De Gaasp bij Driemond

Dinsdag 27 augustus 2019

Van Weesp naar Ouderkerk aan de Amstel

Tropisch warm vandaag met kans op een onweersbui aan het einde van de dag. We vertrekken om acht uur van de Stammerdijk in Weesp. We hopen dat het niet al te warm zal zijn onderweg. We hebben de tent open staan en de voorruit naar beneden geklapt. Op het dashboard staat een ventilator voor de raamopening en dat is wel prettig. Het is nagenoeg windstil als de brug ‘De Uitkomst’ voor ons wordt bediend.

Vanuit Weesp het Amsterdam Rijnkanaal oversteken naar Driemond
Vanuit Weesp het Amsterdam Rijnkanaal oversteken naar Driemond

We varen door de openstaande sluis het Amsterdam Rijn Kanaal op en steken over naar de invaart bij Driemond. De brug gaat draaien zonder al te veel oponthoud. Van de beroepsschepen op het kanaal hebben we gelukkig geen hinder. We varen nu op de Gaasp bij Driemond. Deze gaat over in de Weespertrekvaart bij Diemen. Het is een mooi breed vaarwater met een aantal bruggen die voor ons bediend worden. In Diemen is er nog een stuk kade waar je kunt aanmeren.

De Diemerbrug
De Diemerbrug
De Duijvendrechtsebrug
De Duijvendrechtsebrug
Hoogbouw bij de Omval in Amsterdam
Hoogbouw bij de Omval in Amsterdam
Hoge kantoorpanden aan de Amstel bij Amsterdam
Hoge kantoorpanden aan de Amstel bij Amsterdam

Bij Duivendrecht gaan we onder een hefbrug door en een aantal hoge vaste bruggen. Dan varen we op een lang recht stuk richting hoogbouw bij de Omval van Amsterdam. De brug bij de Omval wordt voor ons geheven en dan varen we op de Amstel bij Amsterdam. Aan de kant liggen woonarken en allerlei soorten en maten. De Amstel is een mooie, natuurlijk kronkelende rivier. We varen richting Ouderkerk aan de Amstel en bij de vrije aanmeerplekken halverwege vinden we nog een vrije plek waar we kunnen aanmeren. De beschoeiing ziet er hier erg vervallen uit. De afdekbalk ligt bijna vrij van de staande wand. Ik steek de lijn achter de beschoeiingsankers langs om ergens aan vast te maken. Voor de hond leggen we de loopplank uit. Hij staat erg steil naar beneden maar met een beetje begeleiding loopt de hond naar beneden en er ook weer op. De graskant ligt erg laag en is ongelijk. Verder is de ligplaats prima. We hebben een mooi uitzicht over de Amstel en over de weilanden.

De Amstel de Kalverstraat van de vaarwegen

De temperatuur loopt weer flink op vandaag. We houden ons gemak op het achterdek. We hebben de zijkant uit de tent geritst om zoveel mogelijk de wind te laten doorwaaien. We worden de hele middag onderhouden door de vele passanten hier. Wandelaars, fietsers, sloepen, motorbootjes en plezierjachten.

Vrije aanmeerplaats aan de Amstel voor Ouderkerk
Vrije aanmeerplaats aan de Amstel voor Ouderkerk

Een sloep met een twintig studenten meert achter ons. Twee oude mensen in een motorboot maken daarachter weer vast. De meneer springt op de kant en wil zijn vrouw helpen om op de kant te komen. Ze staat op de rand en wil wel maar durft niet. De studenten lopen er heen en met veel vijfen en zessen zit het echtpaar even later op een bankje langs het water. Maar de oude man houdt zijn voorhoofd vast met een zakdoek in zijn hand. Een jonge man is aan het telefoneren en twee andere studenten praten met de man en vrouw. Na een kwartier komt de ambulance aanrijden. De man verdwijnt in de ambulancebus. De studenten stappen weer in de sloep en varen richting Amsterdam.

Een oude tot camper omgebouwde brandweerauto stopt langs de weg. Een stel in zwemkleding stappen uit en nemen een duik in de Amstel. Na een paar minuten klimmen ze weer op de kant, trekken hun zwemkleding uit en staan poedelnaakt zich langs de openbare weg af te drogen en stappen vervolgens weer in en rijden weg.

Twee rolstoel taxi’s stoppen naast de boot. Een kleine man met lang rasta haar tot zijn knieën stapt uit en doet de klep achter de auto open. Een rijplank wordt achter de auto uitgelegd en een donker getinte vrouw rijdt haar rollator uit de auto en stapt over in de andere auto waar de loopplank ook is uitgelegd. De man met het rasta haar neemt weer plaats in de achterste auto en we zien hem zijn gordel weer vast maken. Naast hem zit een gezette Surinaamse vrouw met hoofddoek en fel rood gestifte lippen te glimlachen. We zien hem in zijn spiegel kijken om de weg weer op te rijden. De achterdeur staat nog open en de loopplank ligt nog uit. Dit gaat helemaal verkeerd vrezen wij. Op het laatste moment heeft hij er erg in en stapt hij uit om de loopplank op te ruimen en de deur te sluiten.

We maken wat mee op ons achterdekje. “De humor ligt op straat, meneer Sonneberg”. Niets is zo vermakelijk als mensen kijken. Het gaat de hele middag door. Donkere wolken pakken zich echter samen en wij maken de tent alvast dicht. Volgens buienradar moet het flink gaan regenen en onweren. We hebben op tijd alles dicht. Een stortbui breekt los met hagelstenen erin en veel wind. Als het weer droog is zien we het weerlichten aan de horizon.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *