Dinsdag 23 april 2019

Voor vertrek

Het zit ons helemaal niet lekker dat er nog steeds wat in de schoef van de stuurboordmotor zit wat zich laat horen als wij achteruit varen. Om erger te voorkomen is Adri opzoek gegaan naar een duiker die we kunnen inhuren om onder de boot te kijken. Het water is nu nog veel te koud om zelf onder de boot te duiken. Hij belt een duikbedrijf uit Vianen, dat is aan de overkant van de Lek of zij wat voor ons kunnen betekenen. Zij hebben echter een starttarief van 975 euro en komen met drie man en materiaal. Reken maar op 1250 euro ex de btw krijgt hij te horen. Adri sluit het gesprek af met de melding dat we nog even verder zoeken. Mensen hier op de haven vraagt hij om advies. Hij belt met Marnemoende of zij raad weten.Hij krijgt een aantal adresjes door van duikers. De havenkranen in de buurt zijn niet sterk genoeg om ons te lichten. Vanuit de badkamer hoor ik het aan terwijl ik sta te strijken. We hebben het plan om vandaag naar Wijk bij Duurstede te varen. Daar heb je Jachthaven Lunenburg met een grote portaalkraan. Adri belt hun voor informatie. Deze kraan blijkt 50 ton te kunnen tillen en is in gebruik. We kunnen komen.

Vreeswijk verlaten

Tegen de middag maken wij los. Adri vaart alleen op de bakboordmotor naar de Koninginnesluis van Vreeswijk. Deze heeft een stremming en er liggen al diverse plezierjachten bij de wachtplaats. De beroepsschipper van de Alpi informeert ons via de marifoon dat het een half uur duurt. We dobberen een poosje en na drie kwartier kunnen we invaren. Manoeuvreren met één motor is lastig en Adri besluit om de stuurboordmotor toch maar in te schakelen. Met vooruit varen horen wij niets en we maken zonder problemen in de eerste sluiskolk vast aan de Alpi uit Krimpen aan de IJssel met schipper Bouman. Dat is makkelijk schutten. Onderwijl hebben we en praatje met elkaar. Hij heeft ook een aantal maal dingen in de schroef gehad waar een duikbedrijf bij moest komen. Het bedrijf uit Vianen waar wij hebben geïnformeerd is nu met de sluis bezig weet hij te vertellen. De tussendeur naar de tweede kolk wordt geopend en de plezierjachten varen een kamer verder. De Alpi blijft in de eerste kamer liggen. In de tweede kolk gaan wij langszij bij een luxemotor van 23 meter uit 1905 genaamd de Hendrik uit Rotterdam. De schipper ligt in de museumhaven en maakt nu een vaartocht over de Hollandse IJssel en de Lek. Hij steekt met zijn schip maar 80 centimeter en had op de IJssel nergens last van ondiepten. Na nog eens een kwartier wachten gaan de deuren naar de Lek open en kunnen we uitvaren. Onze buurman heeft nog even contact met de sluismeester die weet te melden dat het water in de Lek nog hoog genoeg is voor ons om over de drempel te kunnen varen.

Het Liniepontje vaart tussen de forten Werk aan het Spoel, Honswijk en Everdingen
Het Liniepontje vaart tussen de forten Werk aan het Spoel, Honswijk en Everdingen
Varen op de Lek van Vreeswijk naar Wijk bij Duurstede

De meeste plezierjachten steken de Lek over en varen het Merwedekanaal op naar de sluis bij Vianen. De Alpi en de Hendrik varen in westelijke richting naar Rotterdam. Wij gaan als enige in oostelijke richting naar Wijk bij Duurstede. Het is vandaag weer een zonnige dag maar het waait wel flink. We hebben ruim twintig kilometer af te leggen en omdat het afgaand tij is hebben we ook nog wat stroom tegen tot aan de sluis bij Hagestein. We schutten alleen in de grote kolk. Bij Everdingen, Culemborg en Beusichem moeten we goed opletten bij de Veerpont. Alleen bij Culemborg is er een brug voor de trein. Vlak voor de kruising met het Amsterdam-Rijn-kanaal roepen wij de verkeerspost Wijk op om ons te melden. We krijgen door dat er uitvaart is bij de Prinses Irenesluis en dat wij de drie beroepsschepen voorrang moeten verlenen.

De veerboot over de Neder-Rijn bij Wijk bij Duurstede
De veerboot over de Neder-Rijn bij Wijk bij Duurstede

De veerpont bij Wijk bij Duurstede steekt ook voor ons neus over. Het is inmiddels vier uur als wij Jachthaven Lunenberg inlopen. We worden opgewacht en geholpen door Eef Kempers. We mogen vastmaken aan de lange steiger voor de kraan. Morgenochtend zullen we worden gelicht.

Aangemeerd bij Jachthaven Lunenburg in Wijk bij Duurstede
Aangemeerd bij Jachthaven Lunenburg in Wijk bij Duurstede

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *