Op de kerk van Jaarsveld zit een ooievaar te broeden

Vrijdag 13 april 2018

Voor vertrek leggen we het slanghaspel uit en vullen de watertank. Er kon weer ongeveer 800 liter bij. Het is kwart over tien als wij los maken en de Lek weer opvaren. Op de Lek is er veel beroepsvaart. Regelmatig zien we ook riviercruisers. We hebben slechts ongeveer 18 kilometer af te leggen naar Schoonhoven. De plaatsjes waar we langs komen hebben geen haven of een haven die voor onze boot te klein of te ondiep is. We passeren het mooie Jaarsveld op de noordelijke oever waar de ooievaars alweer op het nest boven op het dak van de kerk zitten. Aan de overkant zien we dan al snel Ameide liggen met even verderop het kleine Tienhoven. Bij Lopik zien we de meetmast van het KNMI boven de omgeving uittorenen.

Het silhouet van Ameide aan de Lek
Het silhouet van Ameide aan de Lek
Het kleine Tienhoven aan de Lek
Het kleine Tienhoven aan de Lek
De meetmast van het KNMI bij Lopik
De meetmast van het KNMI bij Lopik

De grote gele veerboten tussen Schoonhoven en Nieuwpoort varen beiden heen en weer als wij komen aanvaren. Jachthaven Wilgerak ligt net voor Schoonhoven en wij maken vast aan de meldsteiger. Op het havenkantoor wordt geen telefoon aangenomen als wij bellen om ons te melden. Ik ga de hond eerst maar even uitlaten op het terrein van de camping de Wilgerak. Daarna eten we een broodje. ’s Middags betalen we het liggeld voor drie nachten. We liggen met de boeg richting de Lek en hebben op deze manier het minst last van de zuiging van de passerende vrachtschepen. De jachthaven is een paar jaar geleden vernieuwd. De drijvende steigers zien er goed uit met aansluitpunten voor de elektra en water in het loopvlak verzonken. De hoofdsteigers worden ’s avonds en ’s nachts gemarkeerd met blauwe lampjes. Toen de haven en camping zijn vernieuwd hebben ze rigoureus alle bomen en struiken gerooid en daar is niets voor terug gekomen. We vinden het hier nog steeds een beetje kaal en ongezellig. Net als een paar jaar geleden.

Jachthaven Wilgenrak in Schoonhoven
Jachthaven Wilgenrak in Schoonhoven

Adri haalt nog wat boodschappen voor het avondeten bij de nabijgelegen supermarkt. Ik begin met het poetswerk aan de boot. ’s Avonds meert één van de veerboten in de monding van de jachthaven. Het is nog helemaal niet druk op de jachthaven. We zien veel lege boxen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *