijd druk met pleziervaart. Mensen die een bootje hebben gehuurd of alleen af en toe varen. Gelukkig gaat het allemaal goed en even later kunnen we weer uitvaren. We varen over het aquaduct, tussen woonboten door en zien de spitse toren van de katholieke kerk van Weesp aan de horizon verschijnen.

Het aquaduct bij Muiden
Het aquaduct bij Muiden

De laatste keer dat we in Weesp waren was deze spits van de toren af door een blikseminslag als ik mij goed herinner. De toren is dus weer vernieuwd en ziet er weer goed uit. We krijgen een brugbediening de stad in. In de kom is nog net een plekje over maar we willen graag wat rustiger liggen en varen door. De tweede brug wordt voor ons bedient en we betalen 3 euro doorvaartrechten in het klompje van de brugwachter. Na de derde brug kunnen we aanmeren bij de Stammerdijk voor molen ’t Haantje. Het ligt er al aardig vol en we kunnen niet aan de stroom.

Brug in Weesp wordt gekoeld met water
Brug in Weesp wordt gekoeld met water
Bezoek

’s Avonds komt mijn zus Anke uit haar werk in Weesp. Haar man is met vakantie en zij eet met ons mee. Ze heeft een aantal rijpe peren bij zich uit eigen boomgaard. Ik heb makkelijk eten wat zo klaar is. Tomatengroentesoep van gisteren vooraf, spitskoolsalade met hamblokjes als hoofdgerecht en aardbeienyoghurt als dessert. We kunnen weer even lekker bijpraten op het achterdek. Het is nog steeds erg warm en in de loop van de avond koelt het nauwelijks af. We blijven lekker buiten zitten tot aan bedtijd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *