De voormalige Van Nellefabriek aan de Delfshavense Schie in Rotterdam

Maandag 13 mei 2019

Van Schiedam naar Delft

Annemieke komt iets over negen afrekenen bij ons aan boord. De stroom is via de meter gegaan en we betalen 50 cent voor een KWh. We hebben het weer goed gehad in Schiedam. Het is een rustige beschutte haven. De steigers zijn netjes met voldoende bolders om de boot aan vast te leggen. Jammer dat onze hond niet meer van boord kan springen. Adri tilt haar iedere keer op de steiger en ik zet haar aan boord als we terugkeren.

Adri heeft de sluismeester opgeroepen voor bediening van de brug en de sluis naar de Nieuwe Maas. Als we losmaken kunnen we zonder in te houden de sluis invaren. We moeten wat afschutten deze keer. Het gaat allemaal prima. Op de Nieuwe Maas is het weer flink druk met allerlei beroepsschepen, water-bus en taxi. We varen een stukje terug richting Rotterdam om bij de Euromast de Parkhaven in te varen. We moeten even wachten op een beroepsschip wat naar buiten komt en kunnen dan met twee andere pleziervaartuigen invaren bij de Parksluis. Hier schutten we weer een stukje omhoog naar de achterliggende Coolhaven. Aan het einde van de Coolhaven moeten we bij de Lage Erfbrug wachten op bediening voor een beroepsschip van de ander kant. Links hebben wij zicht op de invaart naar Delfshaven.

Oude vervallen panden in Delfshaven langs het water zijn nu gerenoveerd
Oude vervallen panden in Delfshaven langs het water zijn nu gerenoveerd
Nieuw stuk kanaal in de plaats van een bocht in de Delftse Schie bij Overschie
Nieuw stuk kanaal in de plaats van een bocht in de Delftse Schie bij Overschie
Vanaf de Delftse Schie zicht op de Zwethbrug
Vanaf de Delftse Schie zicht op de Zwethbrug

Onder de meeste bruggen die nu volgen kunnen met geklapte mast door. De laatste ophaalbrug bij Overschie moeten wij oproepen voor bediening. Normaal gesproken moesten wij dan scherp rechts de Schie opvaren maar er is een nieuw stuk kanaal gegraven en we kunnen rechtdoor een hoekstuk van de Schie afsnijden. Ik heb gebeld met de havendienst van Delft en er zou voldoende plaats zijn aan de kade. Als wij rond twaalf uur arriveren in Delft is de Kolk helemaal leeg. De steigers rechts bestaan uit schrobroosters en ijzeren trappen naar de wal. Links is een lage kademuur met tegels. Daar koersen wij op want de hond kan niet op schrobroosters lopen. We worden echter teruggefloten. De kade is gereserveerd voor drie charters. Wij moeten aan de steiger met de schrobroosters. Leg er een mat of een handdoek overheen adviseert de havenmeester. We meren toch maar aan bij deze steiger zo dicht mogelijk bij de trap. Met twee matten en een handdoek leggen wij een looppad aan voor onze hond Tess. Zo kan zij ongeschonden aan wal komen.

De aanlegsteiger van schrob-roosters in 'De Kolk' van Delft
De aanlegsteiger van schrob-roosters in ‘De Kolk’ van Delft

 

Delft

Bij de kolk is het altijd druk en lawaaierig. De verkeersweg en de vele fietsers en voetgangers van en naar het station zorgen voor veel hectiek. Adri heeft niet veel puf om iets te doen. Ik ga alleen op verkenningstocht door Delft. Aan de westkant van de stad voor het station is een  stuk haven gemaakt. In de hoek van de kolk is een lage doorgang naar dit stuk gracht waar mooie nieuwe steigers zijn aangemaakt. De doorgang onder een brede weg is alleen geschikt voor lage boten en sloepen. Onder het station is een mega grote fietsenstalling. Als ik het stationsgebouw wil binnengaan merk ik dat ik een treinkaartje moet hebben om binnen te komen. Geen foto’s dus van het interieur van het stationsgebouw. Naast het station is het nieuwe gemeentehuis gebouwd. Een mooie centrale plaats vlak bij het openbaar vervoer.  De achteruitgang van het Prinsenhof is open als ik langs loop op deze maandag. Op internet had ik al geconstateerd dat het museum op maandag gesloten is maar ik ben niet goed geïnformeerd blijkt even later als ik bij de receptie van het Prinsenhof museum sta. Het Prinsenhof is in de zomermaanden de hele week geopend. Ik kan het museum nog bezoeken als ik wil. Ik moet toch de investering in de museumjaarkaart eruit halen. Dus ik ga snel naar binnen.

Het standbeeld van Willem van Oranje in de tuin van het Prinsenhof
Het standbeeld van Willem van Oranje in de tuin van het Prinsenhof

 

Prinsenhof

Het museum Prinsenhof is gevestigd in een voormalig klooster en deed in de 16deeeuw tijdelijk dienst als hof van Willem van Oranje. Op 10 juli 1584 werd hij hier vermoord door Balthasar Gerards. De kogelgaten in de moordhal zijn tegenwoordig afgedekt met een lijst met glasplaat om te voorkomen dat de gaten steeds groter worden.

Hoe Willem van Oranje en zijn familie eruit zagen zie je op verschillende schilderijen en beelden in de zaal met de permanente collectie. Een afgietsel van het grafmonument wat in de Nieuwe Kerk staat is in gips in het museum te zien. Daar zag ik dat de beeldhouwer van het grafmonument architect en beeldhouwer Hendrik de Keyser is.

Het over de hele wereld bekende Delfts Blauw kom je ook tegen in dit museum. Een hele zaal toont je dit namaakporselein in al zijn vormen en maten. Ik ren er langs want het museum gaat bijna sluiten. BelangrijkeDelftse kunstenaars en wetenschappers zijn Johannes Vermeer, Pieter de Hooch, Michiel van Mierevelt, Anthonie van Leeuwenhoek en Hugo de Groot. Van Johannes Vermeer hebben ze niets in het museum en van Pieter de Hooch komt er een overzichtstentoonstelling aan het einde van dit jaar.

Een aantal zalen toonde de ontwikkeling van MOJO Backstage en hoe dit muziekbedrijf is uitgegroeid tot de grootste festivalorganisator en concertpromotor van Nederland. Eerlijk gezegd had ik hier totaal geen interesse voor en vond ik het ook helemaal niet passen in dit museum.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *