Vrijdag 7 augustus

Als het goed is kunnen we vandaag vertrekken en onze reis vervolgen. De laatste set snaren is rond negen uur op de bakboord motor gezet en alles functioneert weer naar behoren. We moeten alleen nog even gaan afrekenen. De firma Vd.Rest had echter nog niet alle inkoop binnen. De factuur komt later over de mail. Het was echter niet allemaal zo verlopen zoals het zou behoren te zijn. We kregen daarom kwijting van het liggeld van de afgelopen periode in Wemeldinge. De firma Vd.Rest is namelijk ook eigenaar van de jachthaven.

Om kwart over negen gooiden wij los en voeren met hoog water de haven van Wemeldinge uit richting het Kanaal. Het was alweer mooi weer en gelukkig heb ik goed geslapen en voel ik mij weer een beetje hersteld van de ‘Wemeldingse koorts’. Om elf uur varen wij bij Hansweert de sluis uit achter de beroeps aan. Het is druk op de Westerschelde. Het zicht is veel beter dan de vorige keer. Verschillende grote zeevaart passeert ons. De snelheid van deze kolossen blijft je verbazen. Zelf hebben we de ebstroom mee naar Terneuzen en deze zorgt ervoor dat wij op een gegeven moment met onze snelheid net boven de 20 km. per uur uitkomen. Zelfs dan worden we nog voorbij gevaren.

De druk bevaren Westerschelde
De druk bevaren Westerschelde

In Terneuzen kunnen we de sluis weer aanvullen achter dezelfde beroeps die wij in Hansweert ook voor hadden laten gaan. We schutten naar boven met een verschil van ongeveer 1 meter. Om 13.00 uur varen wij uit en horen over de marifoon dat een binnenvaartschip wordt verzocht om een sleep van een bovenmaats zeeschip niet in te halen en erachter te blijven. Wij zitten achter deze binnenvaartschipper en vragen of wij ook niet mogen passeren. Wij krijgen echter wel toestemming om in te halen en passeren even later een remschip een zeeschip en twee sleepboten.

Een "Slepie" op het Kanaal van Gent naar Terneuzen
Een “Slepie” op het Kanaal van Gent naar Terneuzen

Een uurtje later varen wij onder de grote draaibrug door bij Sas van Gent en houden stuurboord de jachthaven van de Watersportvereniging “t Sas” aan. De havenmeester stuurt ons naar het einde van de steiger waar nog een plekje vrij is van 17 meter. We kunnen hier het hele weekend blijven liggen. De havenmeester is erg behulpzaam en we rekenen € 42,- af voor 3 nachten. De stroom gaat via een muntpaal en het water is inbegrepen. Twee supermarkten vlakbij en zegt de havenmeester trots; “Zondag kunt u ook gewoon bij alle twee de supermarkten boodschappen doen, want dan zijn ze ook open”. Ja zegt Adri heel slim, maar is er zondag ook een kerk open waar we heen kunnen. Toen keek de behulpzame havenmeester toch wel even op zijn neus. “Een kerk…” zei hij met een groot vraagteken op zijn voorhoofd geschreven. Toen kwam er een heel verhaal. Hij kwam uit Gent, had een ex en met zijn ex had hij kennissen gehad in Bruinisse, die waren hervormd en daar gingen ze zelfs niet op zondag varen. Uiteindelijk vertelde hij dat er zelfs geen roomse kerk meer in Sas van Gent was. Hij vertelde ons geen nieuws want dat hadden wij bij ons vorige bezoek al uitgezocht.

’s Avonds zijn we bij het Chinese Restaurant aan de overkant een hapje gaan eten. Lekker eten, voordelig geprijsd. Terug op de boot de overburen Cees en Lenny Meeuwsen uitgenodigd. Cees heeft altijd gevaren en deze opa van in de zeventig zorgt al tien jaar samen met zijn vrouw voor zijn twee kleinkinderen. De volgende ochtend vertrekken ze voor een vaar vakantie.

2 antwoorden op “Varen tussen de reuzen”

  1. Nou luitjes het werd tijd dat jullie weer op pad gingen niet?
    Van nu af alles heel houden en niet meer ziek worden. Groeten uit het hoge Noorden!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *