De mobiele eenheid van de politie oefent op de wachtsteiger bij de Volkeraksluis

Dinsdag 28 augustus 2018

Van Oude-Tonge naar Dordrecht

Havenmeester Andrea en haar man wonen aan de kade en komen hun huis uit om ons uit te zwaaien als wij de touwen losmaken om te vertrekken. Het waait een klein beetje en er hangt nog een nevel over het water als wij om acht uur vertrekken. Bij de Krammer varen wij vlak langs de rode tonnen van de vaarweg vanwege de ondiepten bij de groene tonnen aan de andere kant. We zien in de verte een transport uit de Krammersluis komen. Het is een ponton waar twee grote hoge gele peilers op staan. Een sleepboot ervoor en een duwbootje erachter. Langzaam varen ze voor ons uit richting het Volkerak. Hier is het weer bedrijvig druk op het water met allerlei vrachtboten en enkele pleziervaartuigen. Bij de Volkeraksluis voor de sport horen we van de sluismeester dat er aan de andere zijde wordt ingevaren en dat we daar even op moeten wachten. We knopen de boot vast aan de wachtsteiger en na een kwartier gaan de sluisdeuren open. Een heel regiment plezierboten vaart uit. Samen met een ander schip schutten we ongeveer 0,6 meter naar het Haringvliet. Als we voor Willemstad varen hebben we zicht op de sluizen voor de beroeps en zien we het speciale transport op de ponton de sluis uitkomen. Wij varen over het Hollands Diep naar de Dortse Kil. Dit is een druk vaarwater waar veel beroepsschepen doorvaren. Aan het einde van de Dortse Kil varen wij stuurboord de Oude Maas op waar we onder de brug door Dordrecht al zien liggen. Het is inmiddels kwart over twaalf en we varen langzaam omdat de Boombrug bij de Wijnhaven tussen 12 en 12.30 uur niet wordt bediend. Om half één is de brugwachter weer op zijn post en kunnen we de Wijnhaven invaren. Aan de passantensteiger is er plaats en daar leggen wij de boot vast. Deze haven grenst direct aan de Oude Maas en dat merk je goed. De havenmeester komt aanlopen als wij de walstroom uitleggen en vertelt ons de code van het hek. Ik ga meteen de hond uitlaten terwijl Adri het liggeld afrekent.

Twee hoge peilers op een ponton zijn door de Volkeraksluis gekomen en worden verder getransporteerd
Twee hoge peilers op een ponton zijn door de Volkeraksluis gekomen en worden verder getransporteerd
Terreurdreiging vanaf ‘De Bahama’s’

We liggen aan de wachtsteiger voor de Volkeraksluis te wachten voor het schutten. Vanaf de loopbrug over het remwerk en de metalen trap daalt er een eenheid van de politie af. Gekleed in een zwarte gevechtskleding met reflecterende hesjes dragen ze ronde schilden en stokken voor zich. Twee sportieve jonge dames staan ze beneden op te wachten terwijl ze allerlei instructies geven. Eén dame heeft achter op haar reflecterende hesje met grote zwarte letters het woord docent staan. De groep moet zich achter de schilden verschuilen en in formatie de wachtsteiger oplopen. We groeten de dames als ze langslopen en zij verzekeren ons dat er niets aan de hand is en dat we niet bang hoeven te zijn. Adri reageert met de opmerking dat wij heel erg braaf zijn.

Oefening van de politie op de wachtsteiger van de Volkeraksluis
Oefening van de politie op de wachtsteiger van de Volkeraksluis
Oefening van de politie op de wachtsteiger van de Volkeraksluis
Oefening van de politie op de wachtsteiger van de Volkeraksluis

Als de groep terug komt worden we betrokken in de oefening. De eenheid moet net doen alsof er een dreiging van ‘De Bahama’s’ komt en dat wij met allerlei materiaal vanaf de boot naar hun aan het gooien zijn. Met de schilden voor het lijf en de stokken in de aanslag passeren zij op veilige afstand de boot. Daarna komt een volgende groep oefenen maar maken wij los om in te varen.

Wandeling langs de havens van Dordrecht

Dordrecht wordt nagenoeg helemaal omgeven door water. Het ligt aan een knooppunt van vaarwegen. De Wijnhaven, waar wij liggen, heeft een smalle invaart door de Boombrug vanaf De Oude Maas. Als je de haven uitvaart, en je vaart rechtdoor, dan kom je op de Noord. Deze haven heeft onze voorkeur vanwege de passantensteiger van 70 meter waar wij de boot langs kunnen aanmeren. In de Nieuwe Haven waar de ‘Koninklijke’ jachthaven wordt geëxploiteerd zijn alleen maar ligplaatsen in boxen wat met een hond niet zo makkelijk afstappen is. Door het drukke vrachtverkeer bij Dordrecht is het water in de havens erg onrustig. Regelmatig ligt de boot aan de touwen te trekken en knarsen de fenders. Aan het einde van de middag maken we een wandeling langs de jachthavens en de museumhaven. Deze laatste is in de Wolwevershaven met monumentale panden op de kade en onder andere de mooie stoomsleepboot ‘Pieter Boele’ in het water. Het evenement ‘Dordt in Stoom’ vindt eens in de twee jaar plaats in deze haven. Als leuke afsluiter van onze reis gaan we uit eten met uitzicht op het water. Bij restaurant ‘Bolwerk’ serveren ze een heerlijke ‘Surf en Turf’.

De huizen van Dordrecht langs het water van de Oude Maas
De huizen van Dordrecht langs het water van de Oude Maas
De Grote Kerk van Dordrecht
De Grote Kerk van Dordrecht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *