De jachthaven van WSV De Golfbreker in Zaltbommel

Donderdag 02 mei 2019

Jachthaven Zaltbommel

Voor vertrek uit Zaltbommel loop ik nog even snel over de verenigingshaven om wat foto’s te maken. De Watersport vereniging De Golfbreker heeft mooie brede drijvende steigers in de kom liggen in de beschutting van de vestingmuur en een hoge dijk. De loopbrug naar de wal is gemaakt van schrobroosters en komt uit op een parkeerterrein voor de beermuur van de vesting. Voor onze viervoeter is een strook van dakbedekking gemonteerd op de schrobroosters zodat ze veilig de loopbrug kan gebruiken. Bovenaan de loopbrug staat een container voor het afval. De stroomvoorziening is goed geregeld en ook het water is overal op de steigers beschikbaar. Bij extreem hoogwater komt de parkeerplaats onder water. Nu is de waterstand echter zo laag dat het voor sommige diepstekende schepen een probleem is om de haven in te komen. Voor in de haven liggen de grote woonschepen en halverwege ligt een stuk passantensteiger voor het drijvende clubgebouw van de vereniging. Achterin de haven ligt een ponton met een werkruimte voor de leden in een grote container. We zeggen de mensen gedag en gooien de trossen los voor vertrek naar Gorinchem.

Het clubgebouw en havenkantoor van WSV De Golfbreker in Zaltbommel
Het clubgebouw en havenkantoor van WSV De Golfbreker in Zaltbommel
Van Zaltbommel naar Gorinchem

Tussen de beroepsschepen varen we met de stroom mee de Waal af. De rivier is breed maar als je een samengestelde duweenheid tegenkomt met zes geladen bakken die de rivier opgeduwd worden dan merk je het wel. We hebben dan even onstuimig water waardoor de boot flink gaat stampen. Voor vertrek heb ik verschillende dingen plat gelegd in de salon om schade te voorkomen. We passeren Haaften, Gameren, Zuilichem, Herwijnen, Brakel en Vuren voor wij op de zuidoever de contouren van slot Loevestein zien opdoemen. De weersomstandigheden verslechteren naarmate de dag vordert. Het dreigt steeds meer naar regen. Gelukkig is het droog als wij de buitenhaven van Gorinchem invaren. We kunnen aanmeren aan een lange steiger van Watersport Vereniging De Merwede. We hebben al twee maal eerder bij deze vereniging gelegen. De drijvende steigers zijn solide met voldoende bolders om vast te maken. De stroom en het water gaat via muntpalen. Het clubgebouw, de toiletten en douches zijn keurig verzorgd.

Zicht op de smalle sluis naar de Lingehaven van Gorinchem aan de Merwede
Zicht op de smalle sluis naar de Lingehaven van Gorinchem aan de Merwede
Gorinchem

Na de lunch gaan we gezamenlijk de stad in. We kijken eerst even bij de Lingehaven in de stad. Wij kunnen niet zo gemakkelijk in deze beschutte gemeentehaven komen. Er liggen niet veel boten. In de stad gaan we op zoek naar postzegels voor de brieven aan de postduiven. Op de Groenmarkt lopen we binnen bij het VVV kantoor. We worden allervriendelijkst geholpen door een mevrouw die zelf ook heeft gevaren. We willen wat informatie over Gorinchem en over de mogelijkheden om vanuit Gorinchem naar Sliedrecht te gaan. Helaas gaat er geen waterbus vanuit Gorinchem naar Sliedrecht. Wij zijn dus aangewezen op de trein. De Riveer verzorgt veerdiensten naar Woudrichem, Slot Loevestein, Fort Vuren en Sleeuwijk. Op mijn vraag of er nog een typisch product van Gorinchem is krijg ik de ‘Echte Gorcumsche Zoute Bollen’ in mijn handen gedrukt. We kopen een doosje om te proberen.

Lokale lekkernij
Lokale lekkernij
Gorcums Museum

Het museum is gevestigd in het voormalige stadhuis aan de Grote Markt. Ik ga er alleen naar toe nadat ik de hond met zijn baasje aan boord heb gebracht. Het is bewolkt en regenachtig. Prima weer om een museum te bezoeken. Ik heb maar anderhalf uur de tijd maar het blijkt voldoende te zijn. Boven in het gebouw is er een zaal ingericht die vertelt over de 19 Gorcumse monniken die door de watergeuzen in Brielle zijn gemarteld en gedood. Deze monniken zijn heilig verklaard. Over de hele wereld zijn deze Gorcumse heiligen bekend geraakt door de verspreiding van het katholieke geloof. Ik had er in Brielle al van gehoord maar mij niet gerealiseerd dat ze ook buiten Nederland bekendheid genoten. De stad Gorcum was een sterke vesting die door de watergeuzen is ingenomen. Een maquette van de stad toont mij de Blauwe Burcht waar nu niets meer van over is.
De samengestelde expositie ‘Dromen van Bomen’ is dit jaar de publiekstrekker voor het museum. Diverse kunstwerken met dit thema zijn verzameld voor deze expositie. Leuk om al die verschillende stijlen, technieken en tijden naast elkaar te zien. Het werk van meer dan vijftig verschillende kunstenaars hangt hier bij elkaar.

Gorcums Museum, olieverf op doek van Gertjan Scholte-Albers uit 2019
Gorcums Museum, olieverf op doek van Gertjan Scholte-Albers uit 2019
Gorcums Museum, pasteltekening van Johan Marinus de Vries uit 1920
Gorcums Museum, pasteltekening van Johan Marinus de Vries uit 1920

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *