Zondag 19 juli 2015

Vannacht is het begonnen met regenen en de dag begon grijs en nat. In Sas van Gent is er geen enkele kerkdienst die wij kunnen bijwonen. In het dorp Philipine is er een Protestantse kerkdienst maar dat is 15 km fietsen. We luisteren liever naar de kerkdienst op internet van onze eigen gemeente in Sluipwijk. ’s Middags gaan we een stuk wandelen. De draaibrug over naar de andere kant van het kanaal. Daar heet het Westdorpe. Een dorp wat deel uitmaakt van gemeente Terneuzen. Het is er stil. Kleine huisjes. Kleine tuintjes. Een enkele wandelaar en fietser komen we tegen. We hebben het snel gezien en keren terug naar de boot.

Maandag 20 juli 2015

Alweer grijze luchten en regenbuien. Om het getij op de Westerschelde mee te hebben naar Hansweert moeten we ongeveer om 14.00 uur bij Terneuzen buiten liggen. We vertrekken om 11.00 uur uit Sas van Gent en varen de laatste kilometers naar Terneuzen. We varen tussen allemaal havens waar grote boten liggen aangemeerd en fabrieken rook uitbraken. Een groot zeeschip komt ons tegemoet en er is best wel veel bedrijvigheid op het water.

Grote jongens op het Kanaal van Gent naar Terneuzen
Grote jongens op het Kanaal van Gent naar Terneuzen

We roepen de Oostsluis op in Terneuzen om naar buiten te mogen schutten. Het is laag water op de Schelde dus het verval zal best wel flink zijn. We moeten wachten op een seintje van de sluismeester en maken vast. Een half uur later zijn er nog een aantal beroepsschepen bij gekomen. We mogen helemaal achterin aansluiten bij de beroeps. We kruipen achter een grote Belg. Het vastmaken is lastig want de bolders staan voor ons niet zo gunstig. Naast ons maakt er nog een motorboot aan ons vast en er komt nog een duwboot aan de andere kant liggen. Het is hard werken om niet tegen onze voorganger te komen en op tijd de touwen te verleggen. We zakken ongeveer 5 meter. Het duurt lang. Als we zover zijn dat er uitgevaren kan worden leggen we de boot vast en ik hang nog een extra bolfender aan de boeg. Dat was geen vergeefse moeite. De beroeps voor ons voer langzaam weg maar na tien meter zette hij druk op de schroef en ons bootje dreef alle kanten op. Goed dat we vast lagen en extra fenders hadden opgehangen.

De zeeschepen op de Westerschelde in het midden van de geul
De zeeschepen op de Westerschelde in het midden van de geul

De Westerschelde was druk bevaren. Het zicht was niet optimaal. Het was nog steeds druilerig. We voeren stuurboord uit en volgden de groene boeien. Bij boei 47 hebben wij ons gemeld bij verkeerspost Hansweert. Wij konden gerust de geul oversteken om de sluis aan te varen. Met een aantal beroeps en wat recreatie boten hebben wij geschut. Het verval was te verwaarlozen. Na de sluis het Kanaal door Zuid-Beveland. Een breed vaarwater met twee hoge bruggen erin. Wij konden er makkelijk onderdoor varen. Het kanaal is erg druk bevaren door de beroeps op weg naar Antwerpen of Terneuzen. Vorig jaar is er nog een echtpaar in een recreatiebootje overleden omdat zij werden overvaren door een beroepsschip. De toedracht is mij ontgaan maar het blijft opletten. Vooral op deze druk bevaren routes. Het kanaal is niet zo heel erg lang. Weldra varen wij de Oosterschelde op. We varen meteen bakboord en nogmaals bakboord de haven van Wemeldinge. Een prachtige ruime haven met drijvende steigers vanwege het getij. De havenmeester heeft een plekje aan de C – steiger speciaal voor ons vrij gehouden. Het is dicht bij de uitgang en het havenkantoor. We steken iets uit maar kunnen goed vastmaken. We liggen helemaal beschut tussen de kademuren en de oude sluismuur van Wemeldinge. Het is wel een prijzige haven. Het liggeld is inclusief water en electra en we kunnen gebruik maken van het sanitair, de fietsen en de bagagekarren van de haven. De haven bestaat uit drie delen met een langtong in het midden. Ons deel mondt uit in de oude sluiskolk van het Kanaal. Deze wordt echter niet meer gebruikt.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *